ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σεισμός στην Κρήτη: Δεύτερη δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους – Αγώνας δρόμου για είδη πρώτης ανάγκης

Σεισμός στην Κρήτη: Δεύτερη δύσκολη νύχτα για τους κατοίκους – Αγώνας δρόμου για είδη πρώτης ανάγκης

Ακόμη μία δύσκολη νύχτα ήταν αυτή που πέρασε για τους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών στην Κρήτη. Αρκετοί ήταν αυτοί που διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχεία που είχαν μισθωθεί, ενώ υπήρχαν και σκηνές που είχαν στηθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν αρκετές ασθενείς σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή, με τη μετασεισμική ακολουθία να συνεχίζεται. Σύμφωνα με τους σεισμογράφους του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, 21 δονήσεις σημειώθηκαν από τις 23.55 χθες το βράδυ ως τις 5.30 σήμερα το πρωί.

Με τη βοήθεια του Στρατού έχουν στηθεί σκηνές, καθώς πολλοί από τους πληγέντες έχουν βρεθεί δίχως στέγη. Σύμφωνα με το cretalive.gr, εθελοντές οργανώσεων βρίσκονται στο πλευρό των σεισμοπαθών, ενώ οι αρμόδιες αρχές επιδίδονται σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να εξασφαλιστούν είδη πρώτης ανάγκης.

Διαβάστε ακόμη: Γιατί αιφνιδίασε ο σεισμός στην Κρήτη – Μεγάλες καταστροφές (εικόνες από drone)

Στο Αρκαλοχώρι, το οποίο επλήγη σφόδρα από τον σεισμό, βρέθηκε χθες και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει 12 μέτρα στήριξης των πληγέντων.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων παροχή στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση κτιρίων, παροχή πρώτης αρωγής έναντι της Στεγαστικής Συνδρομής, παροχή αποζημίωσης της οικοσκευής και κάλυψης των πρώτων αναγκών των νοικοκυριών που επλήγησαν μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων. 

Διαβάστε ακόμη: Τα 12 μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων

Μη κατοικήσιμα 359 κτίσματα

Μέχρι στιμής Την Τρίτη έχουν διεξαχθεί αυτοψίες σε 415 κτίρια, από τα οποία:

  • αφορούν 343 σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 40 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 292 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 11 επικίνδυνες για χρήση.
  • 15 σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 5 είναι κατάλληλοι για χρήση και 10 προσωρινά ακατάλληλοι.
  • Ελέγχθηκαν 28 αποθήκες/στάβλοι κλπ εκ των οποίων, 26 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 2 επικίνδυνοι για χρήση.
  • Ελέγχθηκαν 29 Δημόσια Κτίρια ή/και Ιεροί Ναοί εκ των οποίων 11 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση και 18 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση.
  • Τέλος, ελέγχθηκαν 18 σχολικές μονάδες εκ των οποίων, 9 κρίθηκαν κατάλληλες για χρήση  και 9 ακατάλληλες προς χρήση.

Διαβάστε ακόμη: Μητσοτάκης: Με μοντέλο Εύβοιας η αποζημίωση των σεισμόπληκτων της Κρήτης

Τελευταίες ειδήσεις