Απαγόρευση βόσκησης σε Δρακόλιμνη και Ριζίνα

Απαγόρευση βόσκησης σε Δρακόλιμνη και Ριζίνα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε απαγόρευση της βόσκησης για τρία χρόνια στις περιοχές της Δρακόλιμνης και της Ριζίνας προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Αιτία, η υποβάθμιση αυτών των οικολογικά πολύτιμων περιοχών από την ανεξέλεγκτη παρουσία βοοειδών, χάρη σε κενά στο πλαίσιο προστασίας αλλά και στη φύλαξή τους. Την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο οικοσύστημα των λιμνών, που βρίσκονται στα αλπικά λιβάδια της Τύμφης με ύψος 2.000 μ., ανέδειξε με πρόσφατο ρεπορτάζ της η «Κ» (23 Σεπτεμβρίου).

Η απόφαση του υπ. Περιβάλλοντος έχει χρονικό ορίζοντα τριών ετών και αφορά μια ευρεία ζώνη γύρω από τις λίμνες.

Σταδιακά οι κτηνοτρόφοι της περιοχής πέρασαν από την εκτροφή αμνοεριφίων στην εκτροφή αγελάδων, οι οποίες βόσκουν μη δεσποζόμενες στο βουνό. Ως αποτέλεσμα, προκαλείται μεγάλη καταστροφή τόσο στο οικοσύστημα περί τις λίμνες, όσο και στις ίδιες τις λίμνες που αποτελούν «στολίδι»της περιοχής του Ζαγορίου και είναι προσβάσιμες μόνο μέσω πολύωρης πεζοπορίας. Αιτία για την κατάσταση αυτή είναι η αθρόα αδειοδότηση αιτημάτων βόσκησης από την Περιφέρεια Ηπείρου, όσο και η έλλειψη της μελέτης «βοσκοϊκανότητας»που είχε προβλεφθεί για την περιοχή.

Χθες, το υπ Περιβάλλοντος αποφάσισε να παρέμβει. Με απόφαση του υφυπουργού Γ. Αμυρά απαγορεύτηκε για τρία έτη η βόσκηση σε μια ευρεία ζώνη γύρω από τις λίμνες, η οποία καταλαμβάνει 3.544 στρέμματα. «Η ευρύτερη περιοχή της Δρακόλιμνης αποτελεί διεθνώς μία από τις πλέον σημαντικές θέσεις για την προστασία και διατήρηση της ιδιαίτερης ορνιθοπανίδας των υψηλών ορέων της Ευρώπης (ΖΕΠ) λόγω της ύπαρξης κάποιων σπάνιων και απειλούμενων ειδών, όπως τα μικρόσωμα στρουθιόμορφα πουλιά αλλά και τα πιο τυπικά είδη των βουνών, που μειώνονται ραγδαία στην Ευρώπη, όπως ο Πυρροκότσυφας, η Χιονάδα και η Κοκκινοκαλιακούδα. Η Δρακόλιμνη της Τύμφης, η οποία θεωρείται απομεινάρι της εποχής των παγετώνων, είναι γνωστή για τους ιδιαίτερους αλπικούς τρίτωνες που φιλοξενεί» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος. «Η τριετής απαγόρευση αποσκοπεί να αναστείλει την περιβαλλοντική υποβάθμιση των λιμνών, που οφείλεται στην περιοδική βόσκηση από ανεπιτήρητα κοπάδια βοοειδών, τα οποία συγκεντρώνονται στις όχθες τους. Αποτέλεσμα της βόσκησης είναι η μερική ή ακόμη και πλήρης σε κάποιες περιπτώσεις καταστροφή της βλάστησης και η επιφανειακή διάβρωση του εδάφους στην περιοχή των αλπικών λιμνών.

Επίσης, εμφανίζονται και φαινόμενα ρύπανσης των υγροτόπων, με θόλωση του νερού από τα υψηλά ποσοστά αμμωνίας. Η έντονη παρουσία μεγαλόσωμων κτηνοτροφικών ζώων στην ευρύτερη περιοχή της Δρακόλιμνης της Τύμφης υποβαθμίζει σοβαρά και το ενδιαίτημα του αγριόγιδου, το οποίο προστατεύεται από σχετική εθνική και ενωσιακή νομοθεσία»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή