Θεσσαλονίκη: Οσμή ακροδεξιών πίσω από τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης (βίντεο)

Θεσσαλονίκη: Οσμή ακροδεξιών πίσω από τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης (βίντεο)

Ποιος οργάνωσε την επίθεση σε φοιτητές

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγχαρητήρια στους μαθητές που προκάλεσαν επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης της Θεσσαλονίκης έδωσε το «Μέτωπο Νεολαίας Χρυσής Αυγής», που εξέδωσε ανακοίνωση για το περιστατικό, αναλαμβάνοντας εμμέσως την ευθύνη για όσα συνέβησαν.

Τα άτομα που επιτέθηκαν στους φοιτητές βρίσκονταν εντός του αύλειου χώρου του σχολείου και οι περισσότεροι είχαν τα πρόσωπα τους καλυμμένα. Οι φοιτητές, που σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εκπροσωπούν στους συλλόγους του ΑΠΘ το σχήμα των ΕΑΑΚ, ισχυρίζονται ότι τα άτομα που τους επιτέθηκαν προέρχονται από τον χώρο της Χρυσής Αυγής, κάτι που δεν αποκλείεται αν ληφθεί υπόψη η σχετική ανακοίνωση.

Ειδικότερα, το Μέτωπο Νεολαίος της Χρυσής Αυγής αναφέρει: «Ο Λαϊκός Σύνδεσμος – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ συγχαίρει τους μαθητές του 1ου-2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης για την δυναμική τους αντίδραση απέναντι στις προκλήσεις και τις απόπειρες καπήλευσης των κινητοποιήσεων τους για αντεθνικούς σκοπούς. Συνονθυλεύματα κομμουνιστικών και αναρχικών μορφωμάτων δεν έχουν καμία θέση κοντά στους σχολικούς χώρους, ιδίως όταν με θράσος ανακοινώνουν εκφοβιστικές συγκεντρώσεις εγκαταλείποντας κάθε προσωπείο δήθεν φιλο-μαθητικών αισθημάτων. Ορθώς λοιπόν η μαθητική κοινότητα της Σταυρούπολης απομάκρυνε τους αριστεριστές συμμορίτες κάνοντας αυτό που η πολιτεία αρνείται να πράξει καλύπτοντας τους χαϊδεμένους της “ταξικούς επαναστάτες”».

Την ίδια ώρα, η Τομεακή Οργάνωση Δυτικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ καταγγέλλει την «επίθεση περιθωριακών, ακροδεξιών-φασιστικών στοιχείων σε φοιτητές, μέλη φοιτητικών συλλόγων την Τρίτη 28/9 έξω από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Η επίθεση με καδρόνια, λοστούς και φωτοβολίδες από κουκουλοφόρους που βγήκαν μέσα από το προαύλιο του σχολείου είναι μια απαράδεκτη εικόνα, δεν έχει καμία σχέση με τους μαθητές, τα Μαθητικά Συμβούλια και τις δίκαιες διεκδικήσεις τους. Πόσο μάλλον σε σχολεία τα οποία όλο το προηγούμενο διάστημα πρωτοστατούν στην οργάνωση του αγώνα των μαθητών στην περιοχή».

«Απομονώνουμε τους φασίστες και τους εθνικιστές από τα σχολεία και τις γειτονιές μας, του στέλνουμε εκεί όπου ανήκουν στο περιθώριο της κοινωνίας και τα σκουπίδια της ιστορίας! Οι φασίστες και στη Δυτική Θεσσαλονίκη θα μείνουν κρυμμένοι στις φωλιές τους κάτω από τη μαζική απομόνωση λαού και νεολαίας», προσθέτει. 

Εικόνες από τα επεισόδια

Βία και τραυματισμοί

Αλγεινή εντύπωση σε όλη τη χώρα προκάλεσαν τα επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί της Τρίτη έξω από το 1ο – 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά ΜΜΕ, ξέσπασαν κατά τη διάρκεια αντιφασιστικής συγκέντρωσης φοιτητικών συλλόγων, που προσέγγισαν τον προαύλιο χώρο του σχολείου και ακολούθησε ανταλλαγή ύβρεων με μερίδα μαθητών που βρισκόταν μέσα στο σχολείο.

Σύμφωνα με μαρτυρίες μαθητών αυτοπτών μαρτύρων, ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε μέσα από το σχολείο στους συγκεντρωμένους φοιτητές με πέτρες, καδρόνια και φωτοβολίδες.

Ακολούθησε πανδαιμόνιο, με μάχες σώμα με σώμα μεταξύ των δύο πλευρών. Σύμφωνα με πληροφορίες ένας από τους επιτιθέμενους κρατούσε και μαχαίρι. Από τα επεισόδια τραυματίστηκαν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι.

Η συγκέντρωση των φοιτητών ήταν προγραμματισμένη, μετά την πρόσφατη επίθεση μαθητών και εξωσχολικών σε μέλη φοιτητικών συλλόγων που μοίραζαν κείμενο έξω από το σχολείο.

Μαθητές που μίλησαν σε δημοσιογράφους, επιχείρησαν να δώσουν τη δική τους διάσταση στο συμβάν, λέγοντας ότι δέχθηκαν επίθεση και αντέδρασαν.

«Ήρθαν κάποιοι κομμουνιστές, ανοίξανε πανό και άρχισαν να προκαλούν με τη συμπεριφορά τους. Τότε μερικά παιδιά πήγαν και τους δείρανε και υπήρξαν αίματα», ανέφερε μαθητής, κατά δήλωσή του είναι 18 ετών. Πρόσθεσε ότι ρόπαλα κρατούσαν τόσο οι μαθητές όσο και οι φοιτητές, ενώ κάποιοι από τους πρώτους φορούσαν και κουκούλες.

Όπως είπε, οι μαθητές αντέδρασαν όταν οι φοιτητές ξεκίνησαν να φωνάζουν συνθήματα και άνοιξαν πανό. Σύμφωνα με τον ίδιο, τραυματίστηκαν άτομα και από τις δύο μεριές. 

Από το βιντεοσκοπημένο υλικό, πάντως, προκύπτει ότι οι μαθητές είχαν μαζί τους κουκούλες, καπνογόνα, μαχαίρια και ρόπαλα, με αποτέλεσμα η σύγκρουση να παραπέμπει σε συμπλοκές ανάμεσα σε χούλιγκανς.

«Παιδιά του σχολείου, φασίστες, πήγαν από πίσω, πήραν ξύλα και διάφορα, έβαλαν κουκούλες και άρχισαν να μαχαιρώνουν και να χτυπούν άσχημα πολύ κόσμο», είπε μαθήτρια αυτόπτης μάρτυρας.

«Τα άτομα είναι ανήλικα, τα ξύλα και τα αντικείμενα που εκτόξευαν πέρασαν δίπλα από το κεφάλι μας», σημειώνει, λέγοντας ότι τραυματίστηκαν αρκετά άτομα. «Είδα παιδιά να έχουν στο κεφάλι τους αίματα», ανέφερε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κυκλοφόρησαν βίντεο στα social media, στα οποία υπάρχει ακροδεξιά ρητορική και πανηγυρισμοί για την «νίκη» στην σύγκρουση.

Έρευνα για την υπόθεση

«Το ζητούμενο είναι να δούμε αν υπάρχουν μέσα στη σχολική κοινότητα εστίες πρόκλησης επεισοδίων, όπως αυτά που είδαμε το πρωί, κι εκεί να παρέμβουμε», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Θωμάς Μπαχαράκης, εκφράζοντας προβληματισμό για όσα συνέβησαν στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και «προκαλούν ανησυχία στην κοινωνία».

Όπως διευκρίνισε, κινήθηκαν υπηρεσιακά όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες και ο ίδιος έδωσε εντολή στην πειθαρχικά προϊσταμένη, διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Χρυσούλα Κεχαΐδου, «ώστε να γίνει πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης, να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση και να αποδοθούν αντίστοιχα οι πειθαρχικές ευθύνες, εφόσον προκύψει ότι εμπλέκονται μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας».

Υπενθυμίζεται ότι την υπόθεση διερευνά η Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή