Εκστρατεία ενημέρωσης για την ψήφο αποδήμων

Εκστρατεία ενημέρωσης για την ψήφο αποδήμων

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο περισσότεροι από 600 Ελληνες του εξωτερικού έχουν υποβάλει δήλωση στην ειδική πλατφόρμα για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τον τόπο κατοικίας τους, σύμφωνα με τη ρύθμιση που ψηφίστηκε στις αρχές του καλοκαιριού. Το υπουργείο Εσωτερικών ξεκινά προωθητική καμπάνια σε μια προσπάθεια να ενημερώσει τους Ελληνες του εξωτερικού για τη δυνατότητα που έχουν πλέον να συμμετάσχουν στις εθνικές εκλογές –όποτε αυτές πραγματοποιηθούν– χωρίς να χρειαστεί να έρθουν στην Ελλάδα. Ο στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, είναι «να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συμμετοχή των κατοίκων του εξωτερικού στην επόμενη εκλογική διαδικασία».

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε τη σχετική διάταξη, καθώς υποστήριξε ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να ψηφίσουν όλοι οι κάτοικοι του εξωτερικού αλλά η ψήφος τους να μην προσμετράται στο αποτέλεσμα της επικράτειας. Ωστόσο, η διάταξη τελικά ψηφίστηκε στη Βουλή έπειτα από πολλές αντεγκλήσεις και υπεκφυγές.

Με βάση αυτή, δικαίωμα εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους έχουν όσοι Ελληνες του εξωτερικού:

– Εχουν διαμείνει δύο έτη εντός της ελληνικής επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων 35 ετών.

– Εχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Η εν λόγω καμπάνια θα προβληθεί σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα του εξωτερικού και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ παράλληλα προβλέπεται ότι θα μοιραστεί και έντυπο υλικό.

Πριν από ένα μήνα ο υπουργός Εσωτερικών συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη, αρμόδιο για θέματα απόδημου ελληνισμού, προκειμένου να οργανωθεί όσον το δυνατόν αποδοτικότερα η εκστρατεία ενημέρωσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή