Φαληρικός Όρμος: Μια αναμενόμενη πλημμύρα – Τέλος Νοεμβρίου τα έργα

Φαληρικός Όρμος: Μια αναμενόμενη πλημμύρα – Τέλος Νοεμβρίου τα έργα

Εχει συνδεθεί το Μοσχάτο, εκκρεμεί η σύνδεση του δικτύου της Καλλιθέας

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νέο αντιπλημμυρικό έργο στον Φαληρικό Ορμο –το οποίο κόστισε 18 εκατ. ευρώ επιπλέον– δεν «απέτυχε» στην πρόσφατη πλημμύρα. Αυτό υποστηρίζουν η Περιφέρεια Αττικής, που είναι υπεύθυνη για την ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου, και ο ανάδοχος του έργου, αναφέροντας ότι το νέο αντιπλημμυρικό έργο θα τεθεί σε λειτουργία περί τα τέλη Νοεμβρίου. Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ανάπλασης, πάντως, συνεχίζει να μετατίθεται, όπως και η προκήρυξη του διαγωνισμού για την επόμενη φάση του έργου, με την οποία ο Φαληρικός Ορμος θα μετατραπεί σε χώρο πρασίνου.

Η Περιφέρεια Αττικής και ο ανάδοχος υποστηρίζουν ότι το νέο αντιπλημμυρικό δεν έχει ολοκληρωθεί και τελικά λειτούργησε μόνο εν μέρει.

Στον αρχικό σχεδιασμό της ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου, ο διάσημος Ιταλός αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο είχε σχεδιάσει ένα μεγάλο ξηρό κανάλι, πλάτους 35 μέτρων, στην παλαιά θέση του δρόμου, το οποίο θα γέμιζε με νερό σε περίπτωση που το δίκτυο ομβρίων δεν επαρκούσε, ώστε να μην πλημμυρίσουν Μοσχάτο και Καλλιθέα. Ο σχεδιασμός αυτός άλλαξε το 2019, αφού υπεγράφη η σύμβαση του έργου, με την αιτιολογία ότι το έργο είχε σχεδιαστεί για να διαχειριστεί πλημμύρα δεκαετίας, ενώ θα έπρεπε (σύμφωνα με τα αναθεωρημένα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας) να διαχειριστεί μεγαλύτερες πλημμύρες, που αντιστοιχούν σε μία φορά στα 50 χρόνια. Ετσι, το ξηρό κανάλι καταργήθηκε πριν κατασκευαστεί και έδωσε τη θέση του σε έναν κλειστό οχετό (η αλλαγή στον σχεδιασμό κόστισε 18 εκατ. ευρώ, μέσω συμπληρωματικής σύμβασης). «Ο νέος σχεδιασμός ουσιαστικά έφερε τη θάλασσα και πάλι στην παλιά παραλιακή», λέει στην «Κ» ο Σπύρος Μπάμπης, διευθυντής υδραυλικών έργων της «Ακτωρ» (που είναι ο ανάδοχος του έργου). «Το νερό που συγκεντρώνεται από το δίκτυο ομβρίων οδηγείται μέσα από δύο υγρά κανάλια, που βρίσκονται εκατέρωθεν του Ιλισού, στη θάλασσα. Αν αυτός ο όγκος του νερού κατέληγε στο ξηρό κανάλι, θα έπρεπε να παροχετευθεί από τα δύο άκρα του, που δεν θα επαρκούσαν σε σημαντικές πλημμύρες. Αντίθετα, με το νέο έργο όσο νερό και αν οδηγηθεί στη θάλασσα, η στάθμη της δεν θα ανέβει».

Φαληρικός Όρμος: Μια αναμενόμενη πλημμύρα – Τέλος Νοεμβρίου τα έργα-1
Φωτ. ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ.

Η Περιφέρεια Αττικής αλλά και ο ανάδοχος υποστηρίζουν ότι το νέο αντιπλημμυρικό έργο δεν έχει ολοκληρωθεί και τελικά λειτούργησε μόνο εν μέρει. «Η σύνδεση του έργου με το δίκτυο ομβρίων της Καλλιθέας θα ολοκληρωθεί στα τέλη Νοεμβρίου. Επομένως η πλημμύρα αποδεικνύει πόσο ανεπαρκές ήταν το παλιό της δίκτυο για να διαχειριστεί μια μεγάλη βροχόπτωση. Αντίθετα, στην περιοχή του Μοσχάτου το δίκτυο ομβρίων συνδέθηκε με το νέο έργο και έτσι η περιοχή δεν πλημμύρισε».

Πάντως η ολοκλήρωση των έργων της α΄ φάσης μετατίθεται συνεχώς. Σε ενημέρωση στην αρχή του έτους η περιφέρεια υποστήριζε ότι όλα τα έργα θα είχαν ολοκληρωθεί τον Μάιο, ενώ πλέον η ολοκλήρωσή τους τοποθετείται στις αρχές του νέου έτους (δεν έχουν κατασκευαστεί το αντλιοστάσιο και ο βιολογικός καθαρισμός του Κηφισού, σύμφωνα με τον ανάδοχο, λόγω καθυστερήσεων στις προμήθειες των υλικών). Επίσης, η προκήρυξη των έργων της β΄ φάσης (που περιλαμβάνουν τα έργα πρασίνου) μετατίθεται ξανά από την Περιφέρεια Αττικής, αυτήν τη φορά στα τέλη του έτους. Ακόμα κι αν αυτή πραγματοποιηθεί τότε, είναι δεδομένο ότι θα μεσολαβήσει το λιγότερο μία διετία (για τη διαδικασία των διαγωνισμών, ενστάσεων, κατακύρωσης της σύμβασης κ.ο.κ.) πριν ο ανάδοχος της δεύτερης φάσης ξεκινήσει εργασίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή