Εμβολιασμός: «Προβληματική η πρόσβαση για πρόσφυγες»

Εμβολιασμός: «Προβληματική η πρόσβαση για πρόσφυγες»

Δυσκολία στο κλείσιμο του ραντεβού για εμβολιασμό ελλείψει εγγράφων και απουσία ενημέρωσης σε γλώσσες πέραν των ελληνικών

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις, όπως έχουμε διαπιστώσει, διακρίσεις ωστόσο γίνονται στη διάθεση του εμβολίου, του μοναδικού «όπλου» κατά του θανατηφόρου ιού. «Οπως τη δημόσια υγεία τελικά δεν την απολαμβάνουν όλοι, το ίδιο παρατηρείται και με το εμβόλιο, στο οποίο η πρόσβαση είναι εξαιρετικά προβληματική για πρόσφυγες, μετανάστες και ανθρώπους χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα», ανέφερε χθες στην ενημερωτική εκδήλωση «Εμβόλια για όλους» ο Απόστολος Βεΐζης, γενικός διευθυντής της Intersos Hellas. Δυσκολία στο κλείσιμο του ραντεβού ελλείψει εγγράφων, απουσία ενημέρωσης σε γλώσσες πέραν των ελληνικών και πενιχρή εμπιστοσύνη στο σύστημα είναι οι βασικότεροι παράγοντες που δυσχεραίνουν τον εμβολιασμό τής εν λόγω πληθυσμιακής ομάδας. 

Μπορεί κατά την παρουσίαση του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία», τον περασμένο Νοέμβριο, να ανακοινώθηκε ότι προτεραιότητα θα είχε ο εμβολιασμός όσων ζουν σε κλειστές δομές, ωστόσο η διαδικασία ξεκίνησε τον Ιούνιο. «Οι πρόσφυγες είχαν απογοητευθεί από την καθυστέρηση, όταν άρχισε ο εμβολιασμός πανηγύριζαν», περιγράφει ο Γιονούς Μουχαμαντί, διευθυντής του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων. «Οι περισσότεροι θέλουν να προστατευθούν γιατί έχουν επίγνωση ότι είναι ευάλωτοι λόγω των συνθηκών διαβίωσής τους». Το έλλειμμα ενημέρωσης σχετικά με τα εμβόλια είναι μεγάλο. «Επαφίενται στα ΜΜΕ της χώρας τους, ενώ μπορούν εύκολα να γίνουν δέκτες fake news», κατέληξε ο κ. Γιονούς. Ωστόσο, κρισιμότερη είναι η κατάσταση για όσους ζουν εκτός καταυλισμών, αλλοδαπούς που ζουν χρόνια στην Ελλάδα, άρτι αφιχθέντες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα. 

«Η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο ποσοστό παράτυπων μεταναστών επί του συνόλου των μεταναστών σε όλη την Ε.Ε., πρόκειται δηλαδή για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που είναι αόρατοι», σημείωσε ο νομικός – εργατολόγος, καθηγητής στο Πάντειο και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Απόστολος Καψάλης. «Στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., με εξαίρεση την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και ορισμένες άλλες πρώην ανατολικές χώρες, ρυθμίστηκε έτσι το νομοθετικό πλαίσιο, ώστε όσοι δεν διαθέτουν χαρτιά να μπορούν να εμβολιαστούν απρόσκοπτα». Οπως ανέφερε η Αντλα Σασάτι, διευθύντρια γραφείου του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών, «είχαμε καταγγελίες στην Πελοπόννησο για συλλήψεις προσφύγων καθώς πήγαιναν στα ΚΕΠ για την έκδοση του απαραίτητου για τον εμβολιασμό προσωρινού ΑΜΚΑ». Καθίσταται συνεπώς επιτακτική ανάγκη η διασφάλιση του ακαταδίωκτου για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου, αλλά και μια διαβεβαίωση για τη μη χρήση των προσωπικών δεδομένων που θα καταγραφούν στο άμεσο μέλλον. Μεγάλο πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Καψάλη, έχει δημιουργηθεί με τους εποχικούς εργάτες γης, οι οποίοι δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα, επιθυμούν, ωστόσο, να εμβολιαστούν για να έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται ανά την Ελλάδα, όπου κάθε φορά υπάρχει ανάγκη για εργατικά χέρια. «Θα είχε νόημα να εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα στον τόπο διαμονής τους». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή