«Μπάλλος»: Η κακοκαιρία «έπνιξε» τη Δυτική Ελλάδα

«Μπάλλος»: Η κακοκαιρία «έπνιξε» τη Δυτική Ελλάδα

Η Ιθάκη, η Κεφαλονιά και η Ηλεία δέχθηκαν τα μεγαλύτερα πλήγματα από το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τη Δυτική Ελλάδα.

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιθάκη, η Κεφαλονιά και η Ηλεία δέχθηκαν τα μεγαλύτερα πλήγματα από το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε τη Δυτική Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ιθάκης, Διονύση Στανίτσα, «το φαινόμενο του όγκου του νερού και της σφοδρότητας της βροχής ήταν τέτοιο, που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί εύκολα» Και εξήγησε: «Ο δήμος κλήθηκε να διαχειριστεί, από τις απογευματινές ώρες της 14ης Οκτωβρίου μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της 15ης Οκτωβρίου, τις συνέπειες βροχόπτωσης ύψους 343 τόνων ανά στρέμμα, ενώ την προηγούμενη μέρα είχε καταγραφεί βροχόπτωση 290 τόνων ανά στρέμμα, χωρίς να υπάρξει το οποιοδήποτε πρόβλημα. Για να γίνει αντιληπτός ο όγκος της βροχόπτωσης, μια συνήθης καταγραφή βροχόπτωσης για όλο τον μήνα Οκτώβριο είναι 110 τόνοι ανά στρέμμα» Λόγω λοιπόν της έντονης βροχόπτωσης έκλεισε τμήμα της παραλιακής οδού στο Βαθύ, καθώς και η οδός Καλλινίκου, ενώ στη θέση Πύρνος έκλεισαν τμήματα των οδών.

Σύμφωνα με τον δήμο, «οι συνεργαζόμενες υπηρεσίες αναγκάστηκαν να σπάσουν παραλιακά τοιχία για την εκτόνωση του νερού και απέτρεψαν μεγαλύτερες ζημιές, ενώ έχει ζητηθεί να κηρυχθεί η Ιθάκη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας» Στην Ιθάκη η Πυροσβεστική δέχθηκε 60 κλήσεις, εκ των οποίων 44 για αντλήσεις υδάτων και 16 για διασώσεις – μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, ενώ στο νησί έχουν μεταβεί οκτώ πυροσβέστες με δύο οχήματα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Τα μεγαλύτερα πλήγματα δέχθηκαν η Ιθάκη, η Κεφαλονιά και η Ηλεία.

Στην Κεφαλονιά πλημμύρισε τμήμα της παραλιακής οδού του Ληξουρίου, ενώ ανάλογα προβλήματα καταγράφηκαν και σε άλλα σημεία της Παλικής. Επίσης, λόγω της έντονης βροχόπτωσης και της καθίζησης που ακολούθησε, έκλεισε τμήμα της εθνικής οδού Αργοστολίου – Πόρου, στο ύψος του οικισμού Μαρκοπούλου, ενώ προβλήματα υπήρξαν και στον Πόρο. Η Πυροσβεστική δέχθηκε 40 κλήσεις από την περιοχή του Ληξουρίου, εκ των οποίων 38 για αντλήσεις υδάτων και δύο για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Στην Ηλεία καταγράφηκαν πλημμύρες σε σπίτια, επιχειρήσεις, αποθήκες και γεωργικές εκτάσεις, σε περιοχές του Δήμου Ηλιδας και συγκεκριμένα στην Αμαλιάδα, την Κουρούτα, τη Ροβιάτα, τη Ράχη και στα Σαβάλια. Ανάλογα προβλήματα παρουσιάστηκαν στους Δήμους Πηνειού και Ανδραβίδας – Κυλλήνης, κυρίως στις περιοχές Βάρδα, Μανωλάδα, Βαρθολομιό, Λεχαινά, Νεοχώρι και Μυρσίνη, ενώ στον Δήμο Πύργου καταγράφηκαν προβλήματα στην περιοχή της Σκαφιδιάς.

Τέλος, έκλεισε λόγω κατολισθήσεων η επαρχιακή οδός Σχοίνος – Αλεποχώρι, στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή