Νέος μηχανισμός για το προσφυγικό

Νέος μηχανισμός για το προσφυγικό

Σχετικά με τη διασφάλιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα με την Τουρκία

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τη συνεργασία της με την Ελλάδα για τη δημιουργία ενός μηχανισμού παρακολούθησης σχετικά με την αποτροπή παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα με την Τουρκία επιβεβαίωσε χθες η Κομισιόν. Στην έκθεσή της για τη μετανάστευση και το άσυλο συγκεκριμένα αναφέρει ότι «ζωτικό κομμάτι» της νέας φάσης συνεργασίας της με την Αθήνα, που εγκαινιάστηκε με τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Ομάδας Εργασίας για τη Διαχείριση της Μετανάστευσης τον Σεπτέμβριο του 2020, είναι «ένας ανεξάρτητος και αξιόπιστος μηχανισμός παρακολούθησης που αναπτύσσεται από κοινού μεταξύ της Επιτροπής και των ελληνικών Αρχών». Ο μηχανισμός αυτός «θα συμβάλει στην αποτροπή παραβιάσεων θεμελιωδών δικαιωμάτων στα σύνορα και θα διασφαλίσει ότι θα υπάρχουν οι διαδικασίες εκείνες που θα επιτρέψουν την αποτελεσματική έρευνα τυχόν καταγγελιών για τέτοιες παραβιάσεις».

Υπενθυμίζεται ότι οι Βρυξέλλες (η Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων) πρόσφατα απέρριψαν αίτημα του Λιμενικού για έκτακτη χρηματοδότηση επιχειρήσεων στο Ανατολικό Αιγαίο έως ότου συσταθεί ένας τέτοιος μηχανισμός. Σε ερώτηση της «Κ» προς την αρμόδια επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον, στα τέλη Αυγούστου, είχε επιβεβαιώσει ότι στις συζητήσεις της με τις ελληνικές Αρχές είχε επιμείνει στη σύσταση του μηχανισμού παρακολούθησης.

Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, η Ελλάδα έχει λάβει 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ από την Ε.Ε. σε πόρους για τη διαχείριση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών. Μεταξύ άλλων αναδεικνύεται ότι με τη συνδρομή της Ε.Ε. ο αριθμός των αιτούντων άσυλο στα νησιά του Αιγαίου είναι πλέον περίπου 5.000, έναντι 30.000 τον Ιούνιο του 2020.

Η Επιτροπή ενέκρινε επίσης χθες ένα ανανεωμένο σχέδιο δράσης κατά της παράνομης διακίνησης μεταναστών και μια ανακοίνωση σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για την επιβολή κυρώσεων κατά εργοδοτών. 

Οι πρωτοβουλίες αυτές, όπως αναφέρει η Επιτροπή, «αποσκοπούν στην πρόληψη της οργανωμένης εκμετάλλευσης των μεταναστών και στη μείωση της παράτυπης μετανάστευσης». Μεταξύ άλλων θα στρέφονται κατά της παράνομης διακίνησης με κρατική υποστήριξη, όπως συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στα σύνορα κρατών-μελών της Ε.Ε. με τη Λευκορωσία.

«Σημαντική πρόοδος»

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, δήλωσε σχετικά ότι «την περασμένη εβδομάδα συμπληρώθηκε ένα έτος από τότε που παρουσιάσαμε τις προτάσεις μας σχετικά με ένα νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο» και ότι «ενώ η πρόοδος όσον αφορά την έγκρισή τους είναι επώδυνα αργή, την ίδια στιγμή εξακολουθούν να κάνουν την εμφάνισή τους νέες και παλιές μορφές μεταναστευτικών προκλήσεων». Η κ. Γιόχανσον, από την πλευρά της, είπε ότι «έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά το νέο σύμφωνο», αλλά «τα πρόσφατα γεγονότα καταδεικνύουν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να επιτευχθεί πρόοδος σε ό,τι αφορά τις προσεκτικά ισορροπημένες προτάσεις μας» (έλεγχος διαλογής, Eurodac, νέο πλαίσιο για την επανεγκατάσταση».

Παράλληλα, χθες, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της Ε.Ε. ενέκριναν την παροχή 149,6 εκατομμυρίων ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό για την υποστήριξη Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία. Το ποσό θα χρηματοδοτήσει το ESSN, το μεγαλύτερο από τα ανθρωπιστικά προγράμματα της Ε.Ε. που υποστηρίζουν τη διαβίωση των προσφύγων στην Τουρκία. Το ESSN παρέχει σε 1,8 εκατομμύριο πρόσφυγες στην Τουρκία μηνιαία ποσά για την κάλυψη ζωτικών αναγκών (ενοίκιο, μεταφορές, διατροφή, φάρμακα). Εκκρεμεί η έγκριση της τροποποίησης του προϋπολογισμού από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή