ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Διάσωση» τροφίμων και επαναδιάθεσή τους σε όσους έχουν ανάγκη

Η ΜΚΟ «Μπορούμε» από το 2011 έχει προσφέρει πάνω από 50 εκατ. μερίδες τροφίμων σε περισσότερους από 600 κοινωφελείς φορείς

«Διάσωση» τροφίμων και επαναδιάθεσή τους σε όσους έχουν ανάγκη

Εκατόν σαράντα δύο κιλά τρόφιμα σπαταλάει κατά μέσον όρο κάθε μέλος ενός ελληνικού νοικοκυριού ετησίως. Μόλις το 36% των νοικοκυριών δηλώνει πως δεν πετάει τρόφιμα, την ώρα που 12,4% του πληθυσμού της χώρας (1,35 εκατ. πολίτες) είναι αντιμέτωποι με επισιτιστική ανασφάλεια. Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο –το 2019 η σπατάλη τροφίμων διεθνώς εκτιμήθηκε σε περίπου 931 εκατ. τόνους–, γι’ αυτό και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, θέλοντας να υπογραμμίσει τη σημασία του, θέσπισε την 29η Σεπτεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα Ενημέρωσης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Φαγητού.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση «Μπορούμε», από το 2011, όταν μια παρέα νέων ανθρώπων έσωσε (δηλαδή τις πρόσφεραν σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη φαγητό αντί να καταλήξουν στα σκουπίδια) δώδεκα τυρόπιτες από ένα αναψυκτήριο στους Αγίους Αναργύρους, έχει κατορθώσει να σώσει και να προσφέρει πάνω από 50 εκατ. μερίδες τροφίμων, από χιλιάδες δωρητές κάθε είδους, σε περισσότερους από 600 κοινωφελείς φορείς σε κάθε γωνιά της Ελλάδος. Η οργάνωση, δημιουργώντας αυτό το καινοτόμο μοντέλο άμεσης δικτύωσης δωρεών τροφίμων, έχει καταστήσει τη δωρεά τροφίμων εύκολη και διαφανή διαδικασία για όσους επιθυμούν να προσφέρουν ό,τι τους περισσεύει για καλό σκοπό και αποδεικνύει ότι η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι εφικτή. «Από πλευράς μας προσπαθούμε να κάνουμε κάτι για το παγκόσμιο αυτό πρόβλημα στην Ελλάδα, αφού ερχόμαστε συνεχώς σε επαφή με νέους δωρητές που επιθυμούν να προσφέρουν τα περισσευούμενα τρόφιμα αντί να τα πετάξουν, άρα υπάρχει αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σε αυτό το θέμα», επισημαίνει εκ μέρους της ομάδας η Αννα Καμπουροπούλου. Η οργάνωση αναπτύσσει προς αυτή την κατεύθυνση προγράμματα ενημέρωσης και δράσεις διάσωσης τροφίμων για την ολιστική αντιμετώπιση της σπατάλης και τη διαχείριση των περισσευούμενων τροφίμων, όπως τα «Μπορούμε στο σχολείο», «Διάσωση και προσφορά τροφίμων», «Μπορούμε στο χωράφι». Η πρόσφατη πρωτοβουλία της, η Συμμαχία για τη Μείωση Σπατάλης Τροφίμων, τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στο «Μπορούμε», ο κάθε επαγγελματίας τροφίμων μπορεί να προσφέρει οποιοδήποτε είδος περισσευούμενου φαγητού, μαγειρεμένου ή πρώτης ύλης. Παρ’ όλα αυτά, όπως δείχνουν και οι έρευνες παγκοσμίως, τα τρόφιμα που καταλήγουν πιο συχνά στους κάδους απορριμμάτων είναι τα λαχανικά και τα φρούτα που προμηθευόμαστε για το σπίτι μας. Από το 2015 η ομάδα της οργάνωσης, θορυβημένη από τις εικόνες ανθρώπων να ψάχνουν στα σκουπίδια για φαγητό, συχνά μετά το τέλος της λειτουργίας των λαϊκών αγορών, αποφάσισε να δράσει στοχευμένα εγκαινιάζοντας το πρόγραμμα «Μπορούμε στη λαϊκή», που υλοποιείται με εβδομαδιαίες επισκέψεις στις συνεργαζόμενες λαϊκές αγορές. Κάθε εβδομάδα, στο τέλος της εργάσιμης ημέρας, ομάδες εθελοντών του «Μπορούμε» και των κοινωφελών φορέων, για μία-μιάμιση ώρα, επισκέπτονται τις λαϊκές αγορές και συγκεντρώνουν τα αδιάθετα αξιοποιήσιμα φρούτα και λαχανικά.

Από το τέλος του 2015, οπότε ξεκίνησε πιλοτικά η συνεργασία με τρεις λαϊκές αγορές της Αθήνας, έχουν σωθεί και προσφερθεί σε κοινωφελείς φορείς πάνω από 500 τόνοι αδιάθετων αξιοποιήσιμων φρούτων και λαχανικών, τα οποία έχουν στηρίξει το έργο περισσότερων των πενήντα κοινωφελών φορέων.

«Δυστυχώς και στη χώρα μας υπάρχουν οι ενδείξεις, από έρευνες μικρής κλίμακας, ότι βρισκόμαστε στις πρώτες θέσεις των πιο σπάταλων στα τρόφιμα στην Ευρώπη. Oσον αφορά στο πρόγραμμα “Μπορούμε στη λαϊκή”, είναι μια πρωτοβουλία διάσωσης φρούτων και λαχανικών που μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει να υπάρχει σε άλλη χώρα σε τέτοια κλίμακα», τονίζει η υπεύθυνη του προγράμματος Αννα Καμπουροπούλου και προσθέτει: «Οσον αφορά τις λαϊκές αγορές, με χαρά διαπιστώνουμε ότι οι πωλητές είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι και προτιμούν, αντί να πετάξουν τα αδιάθετα προϊόντα τους, να στηρίξουν ανθρώπους σε ανάγκη. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου πωλητές φέρνουν μαζί τους αδιάθετα αξιοποιήσιμα προϊόντα προηγούμενων ημερών, για να τα δώσουν στην ομάδα μας, επειδή γνωρίζουν ότι τη συγκεκριμένη ημέρα θα τη συναντήσουν».

Η οργάνωση συνεργάζεται σε εβδομαδιαία βάση με 29 λαϊκές αγορές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχοντας δομήσει μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνδρομής με τις ομοσπονδίες και τα σωματεία των λαϊκών αγορών στις δύο πόλεις. «Eχουμε τη χαρά, εδώ και περισσότερο από πέντε χρόνια, οι άνθρωποι των λαϊκών αγορών να είναι αρωγοί της προσπάθειάς μας και να στηρίζουν τις δράσεις μας με μεγάλη γενναιοδωρία, επιδεικνύοντας κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθησία», σημειώνει η κυρία Καμπουροπούλου. «Η κάθε δράση του προγράμματος είναι μια αλυσίδα συνεργασίας ανάμεσα στους εθελοντές του “Μπορούμε”, στις λαϊκές αγορές, στους κοινωφελείς φορείς, καθώς και στα καταστήματα σούπερ μάρκετ που μας διευκολύνουν παρέχοντάς μας καρότσια τους για τις δράσεις. Ολα αυτά τα τρόφιμα στηρίζουν το έργο των συνεργατών κοινωφελών φορέων –συσσίτια εκκλησιών, κοινωνικά παντοπωλεία, άλλες οργανώσεις– για την ενίσχυση ανθρώπων που έχουν ανάγκη και στρέφονται σε αυτούς για στήριξη».

Συνεχής στήριξη

Παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 600 δράσεις και συγκεντρώθηκαν σχεδόν 100 τόνοι φρούτων και λαχανικών, χάρη στη συνεχή στήριξη των πωλητών των λαϊκών αγορών και των εθελοντών που συμμετείχαν στις δράσεις.