Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» για έξαρση στα παιδιά, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» για έξαρση στα παιδιά, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Είναι ενδεικτικό ότι στην Αττική, όπου το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του γενικού πληθυσμού είναι στο 61,2%, δεν καταγράφεται αύξηση στις διαγνώσεις σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου, κάτι που εντοπίζεται έντονα σε περιοχές της Κεντρικής και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είκοσι φορές υψηλότερο κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ διατρέχουν οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών σε σχέση με τους πλήρως εμβολιασμένους συνομηλίκους τους. Αυτό καταδεικνύουν τα νεότερα δεδομένα του ΕΟΔΥ που επικαλέστηκε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου για να καλέσει για άλλη μια φορά όλα τα άτομα άνω των 50 ετών να εμβολιαστούν, πριν οι καιρικές συνθήκες καταστήσουν τη μετάδοση του SARS-CoV-2 πολύ πιο εύκολη, κάτι που ήδη διαφαίνεται στη Βόρεια Ελλάδα.

Οπως τόνισε, «νεότερα δεδομένα του ΕΟΔΥ που παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε επιστημονικό συνέδριο έδειξαν ότι στη χώρα μας οι ανεμβολίαστοι ηλικίας άνω των 60 ετών έχουν 20 φορές υψηλότερο κίνδυνο να χρειαστούν εισαγωγή σε ΜΕΘ και 12 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους σε σχέση με συμπολίτες τους της ίδιας ηλικίας που έχουν πλήρως εμβολιαστεί. Οι προσπάθειες όλων μας, λοιπόν, θα πρέπει να εστιάσουν στο να πείσουμε έναν έναν τους ανεμβολίαστους ηλικίας άνω των 50 ετών να εμβολιαστούν. Δεν υπάρχουν πια πολλά περιθώρια, ο χειμώνας είναι εδώ, και πρέπει σήμερα να το πάρουν απόφαση ότι εάν δεν εμβολιαστούν θα νοσήσουν και ενδεχομένως να κινδυνεύσουν».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν η κ. Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, η πορεία της πανδημίας, εξετάζοντας τους δείκτες για το σύνολο της χώρας, παραμένει πτωτική, ωστόσο καταγράφονται σημαντικές διακυμάνσεις ανά περιοχή, με τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και τη Θεσσαλία να συνεχίζουν να προβληματίζουν. Χθες καταγράφηκαν 2.232 νέα κρούσματα COVID-19 και 33 θάνατοι, ενώ 326 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι. Το ποσοστό κάλυψης των κλινών ΜΕΘ είναι 69% για την επικράτεια και για τη Θεσσαλονίκη ξεπερνά το 90%.
Ο κύριος τρόπος μετάδοσης παραμένει η ενδοοικογενειακή επαφή, ενώ, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχει ένδειξη για ενδοσχολική διασπορά.

Αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων στα παιδιά καταγράφεται μόνο σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και είναι ενδεικτικό ότι στην Αττική, όπου το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του γενικού πληθυσμού είναι στο 61,2%, δεν καταγράφεται αύξηση στις διαγνώσεις σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου, κάτι που εντοπίζεται έντονα σε περιοχές της Κεντρικής και της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου το ποσοστό κάλυψης είναι χαμηλότερο του 50%.

Για το ενδεχόμενο εφαρμογής σκληρότερων μέτρων σε περίπτωση ραγδαίας αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου, ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι είναι πολύ ακραίο αυτό το σενάριο, προσθέτοντας ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται σε αυτή τη φάση είναι ικανοποιητικά.  

Προειδοποιητική απεργία

Προειδοποιητική απεργία όλων των εργαστηριακών και κλινικο-εργαστηριακών ιατρών, διαγνωστικών εργαστηρίων και πολυϊατρείων για τις 12 Οκτωβρίου προανήγγειλαν χθες οι εκπρόσωποί τους. Ζητούν την άμεση αύξηση της χρηματοδότησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αλλά και τη νομοθετική κατάργηση των υποχρεωτικών εκπτώσεων που τους επιβάλλονται για την παροχή υπηρεσιών σε ασφαλισμένους (clawback). Οπως τονίζουν, με την εφαρμογή των εκπτώσεων, πάνω από το 50% των εξετάσεων που διενεργούν οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δεν πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ. Ειδικά για το 2020, όταν λόγω της COVID-19 κλήθηκαν να εξυπηρετήσουν περισσότερους ασθενείς οι οποίοι απέφυγαν τις δημόσιες δομές, οι εκπρόσωποι των εργαστηριακών γιατρών και των διαγνωστικών κέντρων ζητούν αύξηση της χρηματοδότησης κατά 30 εκατομμύρια ευρώ.

Ραντεβού για αντιγριπικό εμβολιασμό

Να ανανεώσουν το ραντεβού τους για τον αντιγριπικό εμβολιασμό καλούν τους πολίτες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση το υπουργείο Υγείας, ειδικοί γιατροί και φαρμακοποιοί. Από σήμερα, οι γιατροί έχουν τη δυνατότητα να συνταγογραφούν τα εμβόλια έναντι της γρίπης. Φέτος η χώρα μας έχει εξασφαλίσει 4.200.000 δόσεις του εμβολίου, εκ των οποίων οι 1.700.000 έχουν ήδη παραληφθεί. Πέρυσι εμβολιάστηκαν έναντι της γρίπης 4 εκατομμύρια άτομα στη χώρα μας έναντι 3,2 εκατομμυρίων την περίοδο 2019-2020 και 2,2 εκατομμυρίων την περίοδο 2018-2019. Σύμφωνα με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμού, το 84% των ατόμων άνω των 60 ετών έκανε πέρυσι το αντιγριπικό εμβόλιο και όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, «μακάρι να είχαμε το ίδιο ποσοστό και σε όσους εμβολιάζονται για την COVID-19». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή