ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε κανονικά για την εποχή επίπεδα η μέση θερμοκρασία τον Σεπτέμβριο παρά τις απότομες μεταβολές

Σε κανονικά για την εποχή επίπεδα κυμάνθηκε η μέση θερμοκρασία τον φετινό Σεπτέμβριο, παρά τα «σκαμπανεβάσματα», σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου

se-kanonika-gia-tin-epochi-epipeda-i-mesi-thermokrasia-ton-septemvrio-para-tis-apotomes-metavoles-561467494

Σε κανονικά για την εποχή επίπεδα κυμάνθηκε η μέση θερμοκρασία τον φετινό Σεπτέμβριο, παρά τα «σκαμπανεβάσματα», σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου.

Ειδικότερα, ο φετινός Σεπτέμβριος χαρακτηρίστηκε από απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις η άνοδος ή η πτώση της θερμοκρασίας σε διάστημα μικρότερο των 48 ωρών ξεπέρασε τους 13 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, η ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία σε 53 μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κυμάνθηκε πολύ κοντά στον μέσο όρο της δεκαετίας 2010-2019, αν και η τελευταία δεκαετία αναφοράς ήταν αρκετά θερμότερη από τις προηγούμενες δεκαετίες.

Στη Βόρεια Ελλάδα, στα ανατολικά ηπειρωτικά και στα νησιά του Αιγαίου εκτός της Κρήτης ο μέσος όρος των μεγίστων θερμοκρασιών κυμάνθηκε σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα (έως 0,5°C χαμηλότερα). Μόνο στη Θράκη η θερμοκρασία ήταν αρκετά χαμηλότερη (π.χ. έως και 1,7°C κάτω από τις κανονικές για την εποχή τιμές στην Αλεξανδρούπολη), κυρίως λόγω του ιδιαίτερα ψυχρού διαστήματος το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα.

Αντίθετα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και στην Κρήτη, η υψηλή θερμοκρασία μεταξύ 15 και 21 Σεπτεμβρίου αντιστάθμισε το σχετικά ψυχρό πρώτο μισό του μήνα, καθώς οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας ξεπέρασαν τους 35°C, ήταν δηλαδή έως και 8°C υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