Εγκληματική θανάτωση σπάνιων ειδών αετών

Εγκληματική θανάτωση σπάνιων ειδών αετών

Ακόμα ένα προστατευόμενο αρπακτικό πουλί έπεσε νεκρό στην Κρήτη τις προηγούμενες μέρες, το τέταρτο που έχει πυροβοληθεί σε διάστημα λίγων εβδομάδων.

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εισαγγελική παραγγελία για έρευνα και προσπάθεια ενοποίησης των δικογραφιών για τη δολοφονία των πτηνών στην Κρήτη.

Ακόμα ένα προστατευόμενο αρπακτικό πουλί έπεσε νεκρό στην Κρήτη τις προηγούμενες μέρες, το τέταρτο που έχει πυροβοληθεί σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Πρόκειται για ένα χρυσαετό, που έπεσε νεκρός από σκάγια φυσιγγίου προερχόμενα από λειόκανο κυνηγετικό όπλο. Το προστατευόμενο εμβληματικό πουλί είχε γεννηθεί στα ανατολικά Αστερούσια όρη πριν από περίπου ενάμιση χρόνο και είχε σημανθεί με δορυφορικό πομπό για την επιστημονική παρακολούθηση των μετακινήσεών του. Βρέθηκε νεκρό στις 6 Οκτωβρίου από μέλος της ομάδας για την προστασία του σπιζαετού, στην περιοχή μεταξύ Καπετανιανών και Λούκιας, στον Δήμο Γόρτυνας της Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης, και σύμφωνα με τη νεκροψία πυροβολήθηκε στον αέρα από σχετικά κοντινή απόσταση. Μάλιστα, όπως καταγγέλλει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, «ο δράστης αυτού του νέου περιβαλλοντικού εγκλήματος είχε το θράσος να περιεργαστεί το πτώμα του χρυσαετού και να πάρει ως “τρόπαιο” τα δύο δαχτυλίδια που η ομάδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης είχε τοποθετήσει στο πουλί».

Πριν από λίγες εβδομάδες, πάλι εντός των ορίων του Δήμου Γόρτυνας, είχε εκτελεστεί με παρόμοιο τρόπο ένας σπιζαετός. Λίγο νωρίτερα μία γερακίνα, ενώ ένας μαυροπετρίτης είχε πυροβοληθεί και τραυματιστεί, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων. Τόσο ο χρυσαετός (Aquila chrysaetos) όσο και ο σπιζαετός (Aquila fasciata) αποτελούν αυστηρά προστατευόμενα είδη από την ελληνική, ενωσιακή και διεθνή νομοθεσία, τονίζει η Ορνιθολογική. Στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας ο χρυσαετός καταγράφεται ως κινδυνεύον είδος (υψηλή κατηγορία κινδύνου), με μόλις 35 σε όλη την Κρήτη. Για το θέμα έχει δοθεί εισαγγελική παραγγελία για έρευνα, ενώ «γίνεται προσπάθεια να ενοποιηθεί η δικογραφία της δολοφονίας του χρυσαετού με την προηγούμενη, για τη δολοφονία του σπιζαετού, μιας και πλέον μιλάμε για εγκλήματα κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση στην ίδια περιοχή», σημειώνει η ΕΟΕ. «Είναι θέμα αξιοπρέπειας της κρητικής αλλά και εν γένει της ελληνικής κοινωνίας να αποβάλει και να τιμωρήσει κάθε άτομο με τέτοιες εγκληματικές συμπεριφορές που ντροπιάζει διεθνώς τη χώρα μας», υπογραμμίζει η Ορνιθολογική Εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή