«Στα τρία το ένα δώρο». Δεν πρόκειται για πίτσες, αλλά για rapid tests! Φαρμακεία πραγματοποιούν συμφωνίες με πελάτες τους για πακέτο rapid tests σε χαμηλότερη τιμή, ενώ διαγνωστικά κέντρα παρέχουν τα οκτώ rapid tests προς 60-65 ευρώ ή το πακέτο των 16 ελέγχων προς 110-120 ευρώ.
«Είναι αρκετός κόσμος που τηλεφωνεί ή περνάει από το φαρμακείο και ρωτάει πόσο κοστίζει το rapid test, ζητώντας έκπτωση. Πολλές φορές ερχόμαστε σε δύσκολη θέση γιατί έρχονται άνθρωποι που λένε πως είναι περισσότεροι του ενός στην οικογένεια που πρέπει να κάνουν rapid test και ρωτούν εάν μπορούσαμε να τους κάνουμε καλύτερη τιμή, γιατί “δεν βγαίνουν”. Το ίδιο ζητούσε μια κοπέλα, που είπε πως είναι άνεργη. Εμείς κρατάμε την τιμή στα 10 ευρώ, έχουμε και ταμπελίτσα έξω από το φαρμακείο. Επιλέξαμε να μη ρίξουμε την τιμή για να υπάρχει μια ενιαία κατάσταση η οποία να ωθεί στον εμβολιασμό», λέει στην «Κ» η φαρμακοποιός Αθηνά Αθανασοπούλου. Την περίοδο αυτή άκουσε διάφορα «περίεργα», με πιο χαρακτηριστική την πρόταση ενός πελάτη: «Eχω πέντε self tests σπίτι, να στα φέρω να πατσίσουμε;».
«Δεν υπάρχει σταθερό κόστος στα rapid tests, αναπτύσσεται ένας κανιβαλισμός στην τιμή. Συχνά μπορείς να βρεις με 8 ευρώ ή πακέτο εβδομάδων με ακόμα χαμηλότερη τιμή. Ρίχνει αυτό την ποιότητα και την αξιοπιστία; Ελπίζω όχι!», λέει ο Κωνσταντίνος Λουράντος, πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, διευκρινίζοντας πως μεταφέρει τις προσωπικές του απόψεις και εμπειρίες.
«Εκτόξευση» του αριθμού των rapid tests
Η κυβερνητική απόφαση για τέλεση των rapid tests για τους ανεμβολίαστους σε ιδιωτικές δομές (διαγνωστικά κέντρα, φαρμακεία κ.λπ.) προκαλεί σημαντική οικονομική πίεση για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί (αυτός είναι εξάλλου ο κυβερνητικός στόχος), αλλά και μια μεγάλη αγορά με έναν καθόλου ευκαταφρόνητο τζίρο. Ο αριθμός των rapid tests απογειώθηκε από 45.000-50.000 καθημερινά τον Μάιο στα 180.000 περίπου στις αρχές Οκτωβρίου. Η αύξηση αυτή προφανώς οφείλεται κατά κύριο λόγο στους μη εμβολιασμένους, που υποχρεούνται λόγω εργασίας να κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα σε ιδιωτικές δομές. Καθώς η χονδρεμπορική τιμή των rapid tests κινείται γύρω στα 2 ευρώ το ένα, ανάλογα με την ποσότητα που θα αγοραστεί, μέχρι τα 10 ευρώ της ανώτερης τιμής που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση υπάρχει ένα ευρύ πεδίο κερδοφορίας, που παρέχει και δυνατότητα εκπτώσεων.
Τα ευτράπελα με τα rapid tests
Τίθεται όμως κι ένα ερώτημα αξιοπιστίας. Από τις πρώτες μέρες εμφανίστηκαν πανελλαδικά διάφορα ευτράπελα. Σάλος έγινε στις Σέρρες όταν φαρμακείο μοίρασε φυλλάδια διαφημίζοντας τη διεξαγωγή τεστ σιέλου, προς μόλις 5 ευρώ! Σύμφωνα με καταγγελίες που δημοσιεύτηκαν, η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε με εντελώς ακατάλληλο τρόπο, με αποτέλεσμα η όλη διαδικασία να θεωρείται «ανύπαρκτη». Σε άλλη περίπτωση, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλεται ιδιωτικός φορέας, ο οποίος διαφήμιζε διαδικτυακά την τέλεση rapid tests σε τρία σημεία της πόλης, χωρίς –όπως αναφέρει ο Σύλλογος– να διαθέτει σχετική άδεια. Εισαγγελέας κίνησε διαδικασία ελέγχου.
Γενικότερα παρατηρήθηκε η βιαστική δημιουργία νέων χώρων για rapid tests από ιδιωτικές δομές, με ενοικίαση καταστημάτων σε κεντρικά σημεία. Ακόμα και σε φαρμακεία στήθηκαν τραπέζια έξω από το κατάστημα και γίνεται ο έλεγχος σε συνθήκες που τουλάχιστον προβληματίζουν. Ας σημειωθεί πως οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) έχουν ζητήσει να επανέλθει η δυνατότητα τέλεσης των τεστ σε δημόσιες δομές και για τους μη εμβολιασμένους.
«Δεν είναι εύκολη η όλη διαδικασία, ειδικά καθώς ο φαρμακοποιός κάνει πάρα πολλές δουλειές, υλοποιεί συνταγές, κάνει εμβόλια, παίρνει την πίεση, συμβουλεύει τον πολίτη. Για να γίνουν σωστά τα rapid tests, το φαρμακείο πρέπει να έχει υπαλλήλους, κατάλληλο χώρο, αεριζόμενο και διακριτό από το υπόλοιπο κατάστημα σημείο για να περιμένει ο κόσμος. Πρέπει στη συνέχεια να συμπληρωθεί η ειδική πλατφόρμα», λέει ο κ. Λουράντος. «Ο φαρμακοποιός είναι επιστήμονας, μπορεί να εκτελέσει το rapid test. Η όλη διαδικασία όμως απαιτεί προσοχή. Είναι επικίνδυνο και απάνθρωπο να περνάς λάθος αποτελέσματα για τεστ. Αν κάτι δεν πάει καλά στον έλεγχο πρέπει να επαναλαμβάνεται», συμπληρώνει.
«Απαιτείται ειδικός χώρος, φοράμε τον εξοπλισμό, μάσκα και προσωπίδα, γάντια που πρέπει να αλλάζουν, χρειάζεται προσοχή. Δεν το καταλαβαίνουν όλοι, δυστυχώς. Εχει μπει μέσα στο φαρμακείο άνθρωπος χωρίς προειδοποίηση και λέει “είμαι θετικός, δεν έχω πάει αλλού, παρά μόνο εδώ”. Εμεινα άγαλμα…», σημειώνει η κ. Αθανασοπούλου. Σε μια άλλη περίπτωση θυμάται άνθρωπο που ζήτησε να περάσει πως έγινε το rapid test, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί. «Φυσικά αρνήθηκα, πρωτίστως για λόγους συνείδησης», τονίζει.
Παρ’ όλα αυτά, όπως μας λέει φαρμακοποιός από τα νότια προάστια, κυκλοφορούν ιστορίες για σημεία που έναντι χαμηλού αντιτίμου δηλώνονται αρνητικά rapid tests χωρίς να πραγματοποιηθούν.