Αριστούχοι Ιατρικής δίνουν τον όρκο του Ιπποκράτη

Αριστούχοι Ιατρικής δίνουν τον όρκο του Ιπποκράτη

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στην Ελλάδα έχει καταργηθεί η ορκωμοσία των πτυχιούχων Ιατρικής στον όρκο του Ιπποκράτη. Ωστόσο, στο 97% των αμερικανικών πανεπιστημίων οι πτυχιούχοι ορκίζονται σε μια παρόμοια μορφή του όρκου του Ιπποκράτη» παρατηρεί, μιλώντας στην «Κ» ο κ. Στέφανος Γερουλάνος, καθηγητής Ιστορίας Ιατρικής και αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω (ΔΙΙΚ). Εκεί, στο νησί του πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη, την Παρασκευή και το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί διημερίδα Ιπποκρατικής Ιατρικής με τη συμμετοχή σημαντικών Ελλήνων και ξένων προσκεκλημένων ιατρών, καθώς και η τελετή απόδοσης του όρκου από τους πρωτεύσαντες αριστούχους ιατρικών σχολών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόκειται για τελετή που οργανώνεται από το 1960 για γιατρούς και τα τελευταία επτά χρόνια για τους αριστούχους των ιατρικών σχολών της Ελλάδας.

Η τελετή οργανώνεται από το 1960 στην Κω, το νησί του πατέρα της Ιατρικής, στο πλαίσιο διημερίδας.

«Ο όρκος του Ιπποκράτη περιέχει μοναδικές ηθικές αξίες. Μέσα σε μισή σελίδα ο όρκος καταγράφει τις ύψιστες ηθικές αρχές, που ζουν εδώ και 2.500 χρόνια» τονίζει ο κ. Γερουλάνος. Ο ορκιζόμενος καλεί τον Απόλλωνα και τον Ασκληπιό ως μάρτυρες, αλλά βασικά ορκίζεται στη συνείδησή του. Το Διεθνές Ιπποκράτειο Ιδρυμα Κω είναι ένα κοινωφελές ίδρυμα, ΝΠΙΔ με διεθνή χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το 1960, προς τιμήν του πατέρα της Ιατρικής, Ιπποκράτη, ύστερα από πρωτοβουλία του χειρουργού/ουρολόγου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπυρίδωνα Οικονόμου, ο οποίος υπήρξε και ο πρώτος πρόεδρός του. Οπως αναφέρει μιλώντας στην «Κ» ο ομότιμος καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας – Εμβρυομητρικής Ιατρικής και αντιπρόεδρος του ΔΙΙΚ κ. Νικόλαος Παπαντωνίου, «σκοπός του ιδρύματος είναι η διάδοση των ιπποκρατικών ιδεωδών και ηθικής, καθώς και η εξάσκηση μιας ολιστικής Ιατρικής με έμφαση τον άνθρωπο. Ο Ιπποκράτης δεν διαχώριζε ελεύθερο ή δούλο, ούτε φυλή, 2.500 χρόνια πριν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή