Μεταναστευτικό: Πιο αυστηρά μέτρα περιφρούρησης των συνόρων

Μεταναστευτικό: Πιο αυστηρά μέτρα περιφρούρησης των συνόρων

Ζητούν με επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δώδεκα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Εντείνονται οι πιέσεις για ακόμα πιο σκληρή συνοριακή πολιτική από την Ε.Ε. στο μεταναστευτικό, παρά τις συνεχείς αποκαλύψεις για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα σώματα ασφαλείας κρατών-μελών, μεταξύ άλλων της Ελλάδας, της Ρουμανίας, της Κροατίας και της Πολωνίας. Παραμονές του χθεσινού Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων, που έλαβε χώρα στο Λουξεμβούργο, δώδεκα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με επιστολή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα περιφρούρησης των συνόρων έναντι μεταναστευτικών ροών.

Στην επιστολή, που διέρρευσε στο Politico, με αποδέκτες τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής για τον Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά, και την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ιλβα Γιόχανσον, οι δώδεκα αρμόδιοι υπουργοί αναφέρουν: «Οι πρόσφατες εξελίξεις στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. δείχνουν ότι η Ε.Ε. πρέπει να προσαρμόσει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο στις νέες πραγματικότητες, ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε επαρκώς τις απόπειρες εργαλειοποίησης της παράνομης μετανάστευσης για πολιτικούς σκοπούς και άλλες υβριδικές απειλές».

Ζητούν με επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δώδεκα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με την επιστολή, ο Κώδικας Συνόρων Σένγκεν δεν περιέχει σαφείς κανόνες για το πώς μπορεί να αντιδράσει ένα κράτος-μέλος όταν δέχεται υβριδική επίθεση με την ενορχήστρωση μαζικών εισροών αιτούντων άσυλο από γειτονικό κράτος. Επιπλέον, όπως σημειώνεται, ο Κώδικας «δεν προβλέπει κανένα μέτρο, εκτός από την παρακολούθηση των συνόρων, για την αποτροπή της παράνομης διέλευσης». Θα ήταν «χρήσιμο» η παρακολούθηση να πλαισιωθεί με «περαιτέρω αποτρεπτικά μέτρα».

Τέλος, η επιστολή των «12» αναφέρει ότι ο Κώδικας δεν προβλέπει την ανέγερση υλικών φραγμών ως μέτρο για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Οπως σημειώνεται, τέτοια φραγμοί –όπως φράκτες ή τείχη–αποτελούν «αποτελεσματικό μέτρο προστασίας που υπηρετεί το συμφέρον ολόκληρης της Ε.Ε., όχι απλώς των κρατών-μελών πρώτης υποδοχής» συνεπώς «θα πρέπει να λαμβάνουν επιπρόσθετη και επαρκή χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.». Η επιταγή αυτή, μάλιστα, χαρακτηρίζεται «ζήτημα προτεραιότητας». Η Ιλβα Γιόχανσον, πάντως, ερωτηθείσα επ αυτού στη συνέντευξη Τύπου, παρότι δήλωσε κατανόηση για την επιλογή ορισμένων χωρών να ανεγείρουν φράχτες, είπε ότι δεν το θεωρεί καλή ιδέα να χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους.

Εν τω μεταξύ, σε συνάντηση που είχε προχθές το βράδυ με την επίτροπο Γιόχανσον, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, τόνισε την ανάγκη αποτελεσματικής τήρησης της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, η οποία, όπως είπε, σε αυτή τη φάση δεν επιταχύνει τις επιστροφές. Ιδιαίτερη μνεία έγινε επίσης στις αναγκαίες δράσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κυκλωμάτων λαθραίας διακίνησης ανθρώπων. Σχετικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματα που αναφέρονται (για ακόμα μια φορά) σε επαναπροωθήσεις στα ελληνικά σύνορα, ο υπουργός Μετανάστευσης επανέλαβε ότι όσες καταγγελίες έχουν υποβληθεί αποτελούν αυτομάτως αντικείμενο έρευνας από τις Αρχές.

Στη δήλωσή του, προσερχόμενος στο συμβούλιο, ο κ. Μηταράκης είπε ότι το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο «πρέπει να είναι πιο απαιτητικό στο θέμα της αλληλεγγύης». Οι μεταναστευτικές πιέσεις, τόνισε, δεν αφορούν μόνο τις χώρες πρώτης υποδοχής, αλλά ολόκληρη την Ε.Ε., και «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα βάρη θα διαμοιραστούν ισότιμα και δίκαια» Η αναδιανομή της ευθύνης για την υποδοχή αιτούντων άσυλο και την επεξεργασία των αιτημάτων τους στην κατεύθυνση της ανακούφισης των πέντε μεσογειακών χωρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Μάλτα) είναι το πιο επίμαχο σημείο του νέου Συμφώνου, το οποίο παρουσιάστηκε πριν από δεκατρείς μήνες από την Κομισιόν. Το χάσμα μεταξύ των Med 5 και των χωρών (μεταξύ άλλων) του Βίσεγκραντ στο ζήτημα αυτό παραμένει αγεφύρωτο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή