Πληθαίνουν τα εργαστήρια μεθαμφεταμίνης

Πληθαίνουν τα εργαστήρια μεθαμφεταμίνης

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά τις απολογίες τους χθες στον ανακριτή οι δύο Ιρανοί που συνελήφθησαν από τη Δίωξη Ναρκωτικών στον Πειραιά για κατοχή 30 κιλών κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης, γνωστής και ως shisha. Οι αστυνομικοί εντόπισαν τα ναρκωτικά σε διαμέρισμα του ενός από τους συλληφθέντες, 42 ετών, στην οδό Κουντουριώτου στον Πειραιά. Ηταν κρυμμένα σε τρεις βαλίτσες, που βρέθηκαν σε μια από τις ντουλάπες του διαμερίσματος. Την κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη φέρεται να μετέφερε στο διαμέρισμα του Πειραιά ο δεύτερος από τους συλληφθέντες, 37 ετών. Οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν τις κινήσεις των δύο υπόπτων και αποφάσισαν να κάνουν έφοδο στο διαμέρισμα βλέποντάς τους να ξεφορτώνουν τις βαλίτσες. Προέκυψαν μάλιστα ισχυρές ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες παρέλαβαν τα ναρκωτικά από άτομο στην Ελευσίνα.

Οι συλληφθέντες έχουν υποβάλει αιτήματα ασύλου και εργάζονταν μέχρι τη σύλληψή τους, ο ένας σε εστιατόριο και ο δεύτερος σε αλλαντοβιομηχανία. Απολογούμενοι ενώπιον του ανακριτή ισχυρίστηκαν ότι παρέλαβαν τις βαλίτσες από υπό απέλαση ομοεθνή τους, δίχως να γνωρίζουν το περιεχόμενό τους. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, για την υπόθεση έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον υπηρεσίες Δίωξης Ναρκωτικών από κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπως η Γερμανία και το Βέλγιο.

Η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη («μεθ») χαρακτηρίζεται η «κόκα των φτωχών». Πρόκειται για χημική ουσία που παρασκευάζεται με φθηνά υλικά, όπως ασετόν, αμμωνία, φρέον σαν κι αυτό που χρησιμοποιείται στα κλιματιστικά, λίθιο που περιέχεται στις μπαταρίες κ.ά. Λόγω της εύκολης πρόσβασης στις πρώτες ύλες, οι περισσότερες από τις οποίες διατίθενται στο εμπόριο, ακόμα και οι παγκόσμιες μαφίες των ναρκωτικών έχουν κάνει στροφή στην κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη. Σε δημοσίευμά της με τίτλο «Το καρτέλ του Μεξικού χρησιμοποιεί κινεζικά χημικά σε ολλανδικά εργαστήρια μεθαμφεταμίνης», η Wall Street Journal περιγράφει όχι μόνο τη στροφή των Μεξικανών ναρκεμπόρων στο shisha αντί της κοκαΐνης, αλλά και την εγκατάσταση των μελών του σε εργαστήρια στην Ευρώπη.

Στον Πειραιά συνελήφθησαν δύο Ιρανοί για κατοχή 30 κιλών «κοκαΐνης των φτωχών» – Κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

Εργαστήρια shisha εντοπίζονται το τελευταίο διάστημα και στην Αθήνα. Στις 15 Ιουλίου, ενδεικτικά, η υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών συνέλαβε δύο Ιρανούς 28 και 40 ετών, οι οποίοι παρασκεύαζαν κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη σε διαμέρισμα στην οδό Γερασίμου Λιβαδά στα Πατήσια.

Αγνωστο πώς, οι δύο συλληφθέντες είχαν εισαγάγει τα ναρκωτικά σε υγρή μορφή και χρησιμοποιώντας κατσαρόλες, σουρωτήρια και άλλα είδη οικιακής χρήσης τα «μαγείρευαν» δίνοντάς τους τη συνήθη στέρεη μορφή.

Κατασχέθηκε συνολικά 1,5 κιλό shisha, με τους επικεφαλής της έρευνας να σημειώνουν ότι η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη εισήχθη σε υγρή μορφή από τη Βουλγαρία ή την Τουρκία. Στα τέλη Μαΐου αστυνομικοί συνέλαβαν σε Περιστέρι και Κυψέλη τρεις Αφγανούς και μια 36χρονη από τη Ρουμανία για κατοχή 11 κιλών μεθαμφεταμίνης, ενώ εργαστήριο παρασκευής shisha είχε βρεθεί και στις αρχές του 2020 σε διαμέρισμα στην οδό Κοδριγκτώνος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή