Προετοιμασία για την επίσκεψη του Πάπα στη Λέσβο

Προετοιμασία για την επίσκεψη του Πάπα στη Λέσβο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε τις ετοιμασίες η Καθολική Αρχιεπισκοπή στη Λέσβο για την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Μυτιλήνη, που αναμένεται στα τέλη Νοεμβρίου ή στις αρχές Δεκεμβρίου. Να σημειωθεί ότι θα είναι η δεύτερη επίσκεψη του ίδιου Ποντίφικα στη Λέσβο, μετά τον Απρίλιο του 2016, όταν από το λιμάνι του νησιού είπε ότι «ο ελληνικός λαός με μεγάλη γενναιοδωρία ανταποκρίθηκε στις ανάγκες των προσφύγων παρά το γεγονός ότι διανύει μια δύσκολη περίοδο». Η επίσκεψη αυτή έχει μείνει στην ιστορία της Λέσβου ως η «συνάντηση των τριών Ιεραρχών» του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου. Την Πέμπτη, αντιπροσωπεία του Βατικανού ξεναγήθηκε στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης του Καρά Τεπέ από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Μετανάστευσης Μάνο Λογοθέτη, ώστε να σχεδιαστεί η υποδοχή του Ποντίφικα. Την αντιπροσωπεία απάρτιζαν ο υπεύθυνος για τα ταξίδια του Πάπα, η υπεύθυνη της ασφάλειάς του και ο πρέσβης του Βατικανού στην Ελλάδα.

Ανθρωπιστικό μήνυμα

Ο νέος αρχιεπίσκοπος παντός Αιγαίου και μητροπολίτης Νάξου – Ανδρου – Τήνου – Μυκόνου και αποστολικός τοποτηρητής της Επισκοπής Χίου (στην οποία ανήκει και η Καθολική κοινότητα της Μυτιλήνης), Ιωσήφ Πρίντεζης, ανέφερε στην «Κ»ότι είχε προγραμματιστεί η επίσκεψη του Πάπα στην Ελλάδα, αλλά ο ίδιος εξέφρασε τη βούληση να κάνει μια στάση στη Μυτιλήνη. Μάλιστα η επίσκεψή του αφορά μόνο τον καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών, από όπου ο ίδιος επιθυμεί να στείλει ανθρωπιστικό μήνυμα. Για το υπουργείο Μετανάστευσης, το παγκόσμιο αυτό γεγονός της επίσκεψης συμβολίζει το τέλος ενός κύκλου.

Ο αρχιεπίσκοπος των Καθολικών χριστιανών στο Αιγαίο κ. Πρίντεζης τόνισε: «Εχοντας καλή εμπειρία από την προηγούμενη επίσκεψή του στη Λέσβο, ο Αγιος Πατέρας επιθυμεί, όταν έρθει ξανά στην Ελλάδα, να έρθει και στη Λέσβο. Θέλει επίσης να δει την εξέλιξη του προσφυγικού, τους καρπούς από τις προσπάθειες της Ελλάδας, και να προχωρήσει σε μια ανθρωπιστική δήλωση, ότι η Εκκλησία και όλοι οι λαοί της Ευρώπης νοιάζονται για τους πρόσφυγες, επίσης και ότι το βάρος που έχει σηκώσει η Ελλάδα να το αναγνωρίσουν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες».

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μετανάστευσης Μάνος Λογοθέτης, από την πλευρά του, υπογράμμισε: «Η επίσκεψη στη Μυτιλήνη αφορά μόνο την επίσκεψη του Αγίου Πατέρα στο ΚΥΤ, στο πλαίσιο της επίσκεψης που θα κάνει στην Ελλάδα. Ο ίδιος ζήτησε, και ορθά, επειδή είχε την ανάμνηση της προηγούμενης επίσκεψης, να δει και τη Μυτιλήνη για λιγότερο χρονικό διάστημα».

Η επίσκεψη των «τριών Ιεραρχών» στη Λέσβο το 2016 είχε γίνει και γραμματόσημο διά χειρός Gabriella Titotto, για το «ταξίδι στο ελληνικό νησί της Λέσβου» όπου απεικονίζονται τα δύο «αδέλφια» ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, διάδοχοι των Αποστόλων Πέτρου και Ανδρέα, αντιστοίχως, μαζί με τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με κεντρική αναφορά στον Ιησού Χριστό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή