Από νοσηλευτές ο έλεγχος φοιτητών στο Πάντειο

Από νοσηλευτές ο έλεγχος φοιτητών στο Πάντειο

Ολα τα ελληνικά ΑΕΙ επέστρεψαν στη διά ζώσης λειτουργία, καθώς άνοιξαν και εκείνα που είχαν αναβάλει την έναρξη των μαθημάτων για μία εβδομάδα για την καλύτερη προετοιμασία τους.

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα τα ελληνικά ΑΕΙ επέστρεψαν στη διά ζώσης λειτουργία, καθώς άνοιξαν τη Δευτέρα και εκείνα που είχαν αναβάλει την έναρξη των μαθημάτων για μία εβδομάδα για την καλύτερη προετοιμασία τους. Η έναρξη έγινε σε κλίμα χαράς για την επιστροφή, με τους φοιτητές να σχηματίζουν ουρά για τον έλεγχο των πιστοποιητικών, αλλά και τα ιδρύματα να λαμβάνουν επιπλέον μέτρα, πέραν των κυβερνητικών. Ενδεικτικά, η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστημίου αποφάσισε μαθήματα και Σάββατο αλλά και μαθήματα σε μεγάλες δημοτικές αίθουσες των δήμων Νέας Σμύρνης και Αιγάλεω. Βέβαια, δεν έλειψαν οι διαμαρτυρίες για τον συνωστισμό των φοιτητών και τις ελλείψεις των κυβερνητικών μέτρων.

Ειδικότερα, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο τους φοιτητές υποδέχθηκε… νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο έκανε τους ελέγχους των πιστοποιητικών. Εκεί προσελήφθη έκτακτο νοσηλευτικό προσωπικό και πρόσθετο προσωπικό φύλαξης ώστε να εξασφαλίσουν τους όρους ασφαλούς διεξαγωγής της διά ζώσης διδασκαλίας με ωράριο 7.30 πμ.-7.30 μ.μ. Επίσης, απόφαση της Συγκλήτου προβλέπει ότι τα μαθήματα θα διδάσκονται με ημίωρο διάλειμμα για εξαερισμό και απολύμανση της αίθουσας. Προβλέπεται διδασκαλία και πρωί Σαββάτου 9 πμ.-1.30 μ.μ., ενώ έχουν εξασφαλιστεί αίθουσες μεγάλης χωρητικότητας σε όμορους δήμους. «Το Πάντειο, με την έκτακτη επιχορήγηση του υπουργείου Παιδείας, προσέλαβε νοσηλευτικό προσωπικό για τους ελέγχους των πιστοποιητικών και την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων. Θεωρήσαμε ότι σε ένα πανεπιστήμιο που δεν έχει Ιατρική Σχολή και όπου υπηρετεί μόλις μία νοσηλεύτρια, το νοσηλευτικό προσωπικό θα μας ήταν περισσότερο χρήσιμο από το προσωπικό φύλαξης. Δημιουργείται εξάλλου ένα κλίμα εμπιστοσύνης με τους φοιτητές, οι οποίοι έρχονται στο πανεπιστήμιο με αρκετά ερωτήματα σχετικά με τους ελέγχους» ανέφερε μιλώντας στην «Κ» η πρύτανης του ιδρύματος Χριστίνα Κουλούρη.

Πρόσληψη νοσηλευτικού και πρόσθετου προσωπικού, ημίωρο διάλειμμα για εξαερισμό και απολύμανση, διεξαγωγή μαθημάτων και Σάββατα, σε μεγάλες δημοτικές αίθουσες.

Παράλληλα, βέβαια, υπάρχουν διαμαρτυρίες από πανεπιστημιακούς πως δεν υπάρχει πρόβλεψη για τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. «Καμία απολύτως πρόβλεψη για ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες φοιτητών και διδασκόντων. Μπορεί να είναι εμβολιασμένοι, αλλά ο κίνδυνος είναι περισσότερο από υπαρκτός σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο. Σκέφτομαι φοιτητή με σοβαρή παχυσαρκία και διαβήτη εκεί μέσα. Σκέφτομαι διδάσκοντα σε ανοσοθεραπεία και με βλάβες στον πνεύμονα από ακτινοβολίες. Σκέφτομαι διδάσκοντα σε ανοσοκαταστολή λόγω ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Στην προ COVID εποχή ενθαρρύνονταν οι διαδικτυακές δράσεις και πολλοί διδάσκοντες κατέφευγαν σε αυτές όταν θεωρούσαν ότι κάποιο μάθημα ή άσκηση που περιείχε πολλές προβολές μπορούσε να γίνει με μεγαλύτερη άνεση έτσι. Τώρα απλώς απαγορεύεται και ελλοχεύουν κυρώσεις. Μάθημα που διδάσκω αυτό το εξάμηνο περιλαμβάνει εργαστήρια – ασκήσεις που είναι ουσιαστικά θεωρία. Είναι παραδείγματα εφαρμογών συστημάτων ποιοτικού ελέγχου και ασφάλειας στα τρόφιμα. Τα εργαστήρια αυτά περιλαμβάνουν προβολή διαφανειών, βίντεο και συζήτηση επ αυτών. Οι φοιτητές του έτους χωρίζονται σε έξι ομάδες και κάθε εργαστήριο πραγματοποιείται επί έξι φορές. Κάλλιστα κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει διαδικτυακά για προστασία όλων σε αυτούς τους καιρούς και χωρίς καμία έκπτωση θα έλεγα πέραν της διά ζώσης επαφής» σημειώνει σε επιστολή της στην «Κ» η καθηγήτρια ΑΠΘ Μαρία Παπαγιάννη.

Από νοσηλευτές ο έλεγχος φοιτητών στο Πάντειο-1
Νοσηλευτικό προσωπικό πραγματοποιεί τους ελέγχους των πιστοποιητικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ αν χρειαστεί θα συνδράμει στην αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων κορωνοϊού.

 

Το θέμα απασχολεί όλα τα ΑΕΙ, και πολλά τμήματα, με απόφαση της γενικής συνέλευσής τους, έχουν δώσει σε διδάσκοντες τη δυνατότητα να κάνουν εξ αποστάσεως μάθημα ή να τους ανατεθεί η διδασκαλία μεταπτυχιακών μαθημάτων, για τα οποία προβλέπεται από τον νόμο δυνατότητα εξ αποστάσεως διδασκαλίας σε ποσοστό έως 35%, όπως συνέβη στο Πάντειο.

Στο ίδιο πλαίσιο, η γενική συνέλευση του Συλλόγου Διδακτικού Προσωπικού της Φιλοσοφικής του ΕΚΠΑ διαμαρτύρεται για ελλιπή μέτρα προστασίας. «Αρνούμαστε να διδάξουμε στα μαθήματα που είτε λόγω πολυπληθούς ακροατηρίου, έλλειψης εξαερισμού και περιορισμένου χώρου είτε άλλων προβληματικών συνθηκών δεν πληρούν τα ήδη ελλιπή μέτρα» λέει το συνδικαλιστικό όργανο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή