Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Σημαντικά προβλήματα σε ολόκληρη τη χώρα

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Σημαντικά προβλήματα σε ολόκληρη τη χώρα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλά ήταν χθες τα προβλήματα σε όλη τη χώρα εξαιτίας της κακοκαιρίας. Στη βόρεια Εύβοια κάτοικοι απομακρύνθηκαν από τα χωριά τους υπό τον φόβο των πλημμυρών, ενώ στη Φλώρινα και την Καστοριά καταστράφηκε η παραγωγή φασολιών στα χωράφια λίγες ημέρες πριν από τη συγκομιδή. Χιόνια έπεσαν στα ορεινά πολλών περιοχών της Κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδας, όπως στη Φλώρινα, στον Ολυμπο και στα Τρίκαλα.

Στη βόρεια Εύβοια, η Αστυνομία έκανε από προχθές συστάσεις για προληπτική εκκένωση χωριών, ιδίως όσων βρίσκονται κοντά σε χειμάρρους. Τελικώς περί τα 45 άτομα εγκατέλειψαν τις εστίες τους στα χωριά Κοτσικιά, Αγία Αννα και Αχλάδι, ενώ η Περιφέρεια μίσθωσε ξενοδοχείο στην Αγία Αννα για όσους επιθυμούν να διανυκτερεύσουν εκεί. Σε πολλές χωριά πάντως, όπως στις Ροβιές και στην Αγία Αννα, οι κάτοικοι έπαιρναν από προχθές προληπτικά μέτρα. Πενήντα οχήματα της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ επιχειρούσαν χθες για την αντιμετώπιση πλημμυρών και κατολισθήσεων στις πυρόπληκτες περιοχές.

Πολλά προβλήματα σημειώθηκαν στη βόρεια Κέρκυρα, στην περιοχή Μωραΐτικα και Μεσογγή, όπου υπερχείλισαν ρέματα και πολλοί άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους. Σπίτια και αυτοκίνητα καλύφθηκαν από τα νερά, αλλά ευτυχώς μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρχαν αναφορές για θύματα ή αγνοουμένους. Λόγω της κατάστασης εστάλησαν μονάδα της ΕΜΑΚ και ελικόπτερο με εναέριους διασώστες για απομάκρυνση ατόμων από υψηλά σημεία. Ζημιές σημειώθηκαν σε όλο το νησί, ακόμα και μέσα στην πόλη της Κέρκυρας, όπου κατέρρευσε τοιχίο δίπλα στον Κερκυραϊκό Γυμναστικό Σύλλογο. Πτήσεις που ήταν προγραμματισμένες να προσγειωθούν χθες το απόγευμα στο νησί έλαβαν οδηγία να προσεγγίσουν άλλα αεροδρόμια στην Ελλάδα και την Ιταλία. Δρόμοι πλημμύρισαν σε πολλές περιοχές στη Δυτική Ελλάδα και στο Ιόνιο, όπως στο Μεσολόγγι και στην Κεφαλονιά.

Στη Βόρεια Ελλάδα τα πρώτα χιόνια σκέπασαν τα ορεινά. Η Βίγλα, το Πισοδέρι, το Νυμφαίο, η Δροσοπηγή και άλλες περιοχές της ορεινής Φλώρινας ντύθηκαν στα λευκά, ενώ τα πρώτα χιόνια έπεσαν και στα Τρίκαλα και στον Ολυμπο. Στη Φλώρινα και την Καστοριά εξαιτίας των βροχοπτώσεων υπέστησαν καταστροφή οι καλλιέργειες φασολιών, λίγο πριν ξεκινήσει η συγκομιδή τους. Στα Τρίκαλα καταγράφηκαν προβλήματα σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου από καταπτώσεις βράχων. Στη Θεσσαλονίκη, σε ποτάμια μετατράπηκαν πολλοί κεντρικοί δρόμοι. Μάλιστα σε κάποιες περιοχές υπήρξαν καταπτώσεις δέντρων και χρειάστηκε η επέμβαση των δήμων και της Πυροσβεστικής για να απομακρυνθούν.

Προβλήματα όμως καταγράφηκαν και στη Νότια Ελλάδα. Στην Κρήτη, δρόμοι έκλεισαν από καταπτώσεις βράχων στα χωριά των Δήμων Φαιστού, Γόρτυνας και Μινώα Πεδιάδας. Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στον δρόμο από το Αρκαλοχώρι προς τη Βιάννο, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο προς τον Αχεντριά, στον δρόμο από Βαγιωνιά προς Λέντα. Στο Αρκαλοχώρι, οι σεισμοπαθείς που διέμεναν σε σκηνές απομακρύνθηκαν καθώς μπήκαν νερά. Ζημιές υπήρξαν λόγω χαλαζόπτωσης σε ελαιώνες της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου. Στην Καλαμάτα, τέλος, πολλοί κεντρικοί δρόμοι της πόλης πλημμύρισαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή