Επίθεση με βιτριόλι: «Καταλάβαινα ότι έλιωνα»

Επίθεση με βιτριόλι: «Καταλάβαινα ότι έλιωνα»

Η συγκλονιστική κατάθεση της Ιωάννας Παλιοσπύρου για τον αγώνα που δίνει

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη δίκη για ένα έγκλημα σκοταδισμού και μίσους, το έγκλημα της επίθεσης με βιτριόλι εις βάρος της Ιωάννας Παλιοσπύρου, η κατάθεση του θύματος συγκλόνισε και η παρουσία για πρώτη φορά στο δικαστήριο της κατηγορουμένης προκάλεσε σοκ.

Η Ιωάννα, που έχει υποστεί ισόβια αναπηρία και έχει βιώσει ανείπωτο πόνο, σωματικό και ψυχικό, στάθηκε αξιοπρεπής και γενναία χθες στο βήμα του μάρτυρα, μίλησε για τη φρίκη που έζησε και τον αγώνα που δίνει –και θα δίνει εφ’ όρου ζωής– για να ζήσει ως φυσιολογικός άνθρωπος. Περιέγραψε την επίθεση που δέχθηκε από την Εφη Κακαράτζουλα τον Μάιο του 2020 έξω από τη δουλειά της στην Καλλιθέα, τον αφόρητο πόνο της και τον αιφνιδιασμό της. Η περιγραφή της για την επίθεση προκάλεσε ρίγη.

«Καθώς περίμενα το ασανσέρ, εμφανίστηκε μπροστά μου μια γυναίκα, σήκωσα το βλέμμα και με κοίταξε στα μάτια. Μου έριξε το βιτριόλι, που εκείνη τη στιγμή δεν κατάλαβα τι ήταν, και έφυγε τρέχοντας. Θέλω να σας πω ότι λούστηκα με αυτό το υγρό, το ένιωσα παντού πάνω μου. Ημουν παντού στο σώμα μου λουσμένη και κατευθείαν μου ήρθε η μυρωδιά. Το πρώτο πράγμα ήταν να τρέξω για κάποια βοήθεια. Θυμήθηκα ότι είχε φαρμακείο δίπλα και έτρεξα προς το φαρμακείο. Οι πόνοι ήταν φρικτοί, δεν έβλεπα καθόλου από το ένα μάτι. Μπήκα μέσα στο φαρμακείο ουρλιάζοντας, οι άνθρωποι δεν καταλάβαιναν τι έλεγα, πανικοβλήθηκαν. Τους έλεγα δώστε μου λίγο νερό, πεθαίνω, βοήθεια, φώναζα. Πήγα στον νιπτήρα, έριχνα νερό. Τα μαλλιά μου πέφτανε μέσα στον νιπτήρα. Επιανα το πρόσωπό μου και καταλάβαινα ότι καιγόμουν, έλιωνα».

Το θύμα της αποτρόπαιης αυτής επίθεσης, η Ιωάννα, που έχει υποστεί έως σήμερα εννέα επεμβάσεις και έχει πιστοποιημένη αναπηρία κατά 90% και ψυχική αναπηρία 50%, στην κατάθεσή της περιέγραψε τη σημερινή της κατάσταση, τις τεράστιες δυσκολίες για να ζήσει, τον καθημερινό αγώνα της για να αντεπεξέλθει στα στοιχειώδη, να φάει, να ντυθεί, να κοιμηθεί, και έκλεισε την κατάθεσή της λέγοντας πως εκείνο που της άφησε όλη αυτή η ιστορία είναι ο φόβος, γιατί δεν μπορεί να καταλάβει «γιατί έγινε αυτό που έγινε» και γιατί αν είχε συμβεί η επίθεση στο σπίτι της, όπου έμενε μόνη, θα είχε πεθάνει. Απαντώντας σε ερωτήσεις των παραγόντων της δίκης χαρακτήρισε «ψυχρή και αποφασισμένη» την κατηγορουμένη περιγράφοντας την ώρα που της πέταξε το βιτριόλι.

Από την άλλη πλευρά, στη δίκη, που θυμίζει άλλες εποχές καθώς συγκλονίζει αυτό το έγκλημα με βιτριόλι στον εικοστό πρώτο αιώνα, η κατηγορουμένη για απόπειρα ανθρωποκτονίας, η Εφη Κακαράτζουλα, εμφανίστηκε χθες στην αίθουσα προκαλώντας αισθήματα αποτροπιασμού με τη στάση της. Ψυχρή, συναισθηματικά απαθής και παντελώς αδιάφορη για τις συνέπειες της αποτρόπαιης πράξης της, προκάλεσε σοκ στους παράγοντες της δίκης όταν απευθύνθηκε στην Ιωάννα προσφωνώντας την «το θύμα» και δηλώνοντας: «Δεν είναι αποδεκτό αυτό που έγινε. Ιωάννα, εσύ ξέρεις γιατί έγινε αυτό. Δεν ήθελα να της αφαιρέσω τη ζωή».

Η παρέμβασή της προκάλεσε οργή στους γονείς της Ιωάννας Παλιοσπύρου και την έκρηξη του συνηγόρου της, Απόστολου Λύτρα, ο οποίος έψεξε το δικαστήριο που επέτρεψε να ειπωθεί κάτι τέτοιο, ύβρις σε μια γυναίκα που κατέθεσε στο δικαστήριο ότι δεν γνωρίζει γιατί έγινε η φρικιαστική επίθεση εις βάρος της.

Ομως η κατηγορουμένη, που παρακολούθησε όλη τη διαδικασία ατάραχη, προκάλεσε την μήνιν των συγγενών της Ιωάννας Παλιοσπύρου όταν προσπάθησε να παρέμβει την ώρα που το θύμα απάντησε σε ερώτηση αν την κοίταξε χθες η κατηγορουμένη και είπε: «Με τον ίδιο τρόπο που με κοίταξε την ώρα που μου πέταξε το βιτριόλι».

Η δίκη, που συνεχίστηκε έως αργά χθες το απόγευμα με καταθέσεις μαρτύρων αστυνομικών, του οδηγού ταξί που μετέφερε τη δράστιδα και άλλων, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Οκτώβριο, καθώς τελειώνει και το 18μηνο προσωρινής κράτησης της Εφης Κακαράτζουλα και μέχρι τότε η απόφαση του δικαστηρίου θα πρέπει να έχει εκδοθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή