Εμβολιασμός για τους παράτυπους μετανάστες

Εμβολιασμός για τους παράτυπους μετανάστες

Δεν θα αποτελέσει «παράθυρο» για τη σύλληψή τους και την εκτέλεση μέτρων απομάκρυνσης, σύμφωνα με το άρθρο στο ν/σ του υπ. Υγείας που κατέθηκε στη Βουλή

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγγύηση ότι ο εμβολιασμός δεν θα αποτελέσει «παράθυρο» για τη σύλληψη των παράτυπων μεταναστών οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα, αποτελεί το άρθρο 32 νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί αυτή την Παρασκευή. 

Με το άρθρο αυτό διασφαλίζεται ότι «οι παράτυποι μετανάστες δεν υπόκεινται σε εκτέλεση αναγκαστικών μέτρων απομάκρυνσης κατά τη συμμετοχή τους στο Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών, μια διαδικασία η οποία για να ξεκινήσει επιβάλλεται οι μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα χωρίς χαρτιά να καταθέσουν αίτηση έκδοσης προσωρινού ΑΜΚΑ ή αλλιώς ΠΑΜΚΑ (Προσωρινού Αριθμού ΑΜΚΑ). Διευκρινίζεται ωστόσο ότι η απόδοση του ΠΑΜΚΑ αφορά μόνο τον προγραμματισμό και τη διενέργεια του εμβολιασμού και την έκδοση ψηφιακού πιστοποιητικού». 

Από την πλευρά της κυβέρνησης τονίζεται ότι προέχει η προστασία της υγείας του πληθυσμού, γι’ αυτό και αποφασίστηκε η συγκεκριμένη διάταξη. Το θέμα βρίσκεται πολύ καιρό σε εκκρεμότητα, ενώ πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν προχωρήσει με ανάλογες ρυθμίσεις στον εμβολιασμό μεταναστών χωρίς χαρτιά, οι οποίοι ανέρχονται σε 4,8 εκατομμύρια –σύμφωνα με εκτιμήσεις– σε όλη την Ευρώπη. 

Στην Ελλάδα, ο αριθμός των μεταναστών χωρίς χαρτιά είναι άγνωστος, ωστόσο πρόκειται για κάποιες χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι με κάποιο τρόπο πρέπει τώρα να λάβουν το μήνυμα ότι δεν θα κινδυνεύσουν με απέλαση εφόσον παρουσιαστούν για να εμβολιαστούν. 

Εν τω μεταξύ, ίσως και σήμερα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα στην οποία οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να ανεβάζουν τα τεστ που θα πραγματοποιούν υποχρεωτικά. 

Πάντως, το ποσοστό εμβολιασμού στις δημόσιες υπηρεσίες είναι ανάλογο αυτού του γενικού πληθυσμού και κατά περιπτώσεις μεγαλύτερο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των επιτόπιων ελέγχων που πραγματοποίησε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε τρεις κεντρικές υπηρεσίες υπουργείων και σε έξι δήμους. 

Τα ποσοστά εμβολιασμού στις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας – Θράκης) όπου πραγματοποιήθηκαν οι έλεγχοι, κυμαίνονταν από 80%-85%. Για τους υπαλλήλους των δήμων κυμαίνονται από 61,6%-77,7%. Οι ελεγκτές πραγματοποίησαν δειγματοληπτικούς ελέγχους σε 690 υπαλλήλους και όλα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, νόσησης ή αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου ήταν έγκυρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή