ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Ο «κολλητός» του Σώρρα, τα χάπια και η καταδίκη

Πώς η DEA «έδεσε» τον Μανώλη Λαμπράκη

Ο «κολλητός» του Σώρρα, τα χάπια και η καταδίκη

Στις 3 Νοεμβρίου 2016 ένας μυστικός πράκτορας της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών (DEA) με κωδική ονομασία UC επισκέφθηκε την κλινική που διατηρούσε στη συνοικία Τζαμάικα της Νέας Υόρκης ο Ελληνας γιατρός Μανώλης Λαμπράκης. Αφού παρέδωσε στη γραμματέα της κλινικής μια εμφανώς πλαστή μαγνητική τομογραφία και μια επίσης πλαστή βεβαίωση ατυχήματος, ο Αμερικανός πράκτορας ζήτησε από τον Λαμπράκη φαρμακευτική αγωγή, λέγοντάς του με νόημα «πονάω παντού». Ο Ελληνας γιατρός τον διόρθωσε, λέγοντάς του «το πονάω παντού δεν πιάνει. Θα λες συγκεκριμένα, πονάω στη μέση ή πονάω στη σπονδυλική στήλη».

Δίχως να αντιληφθεί το παραμικρό για την πραγματική ταυτότητα του «ασθενούς», ο Λαμπράκης τού είπε ακόμα ότι «επειδή ο Μεγάλος αδελφός μάς παρακολουθεί και επειδή έχει τεθεί σε ισχύ ένας νέος νόμος, δεν μπορώ να σου γράψω αγωγή για περισσότερες από επτά ημέρες». O πράκτορας της DEA πλήρωσε 250 δολάρια σε μετρητά για μια συνταγή 21 χαπιών οξυκοδώνης. Συμφώνησαν με τον Λαμπράκη να επισκεφθεί ξανά την κλινική ύστερα από επτά ημέρες για να παραλάβει νέα συνταγή.

Αυτή ήταν μια από τις τελευταίες –αν όχι η τελευταία– συνταγές οξυκοδώνης που υπέγραφε παράνομα ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Αρτέμη Σώρρα και πρόεδρος της περίφημης οργάνωσης End National Debt, Μανώλης Λαμπράκης, που υποσχόταν να διαθέσει 600 δισ. για να μηδενίσει το δημόσιο χρέος της Ελλάδας. Μερικές ημέρες αργότερα συνελήφθη κατηγορούμενος για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών των ΗΠΑ, καθώς από την έρευνα της DEA προέκυψε ότι το διάστημα από το 2011 έως το 2016 συνταγογράφησε παράνομα 2,5 εκατομμύρια χάπια οξυκοδώνης. Μιας οπιούχου και εθιστικής ουσίας, που χορηγείται σε άτομα που αντιμετωπίζουν σοβαρούς μετεγχειρητικούς πόνους, ασθενείς με καρκίνο σε τελευταίο στάδιο, αλλά ταυτόχρονα είναι διαδεδομένη στις ΗΠΑ ως υποκατάστατο της ηρωίνης. Την περίοδο μάλιστα 2010-2012 δόθηκε στην οξυκοδώνη η ονομασία «ηρωίνη των ορεσίβιων», καθώς γνώρισε μεγάλη δημοφιλία σε πολιτείες όπως η Δυτική Βιρτζίνια και το Κεντάκι.

Στις 26 Αυγούστου 2021 ο Λαμπράκης καταδικάστηκε από δικαστήριο της Νέας Υόρκης σε ποινή φυλάκισης 15 ετών για παράνομη διακίνηση χαπιών οξυκοδώνης. «Χορήγησε παράνομα χιλιάδες συνταγές οξυκοδώνης. Μιας εθιστικής και δυνάμει θανατηφόρας οπιώδους ουσίας. Αντί να τηρήσει τον όρκο του ο Λαμπράκης διοχέτευσε επικίνδυνα ναρκωτικά στην κοινότητα», δήλωσε μεταξύ άλλων η Αμερικανίδα εισαγγελέας Οντρεϊ Στράους στην αγόρευσή της, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και αναδημοσιεύθηκε στον αμερικανικό αλλά και τον ελληνικό Τύπο. Οσα προηγήθηκαν της σύλληψης και καταδίκης του Λαμπράκη και περιγράφονται στο βούλευμα με το οποίο ο πρώην συνεργάτης του Σώρρα παραπέμφθηκε να δικαστεί, φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η «Κ».

