Θεοδωρίδου: Η 3η δόση έχει ηπιότερες ανεπιθύμητες παρενέργειες

Θεοδωρίδου: Η 3η δόση έχει ηπιότερες ανεπιθύμητες παρενέργειες

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους λόγους που οδήγησαν στην χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της covid-19, αναφέρθηκε και σήμερα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως είπε, όσοι έχουν λάβει την 3η δόση «έχουν 11 φορές μικρότερο κίνδυνο να μολυνθούν και 20 φορές μικρότερο κίνδυνο νόσησης σε σχέση με τα άτομα που έλαβαν 2 δόσεις».

«Η 3η δόση χορηγείται για ενίσχυση και μακρύτερη διάρκεια προστασίας», τόνισε, λέγοντας πως οι ανεπιθύμητες παρενέργειες είναι λιγότερες και ηπιότερες σε σχέση με αυτές της δεύτερης δόσης του εμβολίου.

Μίλησε για μια κρυφή και επώδυνη πανδημία που αναδεικνύεται από μελέτες με τίτλο «η ορφάνια από την covid». Σε κάθε 4 θανάτους ενηλίκων ένα παιδί χάνει το γονιό του. Χιλιάδες παιδιά θα φέρουν το τραύμα απώλειας των γονιών τους και αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη της πρόληψης και την διατήρηση της ψυχικής τους υγείας, είπε.  

Προειδοποίησε ότι «το long covid έχει μεγάλη διάρκεια ζωής», για να υπογραμμίσει ότι ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος αποτροπής, καλώντας όσους δεν το έχουν πράξει, να εμβολιαστούν.

Η Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στην έναρξη της δια ζώσης διδασκαλίας των Πανεπιστημίων, σημειώνοντας ότι «όλη η ακαδημαϊκή κοινότητα θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια με το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού καθηγητών και φοιτητών».

120.000 πολίτες έχουν κάνει την 3η δόση

Ο Γενικός Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι έχουν διενεργηθεί 12.420.000 εμβολιασμοί στην χώρα μας.

Πρόσθεσε ότι με μια δόση έχει εμβολιαστεί το 62% του γενικού πληθυσμού και 71% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ πλήρως εμβολιασμένο είναι το 59% του γενικού πληθυσμού και το 69% του ενήλικου πληθυσμού. Τις τελευταίες 10 μέρες, 50.500 πολίτες έχουν κλείσει ραντεβού πρώτης δόσης.

Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι άνοιξε χθες η πλατφόρμα για την 3η δόση για άτομα άνω των 50 ετών και για πολίτες με υποκείμενα νοσήματα Α και Β, ενημερώνοντας ότι 120.000 πολίτες έχουν κάνει την 3η δόση και 50.000 έχουν κλείσει ραντεβού.

Σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς και τα πολυιατρεία που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, μέχρι στιγμής έχουν γίνει 2.765 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 890 στα ιατρεία και 1.875 εμβολιασμοί κατ’ οίκον.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι αύριο, κινητά συνεργεία θα βρίσκονται σε απομακρυσμένα χωριά του Κιλκίς, της Πιερίας και της Ξάνθης για εμβολιασμό κατοίκων. Την Τετάρτη θα βρίσκονται σε Δράμα και Πέλλα και την Πέμπτη σε απομακρυσμένα χωριά της Φλώρινας και των Σερρών.  

Κρούσματα

Σε 2.383 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα, κατεγράφησαν 41 θάνατοι. Παράλληλα, σε 331 ανέρχονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Διαβάστε αναλυτικά

Προειδοποίηση Τσιόδρα

Για έξαρση της πανδημίας σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη έκανε λόγο ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Πανεπιστημίου Αθηνών προς τιμήν του καθηγητή Ιατρικής και Κοινωνικών Επιστημών, Νικόλα Χρηστάκη.

Ο κ. Τσιόδρας επικαλέστηκε τις προειδοποιήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νόσων (ECDC) για αναμενόμενη έξαρση της πανδημίας σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, επαναλαμβάνοντας πως όσο υψηλότερη είναι η εμβολιαστική κάλυψη τόσο χαμηλότερος είναι ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων. Παράλληλα, εξαπέλυσε οξεία επίθεση κατά όλων εκείνων οι οποίοι, όπως ανέφερε, «διατυπώνουν αντιεπιστημονικές ανοησίες, ενώ δεν έχουν ιδέα πώς γίνεται η σύγκριση των δεδομένων».

Η Merck ζητεί έγκριση για το χάπι

Αίτηση χορήγησης επείγουσας άδειας για το χάπι της κατά του κορωνοϊού υπέβαλε η φαρμακοβιομηχανία Merck στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ (FDA). Εφόσον εγκριθεί από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων -μια απόφαση που θα μπορούσε να ληφθεί σε λίγες εβδομάδες- αυτό θα ήταν το πρώτο αντιιικό σκεύασμα για την ασθένεια το οποίο λαμβάνεται από το στόμα.

Όλες οι άλλες θεραπείες που υποστηρίζονται από την FDA κατά της νόσου, απαιτούν ενδοφλέβια χορήγηση.

Διαβάστε: Ηλίας Μόσιαλος: Περιμένοντας την απόφαση του FDA για το Molnupiravir

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή