Κορωνοϊός: Αυξάνεται η πίεση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας

Κορωνοϊός: Αυξάνεται η πίεση στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία επικρατεί στις υγειονομικές αρχές για την επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, όπου το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη επιβάρυνση στο Σύστημα Υγείας με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να είναι περισσότερες από τα εξιτήρια.

Ο προβληματισμός των αρχών εντείνεται από τον χαμηλό ρυθμό στους εμβολιασμούς εμβολιασμών και τις εικόνες συνωστισμού σε πάρτι, όπως στην Πολυτεχνική Σχολή, του ΑΠΘ. Πληροφορίες από τοπικά ΜΜΕ, αναφέρουν ότι περισσότερα από 1.500 άτομα κατέκλυσαν το χώρο του Πολυτεχνείου, με εικόνες που θύμιζαν εποχές προ κορωνοϊού.

Διαβάστε ακόμη: Συναγερμός για την πορεία των εμβολιασμών

Αύξηση στο ιικό φορτίο

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, συνεχίζεται η ήπια αυξητική τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης και στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

2.313 νέα κρούσματα

Σήμερα καταγράφηκαν 2.313 νέα κρούσματα εκ των οποίων 539 εντοπίστηκαν στην Αττική, 357 στη Θεσσαλονίκη και 169 στη Λάρισα. Υψηλός αριθμός κρουσμάτων σε αναλογία πληθυσμού καταγράφονται σε Ημαθία, Ξάνθη και Πιερία. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 30, ενώ 361 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ COVID ανά την επικράτεια ήταν χθες στο 70%. Ασφυκτική, ωστόσο, παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου το αντίστοιχο ποσοστό προσεγγίζει το 95% και όπου σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία καταγράφεται ξανά το φαινόμενο των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ.

Πρόστιμα και λουκέτα

Χθες οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό Σώμα, ΕΑΔ, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Σ.ΕΠ.Ε, Περιφέρειες και Δημοτική Αστυνομία) διενήργησαν 98.253 ελέγχους και κατέγραψαν 241 περιπτώσεις παράβασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού. Επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 77.600 ευρώ, ενώ 9 επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν σε επταήμερη αναστολή της λειτουργίας τους.

Την ίδια ώρα, στα Τρίκαλα, θλίψη προκάλεσε η είδηση του θανάτου ενός νέου άνδρα 29 ετών από κορωνοϊό, ο οποίος δεν είχε εμβολιαστεί και δεν είχε υποκείμενο νόσημα. Ο 29χρονος άργησε να πάει στο νοσοκομείο και οι επιπλοκές στην υγεία του ήταν σοβαρές. Νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη ΜΕΘ και έχασε τη μάχη το πρωί της Παρασκευής.

Σημειώνεται πως οι ειδικοί τονίζουν πως αναμένεται ένα νέo πανδημικό κύμα το επόμενο διάστημα, και σημειώνουν ότι η διαχείρισή του θα εξαρτηθεί από το επίπεδο εμβολιασμού του πληθυσμού. «Περιμένουμε να δούμε μια αύξηση και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε έτοιμοι», ανέφερε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή