Κατεδαφίστηκε το… αυθαίρετο στο ΕΜΠ

Κατεδαφίστηκε το… αυθαίρετο στο ΕΜΠ

Η τάξη αποκαταστάθηκε χθες στο ΕΜΠ. Τα σχέδια μικρής ομάδα φοιτητών που αυτοτοποθετούνται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά για απαλλοτρίωση αίθουσας της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ) για να τη μετατρέψει σε «στέκι» ανεστάλησαν από τις αρμόδιες αρχές

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τάξη αποκαταστάθηκε χθες στο ΕΜΠ. Τα σχέδια μικρής ομάδα φοιτητών που αυτοτοποθετούνται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά για απαλλοτρίωση αίθουσας της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ) για να τη μετατρέψει σε «στέκι» ανεστάλησαν από τις αρμόδιες αρχές. Συγκεκριμένα, όπως παρουσίασε στο χθεσινό φύλλο της η «Κ» τα μέλη της ομάδας «προσέλαβαν» οικοδομικό συνεργείο, μετέφεραν οικοδομικά υλικά (άμμο, τσιμέντο, τούβλα) και άρχισαν οικοδομικές εργασίες στην αίθουσα Leonardo, που είχε κατασκευαστεί αρχικά ως χώρος εκδηλώσεων.

Ο κοσμήτορας της ΣΕΜΦΕ, Σταύρος Κουρκούλης, μαζί με δύο μέλη του πανεπιστημίου προσπάθησαν να σταματήσουν εργασίες ανέγερσης τοίχων, έξωθεν των αμφιθεάτρων. Ομάδα φοιτητών που βρίσκονταν στο σημείο και λειτουργούσαν ως ομάδα περιφρούρησης, τους απώθησε και τους εξύβρισε. Στη συνέχεια, ο πανεπιστημιακός λειτουργός μετέβη στο Α.Τ. Ζωγράφου, όπου κατήγγειλε το γεγονός και σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου 4495/2017 «Περί ελέγχου και προστασίας του δομημένου περιβάλλοντος». Για όλα αυτά υπήρξε ομόφωνη απόφαση της Κοσμητείας της ΣΕΜΦΕ, η οποία είχε και τη στήριξη του πρύτανη του ΕΜΠ, Ανδρέα Μπουντουβή.  

Κατεδαφίστηκε το… αυθαίρετο στο ΕΜΠ-1
Τα οικοδομικά υλικά απομακρύνθηκαν από δημοτικά συνεργεία, ενώ η Σχολή θα παραμείνει κλειστή και τη Δευτέρα, προκειμένου να γίνουν οι εργασίες αποκατάστασης του χώρου.

Χθες, λοιπόν, όπως λέει ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, «άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. συνόδεψαν σήμερα (15/10) υπαλλήλους της Πολεοδομίας του Δήμου Ζωγράφου εντός του χώρου του ΕΜΠ μετά από καταγγελία για παράνομη κατασκευή από ομάδα αγνώστων ατόμων εντός της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Κατόπιν συνεννόησης με την αρμόδια εισαγγελέα και την πρυτανική αρχή, κατεδαφίστηκε ο αυθαίρετος τοίχος και απομακρύνθηκαν τα οικοδομικά υλικά από συνεργεία του δήμου». Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η αστυνομία πραγματοποιεί οργανωμένη επιχείρηση για τον εντοπισμό του οδηγού του αυτοκινήτου που μετέφερε τα οικοδομικά υλικά και ακόμη τριών ατόμων που συμμετείχαν στις εργασίες της παράνομης κατασκευής.

Επιχείρηση για τον εντοπισμό του οδηγού του Ι.Χ. που μετέφερε τα οικοδομικά υλικά και τριών ατόμων που συμμετείχαν στις εργασίες.

«Τα πανεπιστήμια δεν μπορεί να είναι χώροι κατασκευής αυθαιρέτων, ούτε χώροι βίας. Οφείλουν να είναι κέντρα μόρφωσης, επικοινωνίας, ελευθερίας και επομένως χώροι ασφάλειας για τους φοιτητές, τους καθηγητές και το προσωπικό. Υπηρετούμε τη νομιμότητα και τα πραγματικά δικαιώματα των νέων!»υπογράμμισε σε ανάρτησή του στα social media ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Οπως ανέφερε μιλώντας χθες στην «Κ» ο κ. Κουρκούλης, η Σχολή θα παραμείνει κλειστή και τη Δευτέρα ώστε να γίνουν οι εργασίες αποκατάστασης του χώρου και να είναι ασφαλής η προσέλευση των φοιτητών και του προσωπικού.

Βέβαια, ερώτημα είναι εάν τα μέλη της ολιγομελούς ομάδας επιχειρήσουν να «ανακαταλάβουν»τον χώρο. Παράλληλα, όπως σημείωσε ο κ. Κουρκούλης, έχουν καταγραφεί στο Διαδίκτυο απειλές κατά του προσώπου του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή