Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη: Κατέρρευσε εκκλησάκι στη Σητεία, ζημιές σε κτίρια

Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη: Κατέρρευσε εκκλησάκι στη Σητεία, ζημιές σε κτίρια

Μεγάλη αναστάτωση, αλλά και ζημιές στην Ανατολική Κρήτη προκαλέσε ο ισχυρός σεισμός των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που καταγράφηκε στον θαλάσσιο χώρο 23 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζάκρου. Σε εφαρμογή το σχέδιο «Εγκέλαδος»

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εφαρμογή τέθηκε με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «Εγκέλαδος» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μετά τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη.

Από την πρώτη στιγμή, όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έχουν ενεργοποιηθεί άμεσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, το ίδιο και όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας.

Από την Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιούνται περιπολίες από επίγεια και εναέρια μέσα για την επιτήρηση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Κρήτης, ενώ σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στην παραλιακή ζώνη για την πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι.

Όπως τονίζει η ΓΓΠΠ, δεν έχει αναφερθεί μέχρι στιγμής τραυματισμός.

Μεγάλη αναστάτωση από τον σεισμό

Μεγάλη αναστάτωση, αλλά και ζημιές στην Ανατολική Κρήτη προκαλέσε ο ισχυρός σεισμός των 6,3 Ρίχτερ που καταγράφηκε στον θαλάσσιο χώρο 23 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ζάκρου.

Από την πίεση των Ρίχτερ κατέρρευσε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, στον Ξηρόκαμπο Σητείας, ενώ υπάρχουν αναφορές για ζημιές στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Σητείας.

Διαβάστε ακόμη: «Έχει τρομάξει ο κόσμος», λέει στο kathimerini.gr κάτοικος του Ηρακλείου (βίντεο)

Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη: Κατέρρευσε εκκλησάκι στη Σητεία, ζημιές σε κτίρια-1

Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε ολόκληρη την Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου, ενώ στο Ηράκλειο ο κόσμος βγήκε έντρομος στον δρόμο. Λίγο αργότερα από την ισχυρή δόνηση των 6,3 βαθμών, ακολούθησε μετασεισμός 4 Ρίχτερ με επίκεντρο πιο κοντά στη Ζάκρο, ενώ σημειώθηκαν και κατολισθήσεις.

ΥΠΠΟΑ: Ενημέρωση για την κατάσταση των μνημείων

Για την ώρα οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού ενημερώνονται για την κατάσταση των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχουν πέσει ορισμένα αρχαιολογικά ευρήματα (πίθοι) στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σητείας, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό εάν έχουν σπάσει ή έχουν υποστεί φθορές. 

Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη: Κατέρρευσε εκκλησάκι στη Σητεία, ζημιές σε κτίρια-2

Σύμφωνα με το cretapost.gr, κατεγράφησαν ζημιές σε παλαιά κτίρια και αντικείμενα έπεσαν σε σπίτια και επιχειρήσεις, κυρίως στην περιοχή της Σητείας.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο σεισμός που έγινε έντονα αισθητός και είχε διάρκεια, προκάλεσε ζημιές σε καταστήματα του Ξηρόκαμπου, καθώς έπεσαν ράφια και προϊόντα, ενώ σύμφωνα με την πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ζήρου Αλεξάνδρα Παπαθανασάκη, έχουν υπάρξει αναφορές για κατολισθήσεις βράχων σε διάφορα σημεία της περιοχής.

Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη: Κατέρρευσε εκκλησάκι στη Σητεία, ζημιές σε κτίρια-3

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι σε επιφυλακή ενώ τα σχολεία λειτουργούν κανονικά.

Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη: Κατέρρευσε εκκλησάκι στη Σητεία, ζημιές σε κτίρια-4

Βάσει μαρτυριών που επικαλείται το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), ο σεισμός ήταν πολύ ισχυρός και κράτησε αρκετά δευτερόλεπτα.

Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη: Κατέρρευσε εκκλησάκι στη Σητεία, ζημιές σε κτίρια-5

Λέκκας: Διαφορετικό σεισμικό κέντρο σε σύγκριση με το Αρκαλοχώρι

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε πως ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες. Όπως είπε, ήταν επιφανειακός και διερευνάται αν έχει επιπτώσεις στον χερσαίο χώρο.

Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι πρόκειται για διαφορετικό σεισμικό κέντρο σε σύγκριση με το Αρκαλοχώρι, με διαφορετική συμπεριφορά, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να συνδέονται οι δύο σεισμοί.

Τσελέντης: Πρόκειται για τον κύριο σεισμό

Από την πλευρά του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης υπογράμμισε ότι ο νέος σεισμός δεν έχει καμία σχέση και καμία σύνδεση με το ρήγμα στο Αρκαλοχώρι. 

Μιλώντας στο cretapost.gr, ανέφερε ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό, ωστόσο αναμένονται κάποιοι μετασεισμοί.

Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη: Κατέρρευσε εκκλησάκι στη Σητεία, ζημιές σε κτίρια-6
radiolasithi.gr

Διαβάστε ακόμη: Λέκκας: Διαφορετικό σεισμικό κέντρο σε σύγκριση με Αρκαλοχώρι

Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη: Κατέρρευσε εκκλησάκι στη Σητεία, ζημιές σε κτίρια-7

 

Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη: Κατέρρευσε εκκλησάκι στη Σητεία, ζημιές σε κτίρια-8
sitia on-line

Μικρό Τσουνάμι

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος έκανε λόγο για δημιουργία μικρού τσουνάμι μετά τον σεισμό των 6,3 Ρίχτερ νοτιοανατολικά της Κρήτης. 

Σε ανάρτηση του στο Facebook, ο σεισμολόγος σημειώνει: «Μικρό τσουνάμι σε εξέλιξη στην Νότια Κρήτη. Απομακρυνθείτε από τις ακτές!»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή