Σε δεύτερη μοίρα οι τακτικές ιατρικές εξετάσεις

Σε δεύτερη μοίρα οι τακτικές ιατρικές εξετάσεις

Ανησυχία των ειδικών για την καθυστερημένη διάγνωση χρόνιων σοβαρών παθήσεων

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα παράλληλο και εξίσου επικίνδυνο με την COVID-19 πρόβλημα, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια το ΕΣΥ, αναδεικνύεται η καθυστερημένη λόγω πανδημίας διάγνωση, παρακολούθηση και θεραπευτική αντιμετώπιση ασθενών με χρόνιες σοβαρές παθήσεις. Ο φόβος για πιθανή μόλυνση από τον SARS-CoV-2 εντός των μονάδων υγείας και η μετατροπή σε μεγάλο βαθμό του συστήματος υγείας σε μονοθεματικό, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα πανδημικά κύματα, κράτησαν μακριά ασθενείς από την ιατρική φροντίδα που ειδικά όσον αφορά παθήσεις όπως ο καρκίνος ή οι καρδιαγγειακές μπορεί να είναι μοιραίες και να οδηγήσουν σε αυξημένη θνητότητα. 

«Μόνιμες βλάβες»

«Παρατηρήσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας ότι οι ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά προβλήματα απέφυγαν την επαφή με το νοσοκομείο και συγχρόνως παρέλειπαν την τακτική ιατρική παρακολούθηση. Ασθενείς με εικόνα οξέος εμφράγματος του μυοκαρδίου ή αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου αναζητούσαν ιατρική βοήθεια καθυστερημένα, με αποτέλεσμα μόνιμες βλάβες με δυσμενή πρόγνωση», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και διευθυντής Καρδιολογίας στη Θεραπευτική Κλινική του «Αλεξάνδρα», Ιωάννης Κανακάκης, με αφορμή την 29η Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς. Πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας που διενεργήθηκε σε 141 χώρες κατέγραψε καθυστερημένη προσέλευση και μείωση κατά 40% των εισαγωγών σε νοσοκομεία ασθενών με έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικά επεισόδια.

«Τα καρδιαγγειακά νοσήματα κινδύνευσαν να μπουν σε δεύτερη μοίρα παρότι αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, με περίπου 18 εκατομμύρια ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους ετησίως. Επομένως μιλάμε για μια μόνιμη πανδημία», σημείωσε ο καθηγητής Καρδιολογίας Κωνσταντίνος Τούτουζας. Για μείωση κατά 40% των διαγνώσεων καρκίνου το 2020 σε σχέση με το 2019 κάνει λόγο και ο άμισθος επίκουρος καθηγητής Χειρουργικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Γεροντολογικής και Γηριατρικής Εταιρείας, Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός.

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων, ο κ. Καραϊτιανός τόνισε ότι «μία από τις επιπτώσεις της πανδημίας ήταν η παραμέληση των τακτικών ιατρικών εξετάσεων και της θεραπείας των χρονίων παθήσεων των ηλικιωμένων. Ο φόβος και το άγχος για τη μετάδοση του ιού και ο εγκλεισμός λόγω των περιοριστικών μέτρων απέτρεψαν μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων να έχουν την απαραίτητη επαφή με τον θεράποντα ιατρό και τον συστηματικό ιατρικό έλεγχο. Η εγκατάλειψη των προληπτικών εξετάσεων για καρκίνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας δυστυχώς οδήγησε σε μια μείωση των νέων διαγνώσεων καρκίνου κατά 40% το 2020 σε σχέση με το 2019. Εχει παρατηρηθεί στο ίδιο διάστημα της πανδημίας να προσέρχονται ασθενείς σε προχωρημένα στάδια καρκίνου, τα οποία δεν επιδέχονται τις περισσότερες φορές ριζική θεραπευτική αντιμετώπιση, με αποτέλεσμα αυξημένη θνητότητα, χαμηλή ποιότητα ζωής και μεγάλες ανάγκες σε φροντίδα τελικού σταδίου». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή