«Εργαστήρι» μεταλλάξεων τα παιδιά

«Εργαστήρι» μεταλλάξεων τα παιδιά

Τα παιδιά μεταδίδουν τον SARS-CoV-2 και μπορούν να αποτελέσουν το «εργαστήρι» δημιουργίας νέων μεταλλάξεων του ιού.

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα παιδιά μεταδίδουν τον SARS-CoV-2 και μπορούν να αποτελέσουν το «εργαστήρι» δημιουργίας νέων μεταλλάξεων του ιού. Αυτό τόνισε χθες η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, καλώντας για άλλη μία φορά παιδιά στα οποία συνιστάται ο εμβολιασμός να κάνουν το εμβόλιο έναντι της COVID-19.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε αποτελέσματα μελέτης σε παιδιά και εφήβους με COVID-19 από τη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Οπως αποδείχθηκε έπειτα από μοριακό έλεγχο και καλλιέργειες από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος, ο ιός που φέρουν τα παιδιά είναι ζωντανός, ενώ το ιικό φορτίο είναι υψηλό –όχι υποδεέστερο από των ενηλίκων– ανεξαρτήτως ηλικίας και φάσης της λοίμωξης.

Εκκληση για εμβολιασμό από τους ειδικούς, 3.126 τα νέα κρούσματα χθες.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο θέμα της αναμνηστικής δόσης σε όσους έχουν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, για την οποία αναμένονται ακόμα οι επίσημες ανακοινώσεις. Οπως επισήμανε, σύμφωνα με μελέτες η χορήγηση μιας δεύτερης δόσης, η οποία μπορεί να γίνει και δύο μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό, αυξάνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου από το 70% στο 90%. Διευκρίνισε ότι αυτή η δεύτερη δόση στο εμβόλιο της Johnson & Johnson θα έχει τον χαρακτήρα της 3ης των άλλων εμβολίων.

Πάντως, έως χθες το απόγευμα 206.000 πολίτες είχαν κάνει την αναμνηστική δόση εμβολίου στη χώρα μας και 40.000 είχαν προγραμματίσει σχετικό ραντεβού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, το 62,3% του γενικού πληθυσμού της χώρας έχει εμβολιαστεί με μία δόση (71,8% των ενηλίκων) και το 60% έχει ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό (69,4% των ενηλίκων). Τις τελευταίες δέκα ημέρες 52.000 πολίτες έχουν προγραμματίσει ραντεβού πρώτης δόσης.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι προσπάθειες ευαισθητοποίησης των πολιτών σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, με κινητά συνεργεία εμβολιασμού. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης παραδέχθηκε χθες (Mega) ότι δεν υπάρχει η προσδοκώμενη προσέλευση για εμβολιασμό, ωστόσο τόνισε ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια. Στο πλαίσιο αυτό η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα προανήγγειλε μέσω των social media τη λειτουργία τηλεφωνικών γραμμών, όπου ειδικοί θα μπορούν να λύνουν απορίες σε όσους πολίτες διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο.

Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 3.126 νέα κρούσματα της COVID-19 σε σύνολο 76.137 εργαστηριακών τεστ (ποσοστό θετικότητας 4,1%) και 43 νέους θανάτους ασθενών που είχαν προσβληθεί από τη νόσο. Στην Αττική εντοπίστηκαν 541 νέα κρούσματα, στη Θεσσαλονίκη 453 και στη Λάρισα 199. Τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων καταγράφηκε επίσης σε Ημαθία (139), Πιερία (138) και Μαγνησία (117). Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 347 ασθενείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή