Μονάδες Ασφάλειας από διοικητικούς υπαλλήλους σε ΑΕΙ

Μονάδες Ασφάλειας από διοικητικούς υπαλλήλους σε ΑΕΙ

Τα ελληνικά πανεπιστήμια προχωρούν στη σύσταση Μονάδων Ασφαλείας και Προστασίας του ιδρύματος.

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ελληνικά πανεπιστήμια προχωρούν στη σύσταση Μονάδων Ασφαλείας και Προστασίας του ιδρύματος. Οι μονάδες προσιδιάζουν στην υπηρεσία φύλαξης που υπάρχει στα ΑΕΙ και συγκροτείται από διοικητικούς υπαλλήλους. Βεβαίως εξαρτάται από κάθε πρύτανη πόσο και πώς θέλει να ενισχύσει την εν λόγω Μονάδα στο ίδρυμά του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, έως χθες δεν είχαν καταθέσει σχέδια μόνο επτά πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων βέβαια μεγάλα και εμβληματικά. Ωστόσο η αρχή έχει γίνει –κάποιες ηγεσίες ΑΕΙ αναμένουν τα μεγάλα ιδρύματα να κάνουν την αρχή και εκείνες να ακολουθήσουν– ενώ πρυτάνεις που μίλησαν στην «Κ» ανέφεραν ότι τα σχέδια θα κατατεθούν μετά την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς.

Πόσο μάλλον που το εγχείρημα δεν είναι πολιτικά ιδιαίτερα «επικίνδυνο» καθώς οι Μονάδες Ασφαλείας και Προστασίας δεν προσιδιάζουν στις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ) που αποτελούνται από αστυνομικούς, υπάγονται στην ΕΛ.ΑΣ. και αφορούν μόνο έξι κεντρικά ΑΕΙ Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας.

Είναι αυτοτελής υπηρεσία, η οποία υπάγεται απευθείας στον πρύτανη – Εως χθες δεν είχαν καταθέσει σχέδια μόνο επτά πανεπιστήμια.

Ωστόσο υπάρχουν μέτρα η εφαρμογή των οποίων αναμένεται ότι θα προκαλέσει τις αντιδράσεις μερίδας φοιτητικών παρατάξεων. Ενα εξ αυτών είναι η εγκατάσταση συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης σε κάθε ΑΕΙ, όπως είναι τα τουρνικέ στο μετρό. Αλλά και γι’ αυτό πρέπει να βρεθεί χρηματοδότηση από το υπ Παιδείας, εκτός κι αν αναζητηθεί χορηγία προς τα ΑΕΙ, όπως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» έχει προταθεί.

Η Μονάδα Ασφαλείας και Προστασίας είναι αυτοτελής υπηρεσία, η οποία όπως ορίζει το άρθρο 4 του νόμου 4777/21 «υπάγεται απευθείας στον πρύτανη. Της μονάδας προΐσταται μόνιμος υπάλληλος πανεπιστημιακής ή τεχνολογικής εκπαίδευσης. Η μονάδα έχει ως αποστολή την εφαρμογή και αξιολόγηση της πολιτικής και των μέτρων για θέματα ασφάλειας και προστασίας εντός των χώρων του ΑΕΙ»

Στις αρμοδιότητές της περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η εξασφάλιση της ομαλής και εύρυθμης λειτουργίας του ΑΕΙ, η φύλαξη των υποδομών και εγκαταστάσεών του, η εφαρμογή του συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης, η στελέχωση, λειτουργία και υποστήριξη του Κέντρου Ελέγχου και Λήψης Σημάτων και Εικόνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή