Μεταλλάξεις: Τα στελέχη που επικρατούν στην Ελλάδα

Μεταλλάξεις: Τα στελέχη που επικρατούν στην Ελλάδα

Νεότερα στοιχεία για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που έχουν ανιχνευθεί στην Ελλάδα έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νεότερα στοιχεία για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που έχουν ανιχνευθεί στην Ελλάδα έδωσε στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στη σημερινή έκθεσή του.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Κορωνοϊός: 2.232 νέα κρούσματα, 33 θάνατοι, 326 διασωληνωμένοι

Όπως τονίζεται στην έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του κορωνοϊού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 639 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 27 Αυγούστου 2021 έως 18 Σεπτεμβρίου 2021. 

Από τον έλεγχο των 639 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 620 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern – VOC).

Εκ των 620 δειγμάτων με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος, όλα αφορούν στο στέλεχος Delta. Επιπλέον ανιχνεύθηκε 1 στέλεχος B.1.575 (Πίνακας 3).

Μεταλλάξεις: Τα στελέχη που επικρατούν στην Ελλάδα-1
Πηγή: ΕΟΔΥ

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 33.446 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 29.426 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 3.280 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 740 δείγματα δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος επιλογής.

Μεταξύ των 29.426 τυχαία επιλεγμένων δειγμάτων στην επικράτεια, τα τέσσερα πιο συχνά στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση που έχουν απομονωθεί είναι το Alpha, με ποσοστό 52,89%, ακολουθούμενο από το Delta με ποσοστό 30,70%, το B.1.1.318 (Variant E484K) με ποσοστό 7,96%, και το Beta με ποσοστό 1,13% (Πίνακας 4). 

Μεταλλάξεις: Τα στελέχη που επικρατούν στην Ελλάδα-2
Πηγή: ΕΟΔΥ

Η διαχρονική εξέλιξη της σχετικής συχνότητας των αλληλουχηθέντων δειγμάτων από τυχαία δειγματοληψία ανά είδος στελεχών, μέχρι και την εβδομάδα 36 απεικονίζεται στο Διάγραμμα 9, ενώ δίνονται επιπλέον προσωρινά στοιχεία για τις εβδομάδες 37-38.

Μεταλλάξεις: Τα στελέχη που επικρατούν στην Ελλάδα-3
Πηγή: ΕΟΔΥ

Από τα 3.280 δείγματα που έχουν ληφθεί ή επιλεγεί στοχευμένα, έχουν βρεθεί 3.113 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση.

Από τα δείγματα αυτά, 39,94% αφορούν στο B.1.1.318 (Variant E484K), 32,07% στο Delta, 16,43% στο Alpha, 6,16% στο Beta, 0,12% στο C.36, 0,09% στο Gamma και 0,09% στο A.28.

Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 360 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 226 αφορούν στο Delta, 113 στο Alpha, 6 στο Beta, 6 στο Mu, 4 στο B.1.1.318 (Variant E484K), 1 στο Eta, 1 στο C.36, 1 στο Kappa, 1 στο B.1.623, 1 στο B.1.1 (Variant E484K).

Όσον αφορά στα στελέχη ενδιαφέροντος που χρήζουν άμεσης λήψης μέτρων ελέγχου επί του παρόντος στη χώρα, η γεωγραφική κατανομή ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται στον πίνακα 5.

Μεταλλάξεις: Τα στελέχη που επικρατούν στην Ελλάδα-4
Πηγή: ΕΟΔΥ

Συναγερμός για ΜΕΘ χωρίς αναισθησιολόγους

Οι αναστολές εργασίας στα νοσοκομεία λόγω της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και η μεγάλη κόπωση λόγω της πανδημίας, σε συνδυασμό με την έλλειψη οικονομικών κινήτρων που οδηγεί αρκετούς ιατρούς προς τον ιδιωτικό τομέα, δημιουργούν μια «αιμορραγία» στο ΕΣΥ και ιδίως στα περιφερειακά νοσοκομεία, που αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες, όπως αυτή του αναισθησιολόγου, που εκτός των άλλων αποτελεί την ειδικότητα που επωμίζεται το βάρος των διασωληνώσεων, το οποίο είναι κρίσιμο εν καιρώ πανδημίας. 

Η κυβέρνηση, θέλοντας άμεσα να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα και να θωρακίσει το ΕΣΥ ενόψει και του χειμώνα, ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», να καταθέσει έκτακτη τροπολογία εντός των επόμενων 24ώρων, με την οποία προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα μετακίνησης αναισθησιολόγων σε νοσοκομεία εκτός Αττικής με αποζημίωση ύψους 250 ευρώ ανά εφημερία, ένα ποσό πολύ μεγαλύτερο από την ισχύουσα αποζημίωση. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ένας ιατρός που θα επιλέξει να κάνει πέντε εφημερίες «εκτός έδρας» θα έχει λαμβάνειν 1.250 ευρώ πέραν του μισθού του, ενώ το ΕΣΥ θα καλύψει έκτακτες ανάγκες που μπορεί να προκύψουν ενόψει του χειμώνα.

Η πανδημία ασκεί έντονη πίεση στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας

Υπενθυμίζεται ότι στις περιοχές με το ανώτερο επίπεδο ετοιμότητας στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας εντάχθηκαν χθες η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, το Κιλκίς και η Λάρισα. Η επικαιροποίηση του χάρτη μετά και τις σχετικές εισηγήσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων έφερε τις περισσότερες περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας στο «κόκκινο»

Με βάση τις μετρήσεις από την αρχή της εβδομάδας, η συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης καταγράφεται σταθεροποιημένη σε υψηλά επίπεδα.

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή