ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΕΙ: Επιφυλάξεις για μαθήματα με μεγάλα ακροατήρια

Λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό και αίθουσες στα πανεπιστήμια

ΑΕΙ: Επιφυλάξεις για μαθήματα με μεγάλα ακροατήρια

Τα ΑΕΙ επιστρέφουν στη διά ζώσης λειτουργία, με την πανεπιστημιακή κοινότητα να αναμένει σήμερα την εξειδικευμένη ΚΥΑ για τους όρους λειτουργίας των ιδρυμάτων. Την ίδια στιγμή, μερίδα πανεπιστημιακών διατηρεί τις επιφυλάξεις της για το εάν επαρκούν το προσωπικό και οι υποδομές, ώστε τα μαθήματα να γίνουν στα μεγάλα ακροατήρια. Ενδεικτικές ήταν οι θέσεις που ακούστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΕΜΠ.

Από την άλλη, περιφερειακά ΑΕΙ δεν επιθυμούν τα εξ αποστάσεως μαθήματα φοβούμενα ότι δεν θα έχουν καθόλου φοιτητές στα αμφιθέατρα. 
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της συνόδου των πρυτάνεων που δημοσιοποιήθηκε χθες, ύστερα από τη μακρά έκτακτη συνεδρίασή της την Τετάρτη το απόγευμα, αναφέρει ότι «τα πανεπιστήμια της χώρας επισπεύδουν την επιστροφή στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία μέσα στο πλαίσιο που πρόκειται να οριστεί από την πολιτεία. Αλλωστε η σύνοδος έχει ήδη εκφράσει ομόφωνα την ανάγκη της επιστροφής από τον περασμένο Ιούλιο. Η επιθυμία και αποφασιστικότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας –διδασκόντων, φοιτητών και εργαζομένων– για επιστροφή στην κανονικότητα της διά ζώσης εκπαίδευσης εκφράζεται από το υψηλό ποσοστό του εμβολιασμού της. Η σύνοδος χαιρετίζει ιδιαίτερα το φοιτητικό σώμα για την ανταπόκρισή του και απευθύνει έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να ακολουθήσουν τη μεγάλη πλειονότητα της κοινότητας».

Ωστόσο, υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό και αίθουσες ώστε όλα τα μαθήματα –κυρίως τα υποχρεωτικά με μεγάλο αριθμό φοιτητών– να γίνουν διά ζώσης. Χαρακτηριστικά, στη Σύγκλητο του ΕΜΠ, το οποίο να σημειωθεί έχει το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων φοιτητών (78%), αναφέρθηκε ότι ένας μικρός αριθμός μαθημάτων δεν μπορεί να γίνει διά ζώσης. Ενδεικτικά, ο κοσμήτορας της Αρχιτεκτονικής Σχολής Παναγιώτης Τουρνικιώτης σημείωσε στην «Κ» πως υπάρχει διάταξη (επί υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου) που προβλέπει άμεση προκήρυξη από τις αρχές του έτους τόσων θέσεων όσοι είναι οι πανεπιστημιακοί που θα συνταξιοδοτηθούν στα τέλη Αυγούστου. Δεν έχει εφαρμοστεί έως τώρα. Αυτό λέγεται, διότι μπορεί η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως να ενημέρωσε τη σύνοδο για τη διάθεση 400 νέων θέσεων ΔΕΠ στα ΑΕΙ, ωστόσο δεν είναι σαφής ο χρόνος που θα φτάσουν οι νέοι διδάσκοντες ούτε η κατανομή των 400 στα ιδρύματα. Ουσιαστικά, το υπουργείο επικρίνεται διότι δεν έχει προχωρήσει από το καλοκαίρι σε αναπλήρωση του προσωπικού που συνταξιοδοτείται, με απώτερο σκοπό να διευκολύνει τα ιδρύματα να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες ανάγκες της διά ζώσης λειτουργίας.

Περιφερειακά ιδρύματα

Από την άλλη, στα περιφερειακά ΑΕΙ μάλλον η μεγαλύτερη ανησυχία είναι μήπως η εξ αποστάσεως εκπαίδευση καθιερωθεί. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ιδρύματα όπως το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας προκρίνουν μόνο τα διά ζώσης μαθήματα, ώστε να εγκατασταθούν οι «μετανάστες» φοιτητές στην έδρα τους.