Παρέμβαση για νεοναζιστική, ρατσιστική βία

Παρέμβαση για νεοναζιστική, ρατσιστική βία

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρήγγειλε τη διενέργεια ερευνών για αδικήματα, όπως σύσταση εγκληματικής οργάνωσης

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε παρέμβαση μείζονος πολιτικής και δικαστικής σημασίας προχώρησε χθες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας, με μια κίνηση που αποσκοπεί στο να αντιμετωπιστούν άμεσα και σε βάθος φαινόμενα φιλοναζιστικής και ρατσιστικής βίας, που εκδηλώθηκαν πρόσφατα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Η εισαγγελική παρέμβαση, στον απόηχο της αποπομπής από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας του βουλευτή Κωνσταντίνου Μπογδάνου –με απόφαση του πρωθυπουργού μετά το επεισόδιο με τις εμφυλιοπολεμικές κορώνες–ενισχύει την αποφασιστικότητα για έγκαιρη κινητοποίηση θεσμικών οργάνων, όπως η Δικαιοσύνη, στην αντιμετώπιση νεοναζιστικών φαινομένων και ακραίας βίας σε σχολικούς και άλλους χώρους.

Ο ανώτατος εισαγγελέας, πριν ακόμα το φαινόμενο λάβει επικίνδυνες διαστάσεις –ήδη έχουν υπάρξει σκληρά επεισόδια και τραυματισμοί–παρήγγειλε στους εισαγγελείς Εφετών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να διερευνήσουν –εκτός από αδικήματα που ήδη εξετάζονται στο πλαίσιο ανοικτών δικαστικών ερευνών–και για τον εντοπισμό σοβαρότερων αδικημάτων, ανάμεσα στα οποία ανήκει και το έγκλημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης.

«Το γεγονός ότι επελήφθησαν ήδη, εγκαίρως, οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές των Πρωτοδικείων Θεσσαλονίκης και Αθηνών» αναφέρεται στην εισαγγελική παραγγελία, «και άσκησαν ποινικές διώξεις, δεν σημαίνει ότι δεν καταλείπεται έδαφος και αφορμή για δικονομική παρέμβαση προς τον σκοπό ελέγχου και διακρίβωσης τυχόν βαρύτερης ποινικής απαξίας αξιόποινων συμπεριφορών, μη καλυπτομένων αυτών από τις ήδη ασκηθείσες ποινικές διώξεις. ​Σχετικώς να μας ενημερώσετε»

Ο κ. Πλιώτας με την παραγγελία του περιορίστηκε προς το παρόν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Αν υπάρξουν άλλα επεισόδια, θα διαταχθεί γενικευμένη έρευνα.

Ουσιαστικό βήμα

Ο κ. Πλιώτας με την παραγγελία του περιορίστηκε προς το παρόν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου ήδη έχουν εκδηλωθεί βίαια περιστατικά, ζητώντας ουσιαστικά διεύρυνση και σε βάθος έρευνα προκειμένου να μη ζήσουμε και πάλι τα τραγικά γεγονότα της Χρυσής Αυγής, σημειώνοντας, ότι παρά την ήδη άμεση παρέμβαση της Δικαιοσύνης για τα βίαια επεισόδια και τους ξυλοδαρμούς, οι εισαγγελικές αρχές οφείλουν να κάνουν ένα ακόμα πιο ουσιαστικό και σημαντικό βήμα: να διερευνήσουν την ύπαρξη εγκληματικών οργανώσεων με ναζιστικά και ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Τα πρόσφατα περιστατικά που ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού αφορούν τις βίαιες συγκρούσεις με ξυλοδαρμούς στο Νέο Ηράκλειο Αττικής και στην περιοχή Τερψιθέας στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης. Και στις δύο περιπτώσεις έγιναν από την αστυνομία προσαγωγές και συλλήψεις και βρέθηκαν και κατασχέθηκαν περίστροφα και φυσίγγια, μαχαίρια κ.λπ, ενώ εις βάρος των συλληφθέντων ασκήθηκαν διώξεις.

Σε πλήρη ετοιμότητα

Εισαγγελικές πηγές τόνιζαν ότι η παραγγελία του Βασ. Πλιώτα δεν απευθύνθηκε σε άλλες Εισαγγελίες, πλην εκείνες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν πρόωρο και θα οδηγούσε σε έρευνες και εκεί όπου ακόμα δεν έχουν υπάρξει βίαια περιστατικά.

Ωστόσο, η παρέμβαση του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού θέτει εκ των πραγμάτων τις εισαγγελικές αρχές της χώρας σε πλήρη ετοιμότητα και υποδηλώνει σαφώς πως, σε κάθε περίπτωση, αν υπάρξουν άλλα επεισόδια θα διαταχθεί γενικευμένη έρευνα και τότε θα ανατεθεί σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου –κατά το πρότυπο της δίωξης της Χρυσής Αυγής–να ενοποιήσει και να ερευνήσει από κοινού, εφόσον κάτι τέτοιο προσφέρεται προς διερεύνηση, το σύνολο της υπόθεσης για όλα τα περιστατικά που τυχόν εκδηλωθούν ανά την επικράτεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή