«Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε για τη γρίπη»

«Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε για τη γρίπη»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Για όσους συστήνεται το εμβόλιο έναντι της γρίπης, ας το κάνουν τώρα, για να μπορέσουν να είναι προστατευμένοι ως προς μια λοίμωξη που δεν ξέρουμε ποια επίδραση μπορεί να έχει στην υγεία τους εάν συμπέσει με την COVID-19». Το μήνυμα αυτό έστειλε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία επιχείρησε να «διαλύσει» ορισμένες λανθασμένες αντιλήψεις που βάζουν εμπόδια στον έγκαιρο –έως τα τέλη Νοεμβρίου– εμβολιασμό του πληθυσμού έναντι της COVID. Ειδικότερα, όπως τόνισε, ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης δεν παρεμβαίνει σε άλλα εμβολιαστικά σχήματα, οπότε συστάσεις για μεσοδιάστημα μεταξύ του εμβολίου της γρίπης και άλλων εμβολίων όπως αυτά έναντι της COVID-19 ή του πνευμονιόκοκκου δεν υφίστανται. Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει παράλληλα, ακόμη και την ίδια ημέρα.

«Δεν υπάρχει διασταυρούμενη προστασία μεταξύ της COVID-19 και της λοίμωξης από τους ιούς της γρίπης. Πολλοί θεωρούν ότι κάνοντας το εμβόλιο COVID-19 προστατεύονται από τη γρίπη ή κάνοντας το εμβόλιο της γρίπης προστατεύονται από την COVID. Είναι δύο τελείως ξεχωριστές λοιμώξεις με τελείως ξεχωριστή πορεία και πρόγνωση», τόνισε. Και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε διότι την προηγούμενη χρονιά η γρίπη δεν μας επισκέφθηκε». Oπως ανέφερε, η ανοσία της κοινότητας ακριβώς λόγω αυτού του γεγονότος είναι μειωμένη, υπάρχει σχετική χαλάρωση των μέτρων, και δεν πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στον ιό της γρίπης. «Κάθε φορά μπορεί να έχει και τελείως διαφορετικό πρόσωπο», σημείωσε. 

Δεν χρειάζεται μεσοδιάστημα μεταξύ του εμβολίου της γρίπης και άλλων εμβολίων, όπως αυτά έναντι της COVID-19 ή του πνευμονιόκοκκου.

Εν τω μεταξύ, έως και χθες το 61,5% του γενικού πληθυσμού είχε κάνει έστω μία δόση του εμβολίου έναντι της COVID-19 και το 58,7% ήταν πλήρως εμβολιασμένο. Oπως τόνισε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, τις τελευταίες επτά ημέρες 50.000 πολίτες προγραμμάτισαν ραντεβού της πρώτης δόσης. Αναφορικά με την τρίτη δόση, έχουν προγραμματιστεί 84.000 σχετικά ραντεβού και έχει ήδη χορηγηθεί σε 46.500 πολίτες.

Στις ηλικίες 45 ετών και άνω το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης ξεπερνά το 70%, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στις ομάδες 75 έως 79 ετών (86%), 70 έως 74 ετών (80%) και 65 έως 69 ετών (82%). Στις μικρότερες ηλικίες, τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της COVID-19 έχουν ως εξής: 67,5% στους 40 έως 44 ετών, 61% στους 35 έως 39 ετών, 60,6% στους 30 έως 34 ετών, 60,5% στους 25 έως 29 ετών και 57% στους 18 έως 24 ετών. Εως και χθες περίπου 170.000 παιδιά και έφηβοι ηλικίας 12 έως 17 ετών είχαν εμβολιαστεί έναντι της COVID-19 (το 32,1% των ατόμων ηλικίας 15 έως 17 ετών και το 19% των παιδιών 12 έως 14 ετών).

Τις επόμενες ημέρες ξεκινούν και οι εμβολιασμοί παιδιών από παιδιάτρους. Προς το παρόν, 58 παιδίατροι έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, ενώ έχουν υπογραφεί και οι πρώτες 14 συμβάσεις μεταξύ παιδιάτρων και υγειονομικών περιφερειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή