Από τα 600 δισ. του Σώρρα, στην άρνηση της πανδημίας

Από τα 600 δισ. του Σώρρα, στην άρνηση της πανδημίας

Οι «Ελληνες Αυτόχθονες Ιθαγενείς», οι «ανακλήσεις αντιπροσώπευσης» και η προπαγάνδα στο Διαδίκτυο

5' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βίντεο αναρτήθηκε στο Facebook στις 23 Αυγούστου και συγκέντρωσε κοντά στις 7.000 προβολές. Οι εμφανιζόμενοι προτρέπουν τους θεατές να προχωρήσουν σε αυτό που οι ίδιοι ονομάζουν «ανάκληση αντιπροσώπευσης», να αμφισβητήσουν δηλαδή τον ρόλο των βουλευτών, της κυβέρνησης, των δικαστών καθώς και όλους τους σχετικούς κανονισμούς γύρω από την πανδημία. Παραπέμπουν για λεπτομερείς οδηγίες στην ιστοσελίδα των «Ελλήνων Αυτοχθόνων Ιθαγενών» και καλούν στη συγκρότηση σχετικών επιτροπών ανά δήμο. Στο διάρκειας μισής ώρας βίντεο, το εμβόλιο κατά της COVID-19 αποκαλείται «μπόλι» και γίνεται αναφορά στον «ενωμένο πατριωτικό χώρο». «Να ξέρουν οι εκπαιδευτικοί και όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί ότι κινδυνεύουν με σύλληψη και με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ αποζημιώσεις», είναι ένας από τους ανυπόστατους ισχυρισμούς που ακούγεται. «Είμαστε αφεντικά αυτής της χώρας, ιδιοκτήτες αυτής της γης».

Λίγες εβδομάδες αργότερα, δύο περιστατικά στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη βάζουν μέσα από τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων τους «Ελληνες Αυτόχθονες Ιθαγενείς» στο κάδρο της επικαιρότητας. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, τουλάχιστον από την άνοιξη του 2020, τα διαγγέλματά τους κυκλοφορούσαν κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε ατομικά προφίλ ή σε σελίδες που τακτικά επισημαίνονται για τη διακίνηση ψευδών ειδήσεων γύρω από την πανδημία. Αν και αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με τον καταδικασθέντα για απόπειρα απάτης εις βάρος του Δημοσίου, Αρτέμη Σώρρα, η ρητορική τους εμφανίζει ομοιότητες (στις ομιλίες του ο ίδιος τακτικά αναφερόταν σε «Ελληνες αυτόχθονες ιθαγενείς») και μεταξύ των μελών τους συγκαταλέγονται και πρώην συνοδοιπόροι του. Ορισμένοι εξ αυτών ακόμη και σήμερα θεωρούν βάσιμο το αφήγημα των 600 δισ. δολαρίων που υποτίθεται ότι θα έσωζαν τη χώρα από την οικονομική κρίση.

Τα περιβόητα εξώδικα του Σώρρα είχαν κατατεθεί μεταξύ άλλων από αρτοποιούς, μηχανικούς, αγρότες, συστηματικούς οφειλέτες του Δημοσίου των οποίων τα ακίνητα τελικά δεσμεύτηκαν, ακόμη και από λαθρέμπορο ποτών που είχε εντοπίσει το ΣΔΟΕ στη Θεσσαλία. Τότε είχαν χρησιμοποιηθεί ως «εργαλείο» άρνησης πληρωμής χρεών. Σήμερα το ζητούμενο είναι η τήρηση των υγειονομικών μέτρων κατά της πανδημίας, ενώ οι εισαγγελικές αρχές έχουν ξεκινήσει έρευνες για ιστοσελίδες με σχετικά καλέσματα.

Ανεδαφικά επιχειρήματα

Τους «Αυτόχθονες Ιθαγενείς» επικαλέστηκε πρόσφατα ανεμβολίαστη υπάλληλος σε ΚΑΠΗ στο χτυπημένο πρόσφατα από τον σεισμό Αρκαλοχώρι Ηρακλείου, η οποία παρότι είχε τεθεί σε αναστολή εργασίας κλειδώθηκε μέσα στο κτίριο εμποδίζοντας την είσοδο των αστυνομικών. Τα ίδια ανεδαφικά επιχειρήματα προέβαλε στη Θεσσαλονίκη και ο πατέρας που είχε αρνηθεί να προσκομίσει το αποτέλεσμα του self test για να μπει το παιδί του στη σχολική αίθουσα. Πέρα από την άρνηση των μέτρων κατά της πανδημίας, κοινός παρονομαστής σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η πεποίθηση ότι με την επίδοση ενός εγγράφου οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να μη συμμορφώνεται, χωρίς συνέπειες, σε νόμους που δεν τον βολεύουν. Στην πράξη, πάντως, και στις δύο περιπτώσεις αποδείχθηκε το αντίθετο.

Εις βάρος της 51χρονης στην Κρήτη ασκήθηκε από τον εισαγγελέα ποινική δίωξη για παραβίαση των μέτρων σχετικά με την πρόληψη ασθενειών και απείθεια. Αντίστοιχα, ο 37χρονος πατέρας στη Θεσσαλονίκη καταδικάστηκε σε 15 μήνες φυλάκιση με αναστολή για διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας και έργω εξύβριση της διευθύντριας του σχολείου. Η διευθύντρια τον είχε μηνύσει για το επεισόδιο που προκάλεσε και γιατί την απώθησε βίαια. Ο 37χρονος αρχικά είχε εμφανιστεί χωρίς μάσκα στο δικαστήριο και του επιβλήθηκε πρόστιμο 300 ευρώ. Φόρεσε τελικά μάσκα μέσα στη δικαστική αίθουσα και απευθυνόμενος προς την έδρα είπε ότι «ανακαλεί την εξουσία που έχει». Ο ίδιος ήδη από τον Δεκέμβριο του 2020 παρέπεμπε στην ιστοσελίδα των «Ελλήνων Αυτοχθόνων Ιθαγενών» με βίντεό του στο Facebook, το οποίο έφτασε τις 3.400 κοινοποιήσεις.

Ο δικηγόρος Δημήτρης Ραπτόπουλος εκπροσώπησε τη διευθύντρια του δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης στην υπόθεση με τον γονέα που αντιδρούσε. Οπως λέει στην «Κ», σε αντίστοιχες περιπτώσεις άρνησης δεν μπορείς να αντιπαραθέσεις λογικά επιχειρήματα. «Δεν μπορείς να συζητήσεις με κάποιον που θέλει να παίξει σκάκι με τους δικούς του κανόνες και όχι με τους κανόνες του παιχνιδιού. Δεν μπορείς να αντικρούσεις έναν τοίχο», λέει. «Θεωρούν ότι έχουν κάποια σύμβαση με την κρατική και νομοθετική εξουσία. Δεν μπορείς να λες δεν αναγνωρίζω το κράτος, την κυβέρνηση, τη Βουλή. Τότε τι αναγνωρίζεις, μια κοινωνία στην οποία ηγείσαι εσύ; Εναν μικρόκοσμο δικό σου;».

Στο βίντεο της 23ης Αυγούστου, με το οποίο προτρέπουν σε «ανακλήσεις αντιπροσώπευσης», εμφανίζονται οι Δημήτρης Μαντές και Γιάννης Τσέρνος. Ο κ. Μαντές είναι συνταξιούχος εκπαιδευτικός, επικεφαλής του πολιτικού φορέα «Δρόμος Ελλήνων», ενώ υπήρξε το 2012 και συνομιλητής του Αρτέμη Σώρρα. Σε παλαιότερες συνεντεύξεις του είχε πει ότι απομακρύνθηκε από την οργάνωση του Σώρρα, τον κατηγορούσε για απάτη και ψεύδη, δηλώνοντας ότι αφελείς και απεγνωσμένοι με το πολιτικό σύστημα πολίτες τον είχαν πιστέψει. Ο ίδιος πάντως σε βίντεο που είχε αναρτήσει στο YouTube το 2010 υποστήριζε αυθαίρετα ότι σε κάθε Ελληνα αντιστοιχούν περίπου 106 δισ. ευρώ από τον ορυκτό πλούτο της χώρας. «Δεν χρωστάμε τίποτα, δεν πληρώνουμε τίποτα και μη μας πολυζορίζετε», έλεγε τότε ο κ. Μαντές. Η «Κ» επικοινώνησε μαζί του για τους «Αυτόχθονες Ιθαγενείς». Ο ίδιος ανέφερε ότι είναι απλό μέλος, αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση και παρέπεμψε στις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Παύση του διαχειριστή»

Ο κ. Τσέρνος υπήρξε εκπρόσωπος της «Ελλήνων Συνέλευσις» του Σώρρα στην Ξάνθη, υποψήφιος βουλευτής με την ίδια οργάνωση στις εκλογές του 2019 και λέει ότι σήμερα ανήκει στην τοπική επιτροπή των «Αυτοχθόνων Ιθαγενών». Μέχρι και σήμερα υποστηρίζει την ύπαρξη των 600 δισ. δολαρίων, παραβλέποντας τη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου που έπαψε αυτά τα σενάρια. «Να σου δώσω να καταλάβεις είναι σαν να έχεις πρόβλημα με τον διαχειριστή στην πολυκατοικία και να ορίζεις γενική συνέλευση για να τον παύσεις, περίπου το ίδιο πράγμα γίνεται», λέει στην «Κ» σχετικά με την αβάσιμη θεωρία των «ανακλήσεων». Στη συνομιλία μας αποκαλεί «λαθραίους» τους μετανάστες που ζουν στη χώρα, κάνει λόγο για το «Μακεδονικό» και αναφέρεται κατά του εμβολίου της COVID-19.

Υπέρ Τραμπ και QAnon

Το βίντεο στο οποίο εμφανίζονται οι κ.κ. Μαντές και Τσέρνος έχει αναρτηθεί από τον Γιάννη Δεμερτζή, ιδιοκτήτη της ιστοσελίδας «Σφαγή» στην Καβάλα, ο οποίος προωθεί τακτικά τα καλέσματα των «Αυτοχθόνων Ιθαγενών». Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο σε διάφορα βίντεό του, ορισμένα εκ των οποίων έχουν χιλιάδες προβολές, ο κ. Δεμερτζής κάνει λόγο για «ψευτοπανδημία», αναπαράγει θεωρίες συνωμοσίας του QAnon από τις ΗΠΑ και έχει εμφανιστεί φορώντας καπέλο με το σύνθημα «Make America Great Again» από την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ.Στις 28.5.2021 το Facebook μπλόκαρε τη δυνατότητα πρόσκλησης νέων ακολούθων στη σελίδα του γιατί παραβίαζε όρους λειτουργίας της πλατφόρμας. Είχαν προηγηθεί στις 14.5, 27.4 και 26.4 μηνύματα του Facebook για αναρτήσεις του, το περιεχόμενο των οποίων είχε διαπιστωθεί ότι ήταν λανθασμένο ή ανακριβές. Συχνά επισημαίνονται αναρτήσεις του για την πανδημία ως παραπληροφόρηση από την ομάδα ελέγχου ψευδών ειδήσεων Ellinika Hoaxes. Αντίστοιχα και το YouTube έχει κατεβάσει βίντεό του με παρόμοιο περιεχόμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή