Στο Χάρβαρντ για επιμόρφωση το Δημόσιο

Στο Χάρβαρντ για επιμόρφωση το Δημόσιο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στελέχη της ελληνικής δημόσιας διοίκησης θα λάβουν μέρος σε επιμορφωτικά προγράμματα σε κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού προκειμένου να εκπονήσουν και να υποστηρίξουν στη συνέχεια αντίστοιχα προγράμματα στην Ελλάδα, με στόχο τον μετασχηματισμό του ελληνικού Δημοσίου στον οποίο προσβλέπει το υπουργείο Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, τέσσερα άτομα, έμπειρα στελέχη της διοίκησης που έχουν ήδη επιλεγεί, παρακολουθούν εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Insead Business School το οποίο ξεκίνησε στις 4 Οκτωβρίου. Ακόμα 7 άτομα, από τις 7 Νοεμβρίου, θα παρακολουθήσουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ με τίτλο «Ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους» Τα στελέχη αυτά στη συνέχεια θα πρέπει να είναι σε θέση να προετοιμάσουν αντίστοιχα προγράμματα για τα στελέχη της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, τα οποία θα τα διδάξουν στο ΕΚΔΔΑ (Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης) και πάλι με τη μορφή σεμιναρίων, σύμφωνα με τη στόχευση του υπουργείου Εσωτερικών.

Τα στελέχη τα οποία θα παρακολουθήσουν τα σεμινάρια έχουν επιλεγεί έτσι ώστε το αντικείμενο της εργασίας τους να έχει συνάφεια με αυτό το οποίο θα διδαχθούν, αλλά και παράλληλα να είναι σε θέση να διδάξουν και να μεταφέρουν τις γνώσεις τους, δηλαδή να έχουν και προηγούμενη εμπειρία στο ΕΚΔΔΑ. Για τα σεμινάρια στο Insead Business School έχουν μεταβεί ένας καθηγητής του ΕΚΔΔΑ και τρεις ακόμα υπάλληλοι από το υπουργείο Εσωτερικών, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης. Για τον επόμενο κύκλο στο Χάρβαρντ, ο κατάλογος των στελεχών δεν έχει ακόμα πλήρως καταρτισθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεταφορά εμπειρίας και τεχνογνωσίας μέσω της συνεργασίας με προγράμματα που αφορούν το Δημόσιο και άλλων ξένων πανεπιστημίων αναμένεται να συνεχισθεί.

Στελέχη του θα λάβουν μέρος σε προγράμματα κορυφαίων πανεπιστημίων του εξωτερικού και στη συνέχεια θα ετοιμάσουν αντίστοιχα σεμινάρια για την Ελλάδα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, στο πλαίσιο της προσπάθειας μετασχηματισμού του Δημοσίου, έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση της λειτουργίας του ΕΚΔΔΑ, έτσι ώστε τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης μέσω της επιμόρφωσης να μπορούν να στηρίξουν τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Σε αυτή την κατεύθυνση και σε εφαρμογή της νομοθεσίας που ψηφίστηκε πρόσφατα (ν. 4795/2021) για τον εσωτερικό έλεγχο του Δημοσίου, το υπουργείο Εσωτερικών και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης υλοποιούν επιμορφωτικά σεμινάρια για την απόκτηση πιστοποίησης για τα προγράμματα πιστοποίησης σε εφαρμογή του ν. 4795/2021 για τους εσωτερικούς ελεγκτές του δημοσίου τομέα και τον νέο θεσμό του συμβούλου ακεραιότητας στη δημόσια διοίκηση. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενδυνάμωση και πιστοποίηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των επαγγελματιών του δημοσίου τομέα σχετικά με τα δομικά στοιχεία και τις επιμέρους λειτουργίες του συστήματος εσωτερικού ελέγχου, με έμφαση στη δραστηριότητα και στην αποστολή των μονάδων εσωτερικού ελέγχου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή