Μεταλλάξεις: Ποια είναι τα επικρατέστερα στελέχη στην Ελλάδα

Μεταλλάξεις: Ποια είναι τα επικρατέστερα στελέχη στην Ελλάδα

Τι προκύπτει από τα στοιχεία που ελέγχθηκαν από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 838 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 11 Μαρτίου 2021 έως 10 Σεπτεμβρίου 2021. Από τον έλεγχο των 838 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 809 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC) και 3 δείγματα με στελέχη σε αποκλιμάκωση (De-escalated Variants).

⇒ Διαβάστε ακόμη: Κορωνοϊός: Μετάλλαξη Δέλτα και παιδιά – Πόσο επικίνδυνη είναι;

Εκ των 809 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, τα 745 αφορούν στο στέλεχος Delta, 63 αφορούν στο Alpha και 1 αφορά στο Βeta. Εκ των 3 δειγμάτων με στελέχη σε αποκλιμάκωση, τα 3 αφορούν στο Α.28 (Πίνακας 3).

Μεταλλάξεις: Ποια είναι τα επικρατέστερα στελέχη στην Ελλάδα-1
Πηγή: ΕΟΔΥ

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 32.831 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 28.824 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 3.267 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 740 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Κορωνοϊός: 2.125 νέα κρούσματα, 31 θάνατοι, 331 διασωληνωμένοι

Μεταξύ των 28.824 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Alpha, με ποσοστό 53,99%, ακολουθούμενο από το Delta με ποσοστό 29,27%, το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 8,13%, και το Beta με ποσοστό 1,15% (Πίνακας 4).

Μεταλλάξεις: Ποια είναι τα επικρατέστερα στελέχη στην Ελλάδα-2
Πηγή: ΕΟΔΥ

Η διαχρονική εξέλιξη της σχετικής συχνότητας των αλληλουχηθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία ανά είδος στελεχών, μέχρι και την εβδομάδα 36 απεικονίζεται στο Διάγραμμα 9.

Μεταλλάξεις: Ποια είναι τα επικρατέστερα στελέχη στην Ελλάδα-3
Πηγή: ΕΟΔΥ

Από τα 3.267 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 3.100 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή σε αποκλιμάκωση. Από τα δείγματα αυτά, 40,10% αφορούν στο B.1.1.318 (Variant E484K), 31,80% στο Delta, 16,50% στο Alpha, 6,18% στο Beta, 0,12% στο C.36, 0,09% στο Gamma και 0,09% στο A.28.

Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 343 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 209 αφορούν στο Delta, 113 αφορούν στο Alpha, 6 στο Beta, 6 στο Mu, 4 στο B.1.1.318 (Variant E484K), 1 στο Eta, 1 στο Kappa, 1 στο C.36, 1 στο B.1.623, και 1 στο B.1.1 (Variant E484K).

Όσον αφορά στα στελέχη ενδιαφέροντος που χρήζουν άμεσης λήψης μέτρων ελέγχου επί του παρόντος στη χώρα, η γεωγραφική κατανομή ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον πίνακα 5.

Μεταλλάξεις: Ποια είναι τα επικρατέστερα στελέχη στην Ελλάδα-4
Πηγή: ΕΟΔΥ

⇒ Διαβάστε ακόμη: Αύξηση κρουσμάτων στους ανήλικους

Στο «κόκκινο» Ξάνθη, Δράμα, Καστοριά

Στο «κόκκινο» του επικαιροποιημένου επιδημιολογικού χάρτη εντάχθηκαν η Ξάνθη, η Δράμα και η Καστοριά.

Στο ίδιο επίπεδο (4) παραμένουν η Αργολίδα, η Καβάλα, η Πέλλα, η Ημαθία και η Πιερία, ενώ από το «κόκκινο» σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα βγήκε η Ευρυτανία, όπου κατεγράφη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Κορωνοϊός: Στα όριά τους οι ΜΕΘ COVID στη Θεσσαλονίκη

Άρειος Πάγος για αντιεμβολιαστές: «Στοπ» σε διώξεις και αυτόφωρα κατά εκπαιδευτικών και γιατρών

Υπενθυμίζεται πως γενικευμένη παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου εκδηλώθηκε μετά τα περιστατικά έκνομων ενεργειών από αντιεμβολιαστές, που στρέφονται κατά γιατρών, υγειονομικών και κυρίως εκπαιδευτικών, μηνύοντας τους και σέρνοντας τους στα δικαστήρια.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας, με εγκύκλιό του προς τους εισαγγελείς όλης της χώρας, ζητά να μην κινείται η αυτόφωρη διαδικασία και να μην προσάγονται ενώπιον των δικαστικών αρχών, εκπαιδευτικοί, γιατροί ή άλλοι πολίτες, όταν μηνύονται από αντιεμβολιαστές.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Άρειος Πάγος για αντιεμβολιαστές: «Στοπ» σε διώξεις και αυτόφωρα κατά εκπαιδευτικών και γιατρών

Βορίδης: Πρόστιμα σε ανεμβολίαστους δημοσίους υπαλλήλους που δεν κάνουν τεστ

Νωρίτερα, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8» και ερωτηθείς για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι αρνούνται να εμβολιαστούν και να κάνουν διαγνωστικό τεστ, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης σημείωσε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, θα επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ την εβδομάδα, κάτι που -όπως πρόσθεσε- ουσιαστικά οδηγεί σε αποστέρηση μισθού. Συμπλήρωσε, δε, ότι τα πρόστιμα εισπράττονται με παρακράτηση μισθού.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Τρίτη δόση Pfizer: «Αρχές Οκτωβρίου» αναμένεται η απόφαση του EMA

⇒ Διαβάστε ακόμη: MyHealth app: Ψηφιακά η έκδοση ιατρικών βεβαιώσεων – Η διαδικασία

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή