ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύλληψη τζιχαντιστή στην Αθήνα: Ποινική δίωξη για συμμετοχή στον ISIS

Κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος που αφορά ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση άσκησε ο Εισαγγελέας στον 34χρονο Ιρακινό

Σύλληψη τζιχαντιστή στην Αθήνα: Ποινική δίωξη για συμμετοχή στον ISIS

Κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος που αφορά ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση άσκησε ο Εισαγγελέας στον 34χρονο Ιρακινό που συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για συμμετοχή στον ISIS.

Ο Ιρακινός για τον οποίο υπήρξε πληροφόρηση από ξένες υπηρεσίες στις διωκτικές αρχές ότι είχε εμπλοκή με την ισλαμιστική οργάνωση, φαίνεται πως ζούσε στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο συλληφθείς είχε φθάσει στη χώρα, με αρχική στάση την Μυτιλήνη, το 2017 και είναι παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα είχε υποβάλει δύο φορές αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου τόσο σε πρωτοβάθμιο όσο και σε δευτεροβάθμιο βαθμό, αμφότερες όμως είχαν απορριφθεί. 

Το τελευταίο διάστημα είχε προσφύγει μάλιστα στα διοικητικά δικαστήρια κατά των δικαστικών αποφάσεων, επικαλούμενος ανθρωπιστικούς λόγους.

Κατά πληροφορίες, οι ελληνικές αρχές γνώριζαν την παρουσία του στη χώρα αλλά αυτό που επιτάχυνε τις εξελίξεις ήταν ενημέρωση που κατέφθασε από ξένη υπηρεσία πληροφοριών η οποία γνωστοποίησε στις ελληνικές αρχές ότι ο Ιρακινός είχε υπάρξει στέλεχος του ISIS.

Μάλιστα υπεδείχθη και ένα βίντεο που βρίσκεται ανηρτημένο στο διαδίκτυο και εικονίζει τον συλληφθέντα να κάνει κάποιου είδους κήρυγμα σε ομοϊδεάτες του.

Ο 34χρονος εντοπίστηκε στο κέντρο της Αθήνας όπου διαμένει με την οικογένειά του με τις διαδικασίες που αφορούν την ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, αδίκημα που θεωρείται διαρκές έγκλημα.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του διαβιβάστηκε σε ανακριτή ενώπιον του οποίου οδηγήθηκε ο 34χρονος.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ψηφιακές συσκευές (tablet, κινητά τηλέφωνα, κάρτες κινητής τηλεφωνίας SIM, κ.α.) οι οποίες απεστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακό έλεγχο.