Αύξηση κρουσμάτων στους ανήλικους

Αύξηση κρουσμάτων στους ανήλικους

Εκλεισαν τα πρώτα δύο τμήματα δημοτικού στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πρώτες αναστολές λειτουργίας σχολικών τμημάτων λόγω της COVID-19 για τη φετινή σχολική περίοδο καταγράφηκαν στη χώρα μας. Πρόκειται για δύο τμήματα Δημοτικού Σχολείου στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης και στα οποία περισσότερο από 50% των παιδιών που φοιτούν βρέθηκαν θετικά στον SARS-CoV-2. Ειδικότερα, σε τμήμα της δεύτερης τάξης του δημοτικού εντοπίστηκαν προχθές θετικά 11 από τα 20 παιδιά και χθες σε τμήμα της τρίτης τάξης του ίδιου σχολείου 12 από τα 23 παιδιά. Η διδασκαλία στα τμήματα αυτά θα συνεχιστεί μέσω τηλεκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ, κατά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων που εντοπίστηκαν στις ηλικίες 4 έως 18 ετών παρέμεινε σταθερός κατά το πρώτο και το δεύτερο self test. Ειδικότερα, σε συνέχεια της διεξαγωγής του πρώτου τεστ στα παιδιά (Δευτέρα και Τρίτη), εντοπίστηκαν συνολικά 1.178 κρούσματα, και στο δεύτερο τεστ (Πέμπτη και Παρασκευή) 1.137.

Τους τελευταίους τρεις μήνες και λόγω της πιο μεταδοτικής μετάλλαξης «Δέλτα», του χαμηλού ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης στις μικρές ηλικίες αλλά και της αυξημένης κινητικότητας του πληθυσμού λόγω διακοπών, ο αριθμός κρουσμάτων σε νέους κάτω των 19 ετών αυξήθηκε από 238 κρούσματα την ημέρα –κατά μέσον όρο– που ήταν την άνοιξη σε 522 κρούσματα την ημέρα. Αντίστοιχα το ποσοστό των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 σε νέους κάτω των 19 ετών αυξήθηκε από 10,1% το διάστημα από 15/2 έως 15/5/2021 σε 24,2% το τρίμηνο 15/6 έως 15/9/2021.

Το πρώτο κλείσιμο σχολείων καταγράφηκε σε μία περιοχή, η επιδημιολογική εικόνα της οποίας προβληματίζει έντονα ειδικούς γιατρούς, αρμόδιες αρχές αλλά και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Χθες, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, συνοδευόμενοι από τον γενικό γραμματέα υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλο επισκέφθηκαν τη Θεσσαλονίκη και είχαν σειρά συναντήσεων με τους διοικητές των ΥΠΕ, των νοσοκομείων καθώς και με τοπικούς άρχοντες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Ο κ. Πλεύρης σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι προς το παρόν δεν τίθεται θέμα λήψης επιπλέον μέτρων, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια εστιάζεται στο πώς θα αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμών, το οποίο σε κάποιες περιοχές παραμένει χαμηλό.

Οι Θάνος Πλεύρης και Μίνα Γκάγκα είχαν συνάντηση με τον μητροπολίτη Ανθιμο, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε η συμβολή της Εκκλησίας στην εκστρατεία εμβολιασμού. H κ. Γκάγκα έπειτα από συνάντηση με εκπροσώπους της Εταιρείας Αναισθησιολογίας και Εντατικής Ιατρικής Βορείου Ελλάδος, δεσμεύθηκε για τη θέσπιση οικονομικών κινήτρων για την ειδικότητα της αναισθησιολογίας, ώστε αφενός νέοι γιατροί να επιλέξουν αυτή την ειδικότητα, αφετέρου νέοι αναισθησιολόγοι να ενταχθούν στο ΕΣΥ.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 2.329 νέα κρούσματα της COVID-19. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 26. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 333 ασθενείς. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, από τις 106 κλίνες ΜΕΘ COVID της Κεντρικής Μακεδονίας οι 89 ήταν χθες κατειλημμένες, ενώ στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας λειτουργούν 11 κλίνες ΜΕΘ COVID εκ των οποίων δύο είναι κενές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή