Αμερικανική τεχνογνωσία για τους δασοκομάντος

Αμερικανική τεχνογνωσία για τους δασοκομάντος

Στελέχη του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ, και συζήτησαν σχετικά με αυτή τη συνεργασία.

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τεχνογνωσία στη χρήση του αντιπύρ (ανακοπή της φωτιάς με την ελεγχόμενη καύση εκτάσεων), συμβουλές σχετικά με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που μπορεί να απαιτούνται για την εφαρμογή αυτής της τεχνικής και εξειδίκευση στον χειρισμό μηχανημάτων έργου για τη σωστή και άμεση διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, είναι μερικοί από τους άξονες στους οποίους θα βασιστεί η εκπαίδευση Ελλήνων δασοκομάντος στις ΗΠΑ.

Στελέχη του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ, και συζήτησαν σχετικά με αυτή τη συνεργασία. Σε πρώτη φάση αναμένεται να μεταβούν στις ΗΠΑ πέντε έως δέκα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος για να εκπαιδευτούν στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών και με την επιστροφή τους στην Ελλάδα να γίνουν αυτοί οι εκπαιδευτές άλλων συναδέλφων τους. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, στόχος είναι μέχρι το καλοκαίρι να έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση ενός πρώτου πυρήνα 50 ατόμων και σταδιακά στην ομάδα των δασοκομάντος να ενταχθούν 500 άτομα. Οι Ελληνες δασοκομάντος θα λειτουργούν ως ομάδες ταχείας επέμβασης σε δύσκολες δασικές πυρκαγιές. Θα αποτελούν αερομεταφερόμενη μονάδα και θα μοιράζονται σε έξι βάσεις σε όλη τη χώρα. Στον σχετικό σχεδια-σμό προβλέπεται ότι θα χρησιμοποιούν drones για να παρακολουθούν την εξέλιξη μιας πυρκαγιάς σε πιο δύσβατες περιοχές και να καταστρώνουν το σχέδιο αντιμετώπισής της, ενώ σκοπός είναι να μεταφέρονται με ελικόπτερα και να παρεμβαίνουν άμεσα σε στρατηγικά σημεία μέσα στο δάσος, προτού η φωτιά προσεγγίσει το οδικό δίκτυο.

Τα πρώτα στελέχη που θα μεταβούν στις ΗΠΑ ενδέχεται να προέρχονται από τις τάξεις της ΕΜΑΚ. Στην πορεία, στη συγκεκριμένη ομάδα αναμένεται να ενταχθούν και δασολόγοι. Η ελληνοαμερικανική συνεργασία στο κομμάτι των πυρκαγιών μετράει ήδη πολλά χρόνια, εστιάζοντας στο παρελθόν κυρίως στο ζήτημα της διερεύνησης εγκλημάτων εμπρησμού. Το 1995 ήταν μία από τις πρώτες χρονιές που βρέθηκαν στις ΗΠΑ 25 Ελληνες δασολόγοι για να εκπαιδευτούν στην εγκληματολογική έρευνα από Αμερικανούς ειδικούς. Το 1998, όταν μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα των δασικών πυρκαγιών από τη Δασική Υπηρεσία στην Πυροσβεστική, τα εκπαιδευτικά σεμινάρια στις ΗΠΑ συνεχίστηκαν. Στο παρελθόν υπήρχε στην Ελλάδα σώμα δασοκομάντος που υπαγόταν στο υπουργείο Γεωργίας. Το 1994 δέκα μέλη του έχασαν τη ζωή τους όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν μπλέχτηκε σε καλώδια υψηλής τάσης της ΔΕΗ και κατέπεσε σε περιοχή της Δράμας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή