Γιατί υπάρχουν οι λακκούβες

Γιατί υπάρχουν οι λακκούβες

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οδηγείτε και περπατάτε; Λακκούβες. Στους δρόμους και στα πεζοδρόμια.

Λακκούβες: Με δύο κάππα. Θα διαφωνήσουν οι φιλόλογοι περί του δοκίμου, αλλά επιμένω. Με δύο κ όπως νιώθεις όταν πέφτεις σε μια λακκούβα. Καπ-καπ η ρόδα. Καπ-καπ αριστερά – δεξιά το κεφάλι σου από το κούνημα. Καπ-καπ η σπονδυλική σου στήλη. Καπ-καπ όταν γλιστρήσεις στο κέντρο της Αθήνας πεζός. Ο Μίκης Θεοδωράκης, το 2004, εντευξιαζόμενος στον Τζίμη του τότε μεγάλου Λαζόπουλου, είπε μεταξύ άλλων: «Αντίσταση γιατί υπάρχουν λακκούβες στους δρόμους». Κάτι θα ήξερε.

Οι λακκούβες παραμένουν και εμφανίζονται σαν τις τσούχτρες στην παραλία. Το ζείτε. Εσείς οι αναγνώστες –πεζοί, οδηγοί και επαγγελματίες– περιμένετε σε λίγες λέξεις ένας νομικός να εξηγήσει γιατί οι λακκούβες εμφανίζονται και διατηρούνται υπερήφανες σε δημοτικές οδούς, σε περιφερειακές οδούς, σε αυτοκινητόδρομους (π.χ. με 100 χιλιόμετρα την ώρα στην αριστερή λωρίδα της λεωφόρου Κηφισίας). Το έψαξα. Εβγαλα άκρη. Κάντε ρεπορτάζ και διαψεύστε με.

Γιατί δεν υπάρχουν ενδιαφέρον και συντονισμός. Γιατί κάθε δρόμο τον σκάβει ο καθένας: ιδιωτικές επιχειρήσεις τηλεφωνίας, ηλεκτρισμού, αερίου, με εργολάβους δικούς τους. Ασπροκόκκινες κορδέλες εμφανίζονται παντού και κλείνουν δρόμους. Οποιος πέσει σε λακκούβα και τραυματιστεί, πεζός ή οδηγός, δεν θα βρει το δίκιο του. Παρά με περίπου 500 ευρώ μετά από χρόνια.

Δημόσιο αχανές, που δεν σέβεται όσους περπατούν και οδηγούν, στέλνει ανθρώπους στα νοσοκομεία και άψυχα τετράτροχα στα συνεργεία.

Μα είμαστε ευνομούμενοι, θα πείτε. Υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο για τα οδοστρώματα και τα πεζοδρόμια. Υπάρχουν η νομοθεσία και η νομολογία για τις αποζημιώσεις που λαμβάνουν τα θύματα με σπασμένα πόδια ή με κατεστραμμένες οδικές μηχανές, έστω 500 ευρώ μετά από επτά χρόνια. Ομως, οι υπεύθυνοι θα σας απαντήσουν: Για τις λακκούβες αρμοδιότητα έχουν οι ΟΤΑ, το Δημόσιο, εφαρμόζεται ο νόμος για τις δημόσιες συμβάσεις – τον οποίον δεν έχουμε καταλάβει, τα υπουργεία οφείλουν να τον εφαρμόζουν ακόμα και αν δεν τον καταλαβαίνουν. Υπάρχουν και υπεύθυνοι εργολάβοι που φτιάχνουν τα οδοστρώματα και τα πεζοδρόμια. Δικό μου συμπέρασμα: Δημόσιο αχανές που δεν σέβεται όσους περπατούν και οδηγούν, στέλνει ανθρώπους στα νοσοκομεία και άψυχα τετράτροχα στα συνεργεία.

Αν υπάρχει κάτι άλλο που δεν γνωρίζω και θα ήθελα να μάθω, ευγνωμονώ την πατρίδα για την πρωτοβουλία προς απόλειψη των λακκουβών. Προς το παρόν, κουνιόμαστε… Και περιμένουμε για μια εξήγηση.

Συμβουλή: Οταν δείτε λακκούβα, αποφύγετέ την.

* Ο κ. Φώτης Α. Καραγιαννόπουλος είναι δικηγόρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή