Β. Ελλάδα: Η πανδημία επελαύνει σε περιοχές χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης

Β. Ελλάδα: Η πανδημία επελαύνει σε περιοχές χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλο μέρος της Βόρειας Ελλάδας, με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη, μπαίνει σε καθεστώς μίνι lockdown καθώς, ενώ σε όλη την χώρα παρατηρείται μια πανδημική ύφεση, εκεί λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης, το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό.

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, αφού δήλωσε ότι «η πορεία της πανδημία στην Ελλάδα είναι πτωτική κατά 7%», κατέστησε σαφές ότι στις περιοχές που ο εμβολιασμός του πληθυσμού υστερεί, παρατηρούνται και περισσότερα κρούσματα.

«Η επιδημιολογική εικόνα εμφανίζει διακυμάνσεις με επιβάρυνση στην Βόρεια Ελλάδα», είπε και σημείωσε ότι «η ανάλυση των δεδομένων ανά περιφέρεια, δείχνει ότι η αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται μόνο όπου υπάρχουν μικρά ποσοστά εμβολιασμού στους ενήλικους».

«Τα σχολεία είναι καθρέφτης της κοινότητας, επικρατεί ενδοοικογενειακή μετάδοση. Περιοχές με υψηλά κρούσματα στα σχολεία, έχουν και αυξημένα ποσοστά και στις ηλικίες των γονιών τους. Στην Αττική που το 61% έχει πλήρως εμβολιαστεί, δεν παρατηρήθηκε καμία αύξηση», πρόσθεσε.

Η ίδια παρατήρησε ότι παραμένει «υψηλή η θετικότητα σε Πιερία, Καστοριά, Ημαθία, Μύκονο», εξηγώντας ότι «η επιδημιολογική εικόνα είναι σημαντικά διαφοροποιημένο ανά περιοχή». «Αυξητικές τάσεις υπάρχουν σε Δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία», συμπλήρωσε.

Διαβάστε: Σε μίνι lockdown Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Κιλκίς- Παράταση μέτρων σε 7 περιοχές

Μίνι lockdown

Από αύριο Παρασκευή και για μία εβδομάδα, νέα περιοριστικά μέτρα τίθενται σε ισχύ στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Χαλκιδικής, Κιλκίς και Θεσσαλονίκης. Την ίδια ώρα, τα μέτρα τοπικού χαρακτήρα, παρατείνονται στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας, Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας.

Τα μέτρα που ισχύουν είναι τα κάτωθι:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας. 
Β. Ελλάδα: Η πανδημία επελαύνει σε περιοχές χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης-1
Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Καμπανάκι ECDC

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων προειδοποιεί ότι υπάρχει κίνδυνος για αύξηση στα κρούσματα του κορωνοϊού, στις νοσηλείες και στους θανάτους το φθινόπωρο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου που δεν έχουν ακόμη επιτύχει αρκετά υψηλή κάλυψη εμβολιασμού στο σύνολο των πληθυσμών τους και οι οποίες σχεδιάζουν να χαλαρώσουν τις μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Ειδικότερα, ο ECDC αναφέρει ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να παρουσιάσουν σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, νοσηλειών και θνητότητας από τώρα έως το τέλος Νοεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή