Πλαστογράφοι με υπερσύγχρονους εκτυπωτές

Πλαστογράφοι με υπερσύγχρονους εκτυπωτές

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτό δεν ήταν ένα συνηθισμένο εργαστήριο πλαστογράφων. Οταν οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής εισέβαλαν στα τέλη Σεπτεμβρίου στο ύποπτο διαμέρισμα στην οδό Αστρους, βρέθηκαν μπροστά σε επαγγελματικό εξοπλισμό που δεν συναντούν συχνά σε συναφείς υποθέσεις. Ανάμεσα σε ανάγλυφες σφραγίδες, δερμάτινα καλύμματα διαβατηρίων και χιλιάδες ζελατίνες, εντόπισαν και εντυπώματα σε ειδική ταινία εκτύπωσης αλουμινίου, τα οποία δύναται να χρησιμοποιηθούν και ως υλικό απόκρυψης του περιεχομένου ενός δέματος από συσκευές ανίχνευσης κατά την ταχυδρομική διακίνηση. Μόνο το κόστος αγοράς των κατασχεμένων εκτυπωτών ξεπερνάει τις 10.000 ευρώ. Οι τέσσερις συλληφθέντες φαίνεται ότι είχαν επενδύσει στα σύνεργά τους.

Επειτα από πληροφορίες που είχαν φτάσει στην υπηρεσία τους, οι αστυνομικοί έθεσαν υπό παρακολούθηση την πολυκατοικία όπου βρισκόταν το εργαστήριο και ταυτοποίησαν τους υπόπτους. Ενας εξ αυτών δήλωνε ως εμπορική δραστηριότητα τη δημιουργία ιστοσελίδων. Μεταξύ άλλων στην έρευνα που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί βρήκαν σφραγίδες των πρεσβειών της Γαλλίας στο Πακιστάν, στο Μπανγκλαντές και στην Ινδία, σφραγίδα του νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός και μεταλλική μήτρα με το έμβλημα της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Εντόπισαν 5.000 ζελατίνες εισαγόμενες από την Κίνα, οι οποίες φέρουν απομιμήσεις ιριδιζόντων στοιχείων ασφαλείας ταυτοτήτων και διαβατηρίων. Σε έναν ταχυδρομικό φάκελο έτοιμο προς αποστολή με προορισμό τις Βρυξέλλες βρήκαν ένα διαβατήριο Πακιστάν με στοιχεία κατόχου διαφορετικά από αυτά του φερομένου ως παραλήπτη.

Σε νέα έρευνά τους σε κοντινή απόσταση, στην ίδια οδό, βρήκαν ότι λειτουργούσε και δεύτερο εργαστήριο πλαστογράφησης ταξιδιωτικών εγγράφων. Εκεί μεταξύ άλλων εντόπισαν σφραγίδες της Περιφέρειας Αττικής και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας, ένα εντύπωμα για το γνήσιο υπογραφής του ΚΕΠ Αθηναίων και μία σφραγίδα στο όνομα «Αννα Δ.» Αυτό το όνομα κίνησε τις υποψίες των αστυνομικών.

Η δράση κυκλώματος πλαστών διαβατηρίων στην Αθήνα και η διασύνδεση με διακινητές στον Εβρο.

Διαπίστωσαν σε παράλληλη έρευνά τους ότι το ίδιο όνομα χρησιμοποιείται από κύκλωμα διακίνησης μεταναστών, το οποίο εκδίδει άδειες κυκλοφορίας Ι.Χ. με τη χρήση πλαστών υπεύθυνων δηλώσεων. Επειτα χρησιμοποιούν αυτά τα οχήματα για τη μεταφορά μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα. Η «Αννα Δ.»δεν είναι πραγματική υπάλληλος των ΚΕΠ, όπως έχει βεβαιώσει στους αστυνομικούς και ο Δήμος Αθηναίων.

Προφυλακιστέοι

Οι τέσσερις συλληφθέντες, υπήκοοι Πακιστάν, κρίθηκαν προφυλακιστέοι μετά τις απολογίες τους. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές φέρονται να δραστηριοποιούνταν στην κατάρτιση πλαστών εγγράφων τουλάχιστον σε βάθος διετίας και να είχαν τη δυνατότητα μαζικής παραγωγής άνω των 60.000 καρτών ετησίως.

Ακόμη εκτιμάται ότι τα κέρδη τους ξεπερνούσαν τις 150.000 ευρώ κατά τον χρόνο της δράσης τους. Ενας εκ των κατηγορουμένων φέρεται να παρασκεύαζε 15-20 πλαστά έγγραφα την ημέρα, λαμβάνοντας παραγγελίες στο κινητό του τηλέφωνο.

Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε προηγηθεί η εξάρθρωση άλλου κυκλώματος πλαστογράφων στην Αθήνα, το οποίο πουλούσε πλαστά έγγραφα σε μετανάστες για ποσά από 250 έως 800 ευρώ. Τρεις εκ των κατηγορουμένων σε εκείνη την υπόθεση είχαν συλληφθεί και το 2016 στο πλαίσιο αστυνομικής έρευνας με την κωδική ονομασία «Περσέπολις» Και τότε συμμετείχαν σε δίκτυο πλαστογράφων-διακινητών και αποφυλακίστηκαν την περίοδο 2019-2020.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή