Ο «Μπάλλος» δοκιμάζει τη χώρα

Ο «Μπάλλος» δοκιμάζει τη χώρα

Η κακοκαιρία που πλήττει σήμερα για δεύτερη μέρα τη χώρα έπνιξε την Αθήνα, η οποία παραμένει μια «ανοχύρωτη πόλη»

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μας χόρεψε για τα καλά ο «Μπάλλος» το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει σήμερα για δεύτερη μέρα τη χώρα. Και μπορεί ο νησιώτικος χορός να χαρακτηρίζεται από λυρικότητα, κέφι και ζωηρή κίνηση, αλλά η συνονόματη κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλα προβλήματα, καθηλώνοντας σε έναν «ακίνητο χορό»χιλιάδες οδηγούς στην Αθήνα, που κόλλησαν για ώρες σε μια τρομερή κίνηση. Δρόμοι που μετατράπηκαν σε ρέματα ή και σε ποτάμια, πάρα πολλές υπόγειες διαβάσεις οχημάτων πλημμυρισμένες σε επικίνδυνο βαθμό, λεωφορεία που αποβιβάζουν κόσμο με το νερό μέχρι τη μέση, σχολεία που μετατράπηκαν σε πλωτά (στο 2ο Δημοτικό Νέας Φιλαδέλφειας οι δάσκαλοι έστησαν «γέφυρα»με θρανία για να φύγουν τα παιδιά από αίθουσες-κοντέινερ), διακοπές ρεύματος (στο Παγκράτι, στην Καλλιθέα κ.λπ), η εικόνα της Αθήνας παρέπεμπε για ακόμα μία φορά σε «ανοχύρωτη πόλη».

Ο «Μπάλλος» εισέβαλε από τα δυτικά και βορειοδυτικά από το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, προκαλώντας ισχυρές καταιγίδες στην Κέρκυρα και γενικότερα χαλαζοπτώσεις και ισχυρές κατακρημνίσεις, που σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες, όπως στη Φλώρινα, εκδηλώθηκαν ως χιονόπτωση. Ο «Μπάλλος» επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό με ισχυρή βροχόπτωση πάνω από την Αττική των εκατομμυρίων κατοίκων, προκαλώντας σοβαρή κοινωνική αναστάτωση.

Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, υπόγειες διαβάσεις οχημάτων πλημμύρισαν, λεωφορεία αποβίβαζαν κόσμο με το νερό μέχρι τη μέση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του μετεωρολογικού δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, μέχρι τις 18.30 χθες οι σταθμοί με τη μεγαλύτερη ημερήσια βροχόπτωση (από τα μεσάνυχτα της 14ης Οκτωβρίου) ήταν η Ιθάκη με 186 χιλιοστά βροχής, τα Πατήσια με 146 χιλ., οι Αμπελόκηποι με 145 χιλ., το Περιστέρι με 138 χιλ., ο σταθμός σε Υμηττό – Δάφνη με 130 χιλ., το Μαρούσι με 112 χιλ., το Ψυχικό με 111 χιλ. και η Εκάλη με 111 χιλ. Για δήμους της Αθήνας οι ποσότητες είναι μεγάλες, αφού κυμαίνονται στο 1/3 ή το 1/4 της ετήσιας βροχόπτωσης που δέχονται κατά μέσον όρο, ενώ μεγάλο μέρος αυτής έπεσε σε μόλις επτά ώρες.

Αποτέλεσμα της έντονης βροχόπτωσης αλλά και των προβληματικών υποδομών (που εδώ και δεκαετίες δεν αναβαθμίζονται επαρκώς) ήταν να παρουσιαστούν πολύωρες διακοπές της κυκλοφορίας στη Λ. Ποσειδώνος, στην παλαιά παραλιακή, στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, στη Λ. Κηφισίας στο ύψος του Φάρου Ψυχικού, στην Πειραιώς στις διασταυρώσεις με Χαμοστέρνας και Πέτρου Ράλλη, καθώς και σε κεντρικές αρτηρίες στην Ελευσίνα, στο Μαρκόπουλο και στα Γλυκά Νερά.

Η γραμμή του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου λόγω συσσώρευσης υδάτων κόπηκε στα δύο, εκτελώντας από χθες το μεσημέρι μόνο δρομολόγια από τον Ταύρο έως τον Πειραιά και από την Ομόνοια έως την Κηφισιά. Προβλήματα αντιμετώπισε και το τραμ, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία σε μεγάλα τμήματα της διαδρομής του. Αρχικά τερματικός σταθμός ήταν η στάση «Κασομούλη» ενώ στη συνέχεια δρομολόγια εκτελούνταν μόνο μεταξύ Τροκαντερού – Ζέφυρου και Λ. Βουλιαγμένης. Παράλληλα, λεωφορείο των ΟΣΥ (Α1, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς – Βούλα) εγκλωβίστηκε στον πλημμυρισμένο δρόμο στη Λ. Ποσειδώνος, στο ύψος του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο «Μπάλλος»αναμένεται και σήμερα να επηρεάσει σχεδόν όλη τη χώρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της Δυτικής Μακεδονίας. Από το απόγευμα τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι στα βόρεια θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ, ενώ πιθανώς στο Αιγαίο πρόσκαιρα να φτάσουν τα 9 μποφόρ. Από το Σάββατο αναμένεται να αποχαιρετήσουν τον «Μπάλλο»οι περισσότερες περιοχές της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή