ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» ειδικών – Εμβόλιο και μέτρα για να αποφευχθεί νέο «τσουνάμι» τον χειμώνα

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» ειδικών – Εμβόλιο και μέτρα για να αποφευχθεί νέο «τσουνάμι» τον χειμώνα

Ανησυχητική χαρακτηρίζουν την πορεία της πανδημίας στη χώρα οι ειδικοί, οι οποίοι καλούν τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα και να εμβολιαστούν για να μην επαναληφθεί ένα νέο «τσουνάμι» κρουσμάτων ενόψει χειμώνα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο ιατρός – ερευνητής , Γιώργος Παυλάκης, δήλωσε πως δεν πρέπει να τίθεται θέμα διεξαγωγής παρελάσεων ή εορταστικών εκδηλώσεων, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως αυτό που προέχει έιναι να «σωθούν» τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά.

Όπως ανέφερε ο γιατρός, κρίνεται επίφοβη η επανάληψη του περσινού χειμώνα στη Βόρεια Ελλάδα, διότι «η μισή κοινωνία δεν είναι εμβολιασμένη».

Διαβάστε ακόμη: Η πανδημία ασκεί έντονη πίεση στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας

Για την επιβράνδυση στους εμβολιασμούς, επεσήμανε ότι έπρεπε να έχει επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε πολύ περισσότερες ομάδες πληθυσμού και πως η κυβέρνηση έπρεπε ναα στρατηγική, παίρνοντας παράδειγμα από άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία.

Μάλιστα, ο κ. Παυλάκης σήμανε συναγερμό για τους ηλικιωμένους και για τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, τονίζοντας πως δεν έχουμε δει ανάλογες με το εξωτερικό απώλειες σε αυτές τις ηλικίες: «Έχουν την ψευδαίσθηση ότι θα προστατευθούν από την κοινωνία. Εμείς χρωστάμε στον χάρο που δεν έχουμε θρηνήσει περισσότερα θύματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Είναι απαράδεκτη η στάση ορισμένων, ακόμα και των ειδικών που λένε “βλέποντας και κάνοντας”», ανέφερε για το ενδεχόμενο έξαρσης νέου κύματος του ιού στη χώρα. Ο κ. Παυλάκης προείδοποίησε ότι όταν έρθει το νέο κύμα, θα είναι πια αργά.

Ωστόσο, έστειλε μήνυμα ελπίδας λέγοντας πως αξιοποιώντας τα εμβόλια και τηρώντας τα μέτρα «μπορούμε να περάσουμε έναν καλύτερο χειμώνα από αυτόν».

Τέλος, υπογράμισε πως με 2-3 χιλιάδες κρούσματα ημερισίως στη χώρα μας, είναι απαράδεκτο να επαναπαυόμαστε.

Για τα αυξημένα κρούσματα, την πίεση στο ΕΣΥ και τη Θεσσαλονίκη η οποία είναι στο «κόκκινο», μίλησε και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Τι παρέλαση θα γίνει όταν η Μακεδονία είναι “κόκκινη”».

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega για την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα.

Οπως είπε, «είναι δύσκολα τα πράγματα και χρειάζεται σε σύντομο διάστημα να μελετήσουμε που οφείλεται αυτό το φαινόμενο. Μπορεί να παίρνουμε μέτρα που δεν είναι χρήσιμα, όπως το να κλείνουμε τη νύχτα. Πρέπει να δώσουμε απόλυτη ευχέρεια στους ανθρώπους χωρίς χαρτιά, σε όσους δε μιλούν ελληνικά, να εμβολιαστούν. Αποτελεί και αυτό μέρος του προβλήματος. Κάθε εμβόλιο βοηθάει. Άλλες χώρες που έχουν πολλούς παράτυπους μετανάστες τούς εμβολιάζουν χωρίς να ρωτούν ούτε το όνομά τους. Για τους Ρομά υπήρχαν άνθρωποι εκπαιδευμένοι που ήταν διαμεσολαβητές. Έπρεπε να αξιοποιηθούν αυτοί οι άνθρωποι. Το ίδιο ισχύει και για τη μουσουλμανική μειονότητα που κανείς δεν τους αγγίζει».

Σχολιάζοντας τα μέτρα που θα ισχύσουν στις περιοχές που πέρασαν στο «κόκκινο», δηλαδή την απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01.00 το βράδυ έως τις 06.00 το πρωί, και την απαγόρευση μουσικής σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας, η κ. Λινού είπε ότι «Είναι ήπια μέτρα που θα επηρεάσουν ελάχιστους ανθρώπους. Η μουσική θα μεταδώσει αν βγάλεις τη μάσκα, τραγουδάς δυνατά, ή χορεύεις αγκαλιά με κάποιον. Αυτό για μερικούς ανθρώπους θα συμβεί 2 ώρες τη βδομάδα. Έχουμε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή τα σχολεία, που οι άνθρωποι είναι κοντά για 10-20 ώρες τη βδομάδα. Δε λέω ότι δε θα βοηθήσουν τα μέτρα που υιοθετούνται, αλλά θα βοηθήσουν ελάχιστα».

«Δεν νομίζω ότι το να μπαίνουν στα μέσα μεταφοράς μόνο εμβολιασμένοι θα βοηθήσει. Με τη Δέλτα και κολλούν και μεταδίδουν τη νόσο και οι εμβολιασμένοι. Στα υπεραστικά λεωφορεία θα έπρεπε να είναι ανοιχτά τα παράθυρα, να αερίζεται ο χώρος. Το σημαντικότερο όφελος για τον εμβολιασμένο είναι για τον ίδιο. Δε θα μπει στην εντατική, δε θα διασωληνωθεί, παρά ένα πολύ μικρό ποσοστό. Οι ανεμβολίαστοι θα έχουν 20-30 φορές πιο συχνά σοβαρή νόσο. Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν, αλλά μεταδίδουν πολύ λιγότερο και πολύ σπανιότερα», συνέχισε.

Σχετικά, τέλος, με την επερχόμενη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, αλλά και τις παρελάσεις, η κ. Λινού είπε ότι «χρειάζεται προσοχή και μέτρο. Για τα εκκλησιαστικά, παρότι και οικογενειακά σεβόμαστε και αγαπάμε τον Άγιο Δημήτριο, νομίζω ότι μπορεί η εκκλησία να το ρυθμίσει και να δώσει κουπόνια, και να προσκυνούν ανά ώρα 30 άνθρωποι, με μάσκες, αντισηπτικά και αποστάσεις στη Θεσσαλονίκη. Το ίδιο να γίνει και στις άλλες εκκλησίες. Υπάρχουν αρκετοί ιερείς για να γίνονται οι λειτουργίες η μία μετά την άλλη, ανά τρίωρο. Αν είναι καλός ο καιρός, μπορούν να γίνουν και μερικές υπαίθριες λειτουργίες».

«Η παρέλαση νομίζω ότι πρέπει να γίνει με λίγα παιδιά, με μάσκα και αποστάσεις. Και το να μη γίνει είναι πιθανή λύση. Ας ρίξουν κλήρο στα σχολεία για να πάνε λίγα παιδιά», πρόσθεσε.

Τελευταίες ειδήσεις