ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λέκκας στο kathimerini.gr: Οι τέσσερις λόγοι που δέκα περιοχές της Ελλάδας κινδυνεύουν με πλημμύρες

«Καμπανάκι» για δέκα περιοχές στη χώρα, οι οποίες είναι πολύ ευάλωτες και κινδυνεύουν άμεσα από τις πλημμύρες

lekkas-sto-kathimerini-gr-oi-tesseris-logoi-poy-deka-perioches-tis-elladas-kindyneyoyn-me-plimmyres-561534121

Τους τέσσερις λόγους για τους οποίους τουλάχιστον δέκα περιοχές της Ελλάδας κινδυνεύουν με πλημμυρικά φαινόμενα, αντίστοιχα εκείνων της Εύβοιας εξηγεί ο καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Ευθύμιος Λέκκας. Επισημαίνει την ανάγκη περισσότερων παρεμβάσεων στις πληγείσες περιοχές, ενώ, πέραν των πυρκαγιών, σημειώνει ως αιτίες την αποκοπή των ρεμάτων και την έντονη αστικοποίηση κατά μήκος των εκβολών.

Μιλώντας στο kathimerini.gr, ο κ. Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, χτύπησε «καμπανάκι» για δέκα περιοχές στη χώρα, οι οποίες είναι πολύ ευάλωτες και κινδυνεύουν άμεσα από τις πλημμύρες. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά, τις μεγαλύτερες πιθανότητες να πληγούν από πλημμυρικά φαινόμενα συγκεντρώνουν τρεις περιοχές στην Αττική, πέντε στην Εύβοια και δύο στην Πελοπόννησο. Συγκεκριμένα, πρόκεται για την Ιστιαία, τη Λίμνη, την Αγία Άννα και το βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, τις Αχαρνές, το Θριάσειο Πεδίο και τα Γεράνεια Όρη της Αττικής και τον δήμο Πύργου και την Αρχαία Ολυμπία στην Πελοπόννησο. 

lekkas-sto-kathimerini-gr-oi-tesseris-logoi-poy-deka-perioches-tis-elladas-kindyneyoyn-me-plimmyres0
Φωτ. AP

Όπως έχει επισημάνει ο καθηγητής, στην Αττική ο πλημμυρικός κίνδυνος είναι υψηλός δεδομένων των ανθρώπινων παρεμβάσεων στο υδρογραφικό δίκτυο.

Διαβάστε ακόμη: Μετρούν πληγές Εύβοια, Πήλιο – Σε επιφυλακή για νέα έντονα φαινόμενα

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, «στις περιοχές οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές παρατηρούνται έντονα πλημμυρικά φαινόμενα, φαινόμενα διάβρωσης, φαινόμενα κατολισθήσεων και ουσιαστικά αποκλεισμοί μεγάλων περιοχών». Στο πλαίσιο αυτό -όπως είπε- χρειάζεται να γίνουν «περισσότερα έργα και στοχευμένες παρεμβάσεις σε αυτές τις περιοχές», την ώρα που κάτοικοι καταγγέλουν πως οι αναγκαίες δράσεις έχουν καθυστερήσει.

Ερωτηθείς για άλλα σημεία της χώρας, όπου τους περασμένους μήνες σημειώθηκαν μεγάλες πυρκαγιές όπως η Ρόδος, ο κ. Λέκκας ανέφερε πως η λεκάνη απορροής δεν περνάει από τα καμμένα και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα με μία βροχόπτωση 50 χιλιοστών, όταν η κακοκαιρία «Ιανός» πέρυσι τον Σεπτέμβριο είχε φέρει τουλάχιστον 227 χιλιοστά βροχής.

lekkas-sto-kathimerini-gr-oi-tesseris-logoi-poy-deka-perioches-tis-elladas-kindyneyoyn-me-plimmyres2
Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

Πέραν των καταστροφικών πυρκαγιών, σύμφωνα με τον καθηγητή, οι ανθρώπινες παρεμβάσεις κρίνονται καθοριστικές σε ό,τι αφορά την αποκοπή των ρεμάτων και την έντονη αστικοποίηση κατά μήκος των εκβολών εκεί όπου «άλλωστε παρατηρούνται και τα μεγαλύτερα προβλήματα από τα πλημμυρικά φαινόμενα».

Όπως τονίζεται, από τη στιγμή που τέτοια φαινόμενα δεν θεωρούνται πλέον μεμονωμένα, βασικό ρόλο στη δημιουργία των πλημμυρών παίζει η ένταση των βροχοπτώσεων, η γεωγραφική θέση των περιοχών και η δομή του εδάφους.

Τελευταίες ειδήσεις