ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έρχεται παράταση για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου

Αιτία, η αύξηση των μεταβιβάσεων ακινήτων αυτή την περίοδο

Έρχεται παράταση για την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου

Παράταση έως το τέλος του έτους θα δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος στην υποχρεωτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου. Αιτία, η αύξηση των μεταβιβάσεων ακινήτων αυτή την περίοδο, λόγω της εξαγγελίας περί αύξησης του αφορολογήτου στις γονικές παροχές, σε συνδυασμό με την έναρξη ισχύος των νέων αντικειμενικών αξιών από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Τη νέα παράταση προανήγγειλε ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, υποστηρίζοντας ότι θα είναι και η τελευταία. Οπως ανέφερε (στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων), «λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική αύξηση του αφορολογήτου στις γονικές παροχές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης –εξαγγελία που οδήγησε σε μεγάλο όγκο νέων μεταβιβάσεων ακινήτων– σε συνδυασμό δε με τις νέες αντικειμενικές τιμές ακινήτων που θα ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και αξιολογώντας τις αναφορές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, των συμβολαιογράφων καθώς και του τεχνικού κόσμου, παρατείνουμε την ισχύ της βεβαίωσης μηχανικού μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2021. Δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να επωφεληθούν των ευεργετικών νέων δεδομένων, ωστόσο καθίσταται σαφές ότι αυτή η παράταση θα είναι και η τελευταία». Οπως σημείωσε, η παράταση στην ισχύ της βεβαίωσης μηχανικού θα δοθεί με νέα νομοθετική ρύθμιση.

Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου είναι ένα ψηφιακό αρχείο στο οποίο θα συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία που αφορούν ένα ακίνητο (ουσιαστικά το κράτος μεταβιβάζει στον πολίτη… το κόστος ψηφιοποίησης και ελέγχου των αρχείων του και διασύνδεσης των διαφορετικών υπηρεσιών που τα εκδίδουν). Την ταυτότητα θα αναλαμβάνει υποχρεωτικά μηχανικός (επρόκειτο άλλωστε για ιδέα του συλλογικού οργάνου του κλάδου, του ΤΕΕ) και θα πρέπει να συνοδεύει κάθε μεταβίβαση ακινήτου ή αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας, υποκαθιστώντας τη βεβαίωση μηχανικού ότι δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες σε ένα κτίριο. Η υποχρεωτικότητα της ρύθμισης προκάλεσε πολλές διαμαρτυρίες από μηχανικούς και συμβολαιογράφους, που εκτιμούν ότι θα προκαλέσει προβλήματα στις μεταβιβάσεις ακινήτων που την περίοδο αυτή είναι αυξημένες.