ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΣ ΑΠΘ

Β. Καρακώστας στο kathimerini.gr: Νωρίς ακόμη για εκτιμήσεις – «Πλούσια» η προσεισμική δραστηριότητα

Β. Καρακώστας στο kathimerini.gr: Νωρίς ακόμη για εκτιμήσεις – «Πλούσια» η προσεισμική δραστηριότητα

Στην πρώτη εικόνα από την ισχυρή δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κρήτη, αναφέρθηκε ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Καρακώστας, σημειώνοντας πως χρειάζεται προσοχή από τους κατοίκους αυτές τις ώρες. Πάντως εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την πιθανότητα νέας μεγάλης δόνησης.

Μιλώντας στο kathimerini.gr, ο κ. Καρακώστας επεσήμανε πως είχε προηγηθεί έντονη προσεισμική δραστηριότητα, η οποία είχε ξεκινήσει από τις αρχές Ιουνίου «με κάποιες υφέσεις και κάποιες εξάρσεις».

Διαβάστε ακόμη: Ζημιές σε εκκλησίες, αναφορές για εγκλωβισμένους – Οι πρώτες εικόνες

«Από ό,τι βλέπουμε, μέχρι στιγμής, έχει καταγραφεί περιορισμένη μετασεισμική δραστηριότητα και αυτό είναι κάτι που είναι “ανάποδο” από αυτό που συνήθως συμβαίνει. Δεν ακολουθεί προς ώρας η ανάλογη δραστηριότητα», σημείωσε ο καθηγητής και ανέφερε πως αυτό που έχει αξία τώρα είναι οι κάτοικοι τις περιοχής να είναι προσεκτικοί τις επόμενες ώρες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προϊστορία της περιοχής που σημειώθηκε η δόνηση είναι ευνοϊκή, καθώς στο παρελθόν δεν έχει καταγραφεί κάποιος πολύ μεγάλος σεισμός, ωστόσο -όπως είπε- η ευρύτερη περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής και μπορεί να δώσει μεγαλύτερα μεγέθη.

«Να προσέχει ο κόσμος σήμερα και να δούμε τα δεδομένα, τι θα ακολουθήσει για να κάνουμε μία πιο ασφαλή εκτίμηση», πρόσθεσε

Τελευταίες ειδήσεις