Τα χάπια οξυκοδώνης χορηγούνται σε ασθενείς με καρκίνο σε τελικό στάδιο, ανίατες ασθένειες, καθώς επίσης για την αντιμετώπιση σοβαρών μετεγχειρητικών πόνων και μυοσκελετικών τραυματισμών.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η κατανάλωσή τους ως μια μορφή ναρκωτικού γνώρισε μεγάλη δημοφιλία το διάστημα από το 2010 κι έπειτα. Το 2017, ενδεικτικά, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε χαρακτηρίσει «εθνική κρίση» τον εθισμό στα οπιοειδή, ενώ δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Republica ανέφερε ότι οι θάνατοι από την κατανάλωση οπιούχων, όπως τα χάπια οξυκοδώνης αλλά και το ναρκωτικό Fentanyl, ανήλθαν το 2016 στις ΗΠΑ σε 33.000. 

Η τιμή για κάθε χάπι οξυκοδώνης των 30 μιλιγκράμ κυμαίνεται στις πιάτσες των ναρκωτικών της Νέας Υόρκης από 20 έως 30 δολάρια. 

Σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ, όπως το Βερμόντ, η Μασαχουσέτη ή το Μέιν, η τιμή είναι ακόμα υψηλότερη. Αντίστοιχα, μια συνταγή για 120 χάπια της ίδιας ουσίας μπορεί να αποφέρει στον διακινητή 2.400 δολάρια ή και περισσότερα.

Ο «κολλητός» του Σώρρα, τα χάπια και η καταδίκη-1

Από δικαστικά έγγραφα που τέθηκαν υπόψη της «Κ» προκύπτει ότι ο Μανώλης Λαμπράκης διατηρούσε δύο κλινικές στη Νέα Υόρκη, η πρώτη στη συνοικία Τζαμάικα και η δεύτερη στην Αστόρια. Εισέπραττε από κάθε «ασθενή» 150 δολάρια σε μετρητά προκειμένου να του γράφει συνταγές οξυκοδώνης. Συνήθως δεν εξέταζε τα άτομα που τον επισκέπτονταν ή το έκανε υποτυπωδώς, ενώ για να κερδίζει περισσότερα χρήματα σε λιγότερο χρόνο δεχόταν στο εξεταστήριο τρεις, τέσσερις ή και πέντε «ασθενείς» ταυτόχρονα.

Από την έρευνα της αμερικανικής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών (Drug Enforcement Administration) προέκυψε ότι στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι τη σύλληψή του, τον Νοέμβριο του 2016, ο Λαμπράκης χορήγησε 17.000 συνταγές από την κλινική που αναφέρεται στα δικαστικά έγγραφα ως «Τζαμάικα» λόγω της τοποθεσίας της. Αριθμός που αντιστοιχεί σε 2,4 εκατομμύρια χάπια οξυκοδώνης, με τη συνολική τους αξία στις πιάτσες των ναρκωτικών να υπολογίζεται σε 48 εκατ. δολάρια. Σε μια ημέρα υπολογίζεται ότι χορηγούσε παράνομα έως και 100 συνταγές.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι Αμερικανοί πράκτορες στρατολόγησαν αρκετούς «ασθενείς» του Λαμπράκη – χρήστες οπιοειδών, με τη βοήθεια των οποίων βιντεοσκόπησαν με κρυφές κάμερες τις συναντήσεις τους με τον γιατρό. Από τις καταθέσεις τους, αλλά και από την επεξεργασία των βίντεο προέκυψε ότι ο Λαμπράκης άλλοτε δεν εξέταζε ούτε αντάλλασσε κουβέντες με τους «ασθενείς», στους οποίους πάντως συνταγογραφούσε χάπια και άλλοτε τους εξέταζε υποτυπωδώς για διάστημα μερικών μόλις δευτερολέπτων, κουνώντας τα άκρα και πιέζοντας δεξιά και αριστερά το κεφάλι τους.

Εθνοσωτήρας και αντιεμβολιαστής

Ο Μανώλης Λαμπράκης συστήθηκε στο κοινό το φθινόπωρο του 2011 ως ο συνοδοιπόρος του Αρτέμη Σώρρα στο θέμα των «αμερικανικών ομολόγων» των 600 δισ., με τα οποία θα διέσωζαν τη χώρα. Παρουσιαζόταν μάλιστα ως ο πρόεδρος της οργάνωσης End National Debt (END), που είχε έδρα της το οδοντιατρείο της αδερφής του στην Αθήνα. Αρκετά χρόνια αργότερα, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο κ. Λαμπράκης είχε αποκηρύξει τον Αρτέμη Σώρρα, ισχυριζόμενος ότι ουδέποτε συμμετείχε στην «Ελλήνων Συνέλευσις», ενώ πρόσθεσε ότι ο Σώρρας διεγράφη από την οργάνωση END εξαιτίας της «αντικαταστατικής συμπεριφοράς του». Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, ο Λαμπράκης είχε υποστηρίξει ότι τα εμβόλια αποτελούν μηχανισμό για τη μείωση του υπερπληθυσμού της Γης, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι μέσω του εμβολίου κατά της ηπατίτιδας είχε γίνει η διασπορά του ιού του AIDS με στόχο τον περιορισμό του πληθυσμού.