Κορωνοϊός: Μείγμα μέτρων με περισσότερες ελευθερίες

Κορωνοϊός: Μείγμα μέτρων με περισσότερες ελευθερίες

Προς κανονικότητα σε χώρους όπου βρίσκονται μόνο εμβολιασμένοι

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο μείγμα μέτρων με περισσότερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους επεξεργάζονται η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας. Ο στόχος είναι να δοθεί σαφές μήνυμα προς τους πολίτες ότι ο δρόμος επιστροφής στην κανονικότητα περνάει από τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν –εκτός απροόπτου– αύριο από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ο οποίος μιλώντας χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ έδωσε και το σχετικό στίγμα. Οπως είπε, αυτό που εξετάζεται είναι στους χώρους όπου βρίσκονται μόνο πλήρως εμβολιασμένα άτομα, όπως οι κλειστοί χώροι διασκέδασης, άρα ο κίνδυνος μετάδοσης είναι χαμηλός ή και η ίδια η μετάδοση δεν έχει την ίδια επιβάρυνση, να ισχύει ένα καθεστώς μεγαλύτερης ελευθερίας. «Να φτάνουμε δηλαδή στο σημείο της κανονικότητας σε αυτούς τους χώρους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε ότι «εκεί που είναι μεικτοί χώροι για την προστασία των ανθρώπων που έχουν επιλέξει να μην εμβολιαστούν και όχι τιμωρητικά, υποχρεωτικά θα πρέπει να υπάρχουν μέτρα».

Κατά πληροφορίες, ένα από τα σημεία που εξετάζεται είναι το ενδεχόμενο να υπάρχει η δυνατότητα ζωντανής μουσικής σε κλειστούς χώρους που βρίσκονται μόνο εμβολιασμένοι. Σημειώνεται ότι τα ισχύοντα μέτρα σε κάποιες περιπτώσεις δεν δίνουν σαφές μήνυμα ότι οι εμβολιασμένοι μπορούν να ανακτήσουν έναν μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας σε σχέση με όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Είναι ενδεικτικό ότι τη στιγμή που στις κόκκινες περιοχές ακόμα και σε κλειστούς χώρους εστίασης όπου επιτρέπεται να βρίσκονται μόνο εμβολιασμένοι δεν επιτρέπεται η μουσική, επιτρέπονται οι συναυλίες σε ανοιχτούς χώρους.

Ενα από τα σημεία που εξετάζονται είναι το ενδεχόμενο να υπάρχει η δυνατότητα ζωντανής μουσικής.

Αύριο, Τετάρτη, αναμένεται να ανακοινωθεί και το όνομα του νέου προέδρου του ΕΟΔΥ. Ο τέως πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας το περασμένο Σάββατο υπέβαλε την παραίτησή του –όπως άλλωστε φημολογούνταν επί μέρες– που έγινε αποδεκτή από τον κ. Πλεύρη, ο οποίος τον ευχαρίστησε για την πολύτιμη συμβολή του στον ΕΟΔΥ και στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Σημειώνεται ότι χθες ο υπουργός Υγείας απάντησε και στις φήμες περί αλλαγής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. «Η επιτροπή υπάρχει και λειτουργεί και θα λειτουργεί κανονικά με την ίδια σύνθεση», επεσήμανε και πρόσθεσε ότι «από εκεί και πέρα, επιχειρησιακά θα κάνουμε τις κινήσεις που εμείς κρίνουμε».

Κρούσματα

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.125 νέα κρούσματα της COVID-19 σε σύνολο 74.425 εργαστηριακών τεστ (μοριακά PCR και rapid) και 36 θανάτους ασθενών που είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 342 ασθενείς, το 89% των οποίων είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Στην Αττική εντοπίστηκαν 419 νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 390 και στη Λάρισα 144. Και αυτά τη στιγμή που οι υγειονομικές αρχές και οι ειδικοί επιστήμονες περιμένουν το επόμενο πανδημικό κύμα. 

«Η πανδημία σε ορισμένες περιοχές δεν έχει την επιπεδοποίηση την οποία θέλαμε για να πάμε στο επόμενο κύμα. Σε άλλες περιοχές όμως, όπως στο λεκανοπέδιο Αττικής, είμαστε στην κατάσταση την οποία θέλουμε, δηλαδή αυτό που περίμεναν οι ειδικοί και περιμένουμε να έρθει το επόμενο κύμα», τόνισε χθες ο κ. Πλεύρης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή