Χαμηλά η Αθήνα ως προορισμός ψηφιακών νομάδων

Χαμηλά η Αθήνα ως προορισμός ψηφιακών νομάδων

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη λίστα με τους 100 πιο ελκυστικούς προορισμούς για όσους επιθυμούν να εργάζονται απομακρυσμένα κατατάσσεται η Αθήνα, με αρκετούς ψηφιακούς νομάδες να έχουν αρχίσει να την επιλέγουν κυρίως λόγω του φυσικού της τοπίου αλλά και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της.

Ετσι, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Remote την οποία αναδημοσιεύει ο ΣΕΠΕ, η Αθήνα καταλαμβάνει την 63η θέση της γενικής κατάταξης, υστερώντας σε σημαντικά πεδία, όπως το κόστος ζωής αλλά και τα κίνητρα για την εξ αποστάσεως εργασία.

Οπως δείχνει η έρευνα, όταν η αξιολόγηση γίνεται με κριτήριο ποια πόλη επιλέγουν οι ψηφιακοί νομάδες από πλευράς φυσικού τοπίου και πολιτιστικής κληρονομιάς, η Αθήνα μπαίνει στο top 10, ωστόσο πέραν της ελκυστικότητας λαμβάνονται υπόψη και άλλα κριτήρια, στα οποία φαίνεται πως υστερεί έναντι άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, όπως η Μαδρίτη, το Βερολίνο, η Στοκχόλμη, το Βουκουρέστι κ.ά.

Αυτά αφορούν το κόστος ζωής, τις ψηφιακές υποδομές, την ποιότητα ζωής, τα κίνητρα για την εξ αποστάσεως εργασία (φορολογικά κίνητρα και άλλα μέτρα για την προσέλκυση εργαζομένων κ.λπ), την ασφάλεια κ.λπ

Βρίσκεται στην 63η θέση μεταξύ 100 πόλεων, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της εταιρείας Remote.

Βέβαια σημειώνεται πως μέσα στο καλοκαίρι η Ελλάδα εισήγαγε την digital nomad visa με στόχο να γίνει η χώρα πόλος έλξης για εργαζομένους υψηλής εξειδίκευσης.Μάλιστα, σε δεύτερη φάση, η κυβέρνηση έχει προωθήσει φορολογικά κίνητρα για όσους θέλουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα και να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας, με βασικότερο την απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος του 50% του εισοδήματος που θα αποκτούν στην Ελλάδα για 7 χρόνια.

Γενικά, όπως αναφέρει και ο ΣΕΠΕ, η έρευνα εξετάζει δεκάδες παράγοντες που κατανέμονται σε επτά βασικούς άξονες: υποδομή Διαδικτύου (ταχύτητα, τιμές και αξιοπιστία του Internet), ελκυστικότητα (φυσικοί, πολιτιστικοί παράγοντες που κάνουν έναν προορισμό ελκυστικό), ασφάλεια, ποιότητα ζωής, ειλικρίνεια (πόσο φιλόξενοι είναι οι άνθρωποι και πόσο διαφανείς είναι οι κυβερνήσεις), κόστος ζωής, κίνητρα για εξ αποστάσεως εργασία.

Την πρώτη θέση στη λίστα με τις 100 πιο ελκυστικές πόλεις του κόσμου για εξ αποστάσεως εργασία καταλαμβάνει το Τορόντο του Καναδά και έπεται η Μαδρίτη.

Τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός είναι το Οκλαντ στη Νέα Ζηλανδία, με την πορτογαλική Μαδέρα να καταλαμβάνει την τέταρτη θέση και το Ελσίνκι στη Φινλανδία την πέμπτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή