ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Ναι» στη διά ζώσης λειτουργία των ΑΕΙ

Υπέρ της διά ζώσης λειτουργίας των πανεπιστημίων και των εμβολιασμών ετάχθη χθες η Σύνοδος Πρυτάνεων ύστερα από την έκτακτη συνεδρίασή της

«Ναι» στη διά ζώσης λειτουργία των ΑΕΙ

Υπέρ της διά ζώσης λειτουργίας των πανεπιστημίων ετάχθη χθες η Σύνοδος Πρυτάνεων μετά την έκτακτη συνεδρίασή της, στην οποία μετείχε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Οι πρυτάνεις όλο το προηγούμενο διάστημα, ενόψει της έναρξης του νέου ακαδημαϊκού έτους, είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για το εάν τα πανεπιστήμια με τις ελλιπείς υποδομές τους μπορούν να υποδεχθούν όλους τους φοιτητές στα αμφιθέατρα. Ενδεικτικά είχε λεχθεί, και σε κυβερνητικά στελέχη, ότι το κατάλληλο μείγμα είναι τα ΑΕΙ να λειτουργήσουν διά ζώσης αλλά να έχουν και τη δυνατότητα για εξ αποστάσεως μαθήματα, ιδίως στα θεωρητικά. Επίσης, ανησυχία υπάρχει μεταξύ των πανεπιστημιακών για το πώς θα γίνει ο έλεγχος των πιστοποιητικών των φοιτητών. Οι ίδιες ενστάσεις διατυπώθηκαν κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η οποία αποδείχθηκε μακρά, ενώ το παρασκήνιο λέει ότι πολλοί πρυτάνεις απούσης της κ. Κεραμέως ξιφούλκησαν κατά της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά όταν η υπουργός ήταν παρούσα έριξαν τους τόνους. Μάλιστα, επισημάνθηκε η «αφωνία» εκείνων που φέρονται προσκείμενοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο. 

Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στην τοποθέτησή της εστίασε στα υψηλά ποσοστά ανοσίας των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας (73,5% στους φοιτητές και 91% στους πανεπιστημιακούς). Παράλληλα, τόνισε προς πάσα κατεύθυνση ότι έχουν εξασφαλισθεί 2,6 εκατ. ευρώ για την πρόσληψη –με ταχείες διαδικασίες– προσωπικού για τον έλεγχο των πιστοποιητικών, και έχει δοθεί ψηφιακή πλατφόρμα για τον ίδιο σκοπό. Επίσης, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας θα εγκατασταθούν μονάδες εμβολιασμού στα ΑΕΙ. Επιπλέον, υποσχέθηκε 400 νέες θέσεις μελών ΔΕΠ στα ΑΕΙ.

Ως προς τη Σύνοδο, έγινε σαφής προσπάθεια από το τριμελές προεδρείο της να υπάρξει ομόφωνη ανακοίνωση, η οποία εκ των πραγμάτων θα ήταν ολιγόλογη, υπέρ της διά ζώσης λειτουργίας και των εμβολιασμών των φοιτητών. Οι επικρίσεις που δέχονται οι πανεπιστημιακοί οι οποίοι ζητούν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είναι πως όλη η κοινωνία έχει «ανοίξει» μετά την παρατεταμένη καραντίνα, ενώ οι ίδιοι αρνούνται παρά τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Επίσης,  εκτοξεύονται βέλη εναντίον τους και πως με τα τηλεμαθήματα επιδιώκουν τη… βολή του γραφείου τους. Η δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης βέβαια ορίστηκε για σήμερα, και εντός της Συνόδου ελέχθη πως ένας λόγος ήταν για να γίνει περιφορά του κειμένου σε όλους τους πρυτάνεις και ένας άλλος για να μην υπάρξουν αντιδράσεις στη σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου εμβληματικού ΑΕΙ της χώρας.

Από την πλευρά της πάντως, η Εκτελεστική Γραμματεία της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), παρότι αναφέρει ότι «μετά από σχεδόν τρία εξάμηνα με τηλεδιδασκαλία και κλειστά τα πανεπιστήμια, θα πρέπει να επανέλθουμε σε εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία των φοιτητών και των καθηγητών στα αμφιθέατρα», επιτίθεται στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της: «Η Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΠ θεωρεί ακατανόητη και ανεδαφική τη θέση του υπουργείου για “διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών (σε ποσοστό 100%) και στη μέγιστη πληρότητα των αιθουσών”, όταν σε πολλές περιπτώσεις η πληρότητα ξεπερνά το 100% (με ορθίους στις αίθουσες), πολλές αίθουσες δεν έχουν εξαερισμό ή υπάρχει αδυναμία τακτικού καθαρισμού, και όταν σε άλλους χώρους συγκέντρωσης ατόμων  ορίζεται πληρότητα 50%-80% (όπως στα θεάματα)». Οπως τόνισαν πάντως πανεπιστημιακοί, έχει ενδιαφέρον ότι η πλειοψηφία της ΠΟΣΔΕΠ ανήκει στην παράταξη ΑΣΚΕΥ στην οποία μετέχουν γνωστοί καθηγητές των ιατρικών σχολών της χώρας.